Monday, July 1, 2024

Hercules – Herkul 2014 Recenzija Filma

Share

- Advertisement -

Herkul (2014)
Hercules

Žanr : Akcija, Avantura
Godina 2014
Redatelj : Brett Ratner
Glavne uloge : Dwayne Johnson, Ian McShane, John Hurt
Trajanje filma : 01:38:00
Datum izlaska : 25. Srpanj 2014.Nakon što je preživio i uspješno izvršio svih svojih dvanaest zadataka, Herkul i šestorica njegovih suboraca, žive kao plaćenici pružajući svoje usluge onome tko dovoljno plati. Nakon što ga trački kralj unajmi s ciljem da pretvori njegovu vojsku u najopasnije i najokrutnije ratnike na svijetu, Herkul će se suočiti i s molbom kraljeve kćeri da ubije njenog oca i okonča njegovu tiransku vlast.

Nikad nisam volio američke ekranizacije popularnih epskih priča i mitova jer ih skoro nikad nisu znali autentično prikazati ili su im pokušavale dodjeliti i nešto humoristično. Ovo je druga ekranizacija priče o ‘Herkulu’, ove godine. Prva je bila sa zvijezdom ‘Twilight’a, Kellanom Lutzom, ‘The Legend of Hercules’. Ne znate je? Pa takav tretman i zaslužuje. Zašto? Jer je bila grozna, sudeći po kritikama, mišljenju publike i zaradi, a ja nisam bio dovoljno hrabar i radoznao da otkrijem koliko je loša bila. Ova, druga ekranizacija, i nije nešto bolja.

Prije svega sam se dovumio da li uopšte pogledati film, jer me ovakva ostvarenja ne privlače, ali čisto da ispoštujem normu filmova o legendama, za ovu godinu, kažem sebi, pogledat ćeš ga, kad bi ti to zadnji film bio. Sreća, nije mi zadnji, jer vjerujem da bi mi se poslije ovog ogadili sve filmovi ikad snimljeni i oni koji još nisu ugledali svjetlo dana. Dobro, nije u pitanju tako loš film, nego jednostavno, kad shvatite da je film koji je apsolutno urađen bez imalo stila i ljubavi, onda ćete i vi nakon gledanja ostati poprilično ravnodušni. Film je vizualno, stvarno odličan, i akcione scene su ono što pije vodu kod publike, no sve ostalo je čisto prese*avanje i neukus, nešto na što bi se svakom iskusnom filmoljupcu, okrenuo želudac. Izvedba Dwayne Johnsona, je solidna, uzmemo li u obzirom kakve filmove on zapravo snima i čime se ranije bavio, ali njegovo igranje ‘Herkula’, pola boga, pola čovjeka, odličan je markentišnki trik da se privuku i djeca, ali i određeni dio ženske populacije koji pada na mišiće. Nejasno mi je samo kako portetirnanje izbrijanog, preplanuog, metroseksualca ‘Herkula’ prolazi, ali u ovom slučaju je prošlo. To je još jedan dokaz, one gore navedene, američke neautentičnosti. Nemojte misliti da imam šta protiv njih kao nacije, naprotiv, nemam, ali 90% filmova dolazi iz njihove zemlje i red bi bio da je 85% od tih filmova normalno urađeno.

Ocjena na IMDb.com mu je solidnih 6,3/10 a na Tomatoesima ”graničnih” 60%. Reditelj filma je Brett Ratner, široj javnosti poznat po segmentu iz katastrofalnog filma ‘Movie 43’, po ‘X-Men: The Last Stand’, ‘Rush Hour 1 & 2 & 3”, ‘After the Sunset”u itd. Na budžet od 100 miliona dolara, film je zaradio preko 226. Soldino.

Film je vizuelna poslastica za oči, ima odličnih momenata i da traje svega 10ak minuta, koliko i ti momenti, koji su većinom sačinjeni od bitki i akcije, onda bi ovo bila jedna pristojna i dopadljiva ekranizacija ‘Herkula’. Ovako, ovo je film pun klišee, totalno predvidljiv, nimalo zanimljiv i očigledan način da se prikupi što više love na osnovu imena legende o ‘Herkulu’, pola čovjeku, pola bogu.

Ocjena:6/10

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave