Saturday, February 27, 2021

Home – Kod Kuce (2015) Recenzije Filma

Home (2015)
KOD KUĆE
Žanr: Animirani/Avanturistički/Komedija
Godina 2015
Redatelj: Tim Johnson
Glavne uloge:   Jim Parsons, Rihanna, Steve Martin
Trajanje filma : 01:34:00
Datum izlaska :    27 March 2015 (USA)Oh, mali vanzemaljac u bijegu od svog naroda, sleti na zemju i sprijateljuje sa djevojkom Tip s kojom prolazi kroz nezaboravne avanture.

Mislim da više stignem odgledati filmove dok sam u Beču i kad imam obaveze oko faksa i škole nego kad dođem kući jer sam u pokretu od jutra i mraka pa zapostavim ono što uistinu volim; još jedan od najdražih žanrova – nisam mogao a da ne izdvojim sat i nešto pred spavanje da ga pogledam.

I opet dok pišem ovu recenziju, poprilično sam umoran i nenaspavan, tako da neću vjerovatno dati sve od sebe da se maksimalno izrazim ali ono što budete trebali znati i stvari presudne za vašu odluku, svakako ću iznijeti. Radnja filma se vrti oko vanzemaljaca kao naroda koji traže dom, a jedan od njih, po svemu sudeći, drugačiji je od ostalih i ovo je priča o njemu i o njegovim avanturama sa djevojčicom Tip kada se on nađe na Zemlji. Iako ima mnoštvo zabavnih momenata, šarenila i očigledno da je pravi raj za oči za malu djecu, mislim da je ‘Home’ još jedna priča i scenario koji se odigrava po dobro poznatoj formuli pa će stariju raju vjerovatno i smoriti. Odlične animacije, dopadljivi likovi, no zabava je stoposto zagarantovana djeci a nama, pa kako kome. Stvar koju ćete cijenti su vjerovatno i vokalna potpora od slavnih i talentovanih zvijezda, što je jedna od stvari koja je i prodala film, mada u suštini, činjenica da se Disneyevi filmovi poput ‘Monsters Inc’ ili ‘Up’, uopšte ne mogu porediti sa ovim filmom. Smatram da je ljepota i naivnost narušena refernacama na pop kulturu jer su tako valjda htjeli biti pristupačniji i duhovtiji a mnogo toga je zapravo time oduzeto od filma, tako da, meni je bio sasvim solidan, ali opet daleko manje od očekivanog.

Ocjena na IMDb.com mu je 6,7/10 a na Tomatoesima malih 47%. Tim Johnson je reditelj filma koji je snimao iza sebe uspješne animirane filmove poput ‘Mravi’, ‘Preko ograde’ i ‘Sindibad. Na 135 miliona dolara film je zaradio preko 346 što je i solidna cifra.

‘Home’ nije ni stigao razviti potencijal za nešto veliko, a mala djeca to nešto i ne traže. Tražimo mi stariji, sitničaviji i obzirniji, pa onda nas pitaju što ne znamo uživati u lijepim stvarima. Eh pa, kod ‘Home’ ja pomalo teško i ne biti tolika cjepidlaka jer i ako se budete htjeli opustiti, sa ovim animiranim filmom ćete možda imati i nekih nesuglasica.

Ocjena:5/10

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Flora & Ulysses (2021) Recenzija Filma

Jučer sam provjerio Disney + i vidio ovaj obiteljski film Flora & Ulysses za...

Mauritanac Dnevnik iz Guantanama – The Mauritanian (2021) Recenzija Filma

Temeljena na memoarima Mohamedoua Oulda Salahija, Mauritanac Dnevnik iz Guantanama, ova filmska adaptacija redatelja...

Jako mi je stalo – I Care A Lot (2020) Recenzija Filma

U filmu Jako mi je stalo Marla Grayson (Rosamund Pike - Informer, Jack Reacher...

MJESTO ZA VAŠU REKLAMU