Tuesday, December 7, 2021
HomeAkcioni FilmoviHeineken otmica kralja piva - Kidnapping Freddy Heineken 2015 Recenzija Filma

Heineken otmica kralja piva – Kidnapping Freddy Heineken 2015 Recenzija Filma

-

Heineken otmica kralja piva (2015)
Kidnapping Freddy Heineken

Žanr:  Akcija, Drama, Krimi
Godina 2015
Redatelj: Daniel Alfredson
Glavne uloge: Sam Worthington, Jim Sturgess, Anthony Hopkins
Trajanje filma : 02:05:00
Datum izlaska : 6. Ožujak 2015.Priča o planiranju, procesu, ucjeni i otmici utjecajnog gospodina Heinekena i otmičarima koji su tražili najveći otkup ikada u povijesti.

Uopšte nisam znao da se snima film da postoji, a kamoli da je rimejk danskog filma i da je snimljen po istinitoj priči. Da, taj gospodin Heineken na kojeg ste pomislili, on je nekad prije dvadeset, trideset godina kidnapovan, a kako se sve desilo i kako je sve prošlo, pogledajte u filmu. Da, pogledajte, nije loš da svoju radoznalost ugasite mojom preporukom da ga zaobiđete.

Uglavnom, ja sam prvo pogledao najavu čisto da znam s čime ću imati posla. Izgledalo je i više nego solidno i primamljivo i zato smo ga ja i brat pogledali. To što je on zaspao u početku filma ne znači da je riječ o dosadnom projektu jer je on zapravo bio preumoran. Ali ne i ja, kad je riječ o intrigantnim i zanimljivim stvarima. Uvod sasvim solidan, mada pomalo i nekako ubrzan i previše dinamičan, s tim da je bilo sve u cilju vjerovatno da što prije počnu kovati plan kako da kidnapuju Heinekena i da ga na kraju i kidnapuju. Ima mnogo napetih i dobrih scena, performansi poput Jim Strugessa i Jemime West koja glumi njegovu djevojku su odlični, a ne želim spominjati sam performans Anthony Hopkinsa koji glumi Heinekena, jer bi trebalo puno vremena da pišem i polemišem o njemu kao vrhunskom glumcu, a onda da se dotaknem njegovog nastupa u ovom filmu, mada opet mislim da mu je ustupljeno premalo vremena s obzirom da je trebao glumiti isuviše kompleksan lik kojem naravno treba više vremena u ovako, relativno kratkom filmu. Kada film dođe do usijanja, nekako prebrzo izgori, i umjesto da tada konstatno imamo neki izvor nepredvidivih i napetih scena, uskraćeni smo za to, ali su nam posluženi neki, ne toliko dobri, dramatični momenti sa slabim intezitetom koji neće biti ono što fanovi akcionih filmova i filmova kidnapovanja zapravo očekuju i priželjkuju. Da je nastavio u tonu kakav je bio pred sam zaplet, onda vjerujem da bi mu dali viši naklon i smatram da su oduzueli ljepotu filma onda kada su Hopkinsu uskratili mogućnost, odnosno njegovom liku da psihološki djeluje na svoje otmičare i da im pomuti razum, što je očigledno prikazano u najavi.

Ocjena na IMDb.com mu je solidnih 6/10 a na Tomatoesima slabih 23%. Podataka o budžetu a ni o zaradi za sada nema. Reditelj filma je Daniel Afredson, šveđanin poznat po švedskim filmovima kao što su ”Djevojka koja se igrala s vatrom”, ”Kule u zraku”, ”Varg”, ”Tic Tac” i još brdo nama nepoznatih ostvarenja.

”Otmica Heinekena” je mogla proći kao intezivnija, psihološki neizvjesnija i napetija otmica, ali i ovako je solidna i gledljiva otmica koja će većini pružiti utočište od mora loših i glupih filmova.

Ocjena:7/10

Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte jos...

Latest posts