Tuesday, March 9, 2021

Hotel Transylvania 2 – HOTEL TRANSILVANIJA 2 (2015) Recenzija Filma

Hotel Transylvania 2 (2015)
HOTEL TRANSILVANIJA 2
Žanr: Animirani, Komedija, Obiteljski
Godina 2015
Redatelj: Genndy Tartakovsky
Glavne uloge: Adam Sandler, Andy Samberg, Selena Gomez
Trajanje filma : 01:29:00
Datum izlaska :    25 September 2015 (USA)Drakula i njegovi prijatelji pokušavaju uzgojiti mladunče pola-čovjek pola-čudovište da postane istinsko čudovište samo kako Drakulina kćerka Mavis ne bi napustila mjesto gdje žive.

Prvi dio je bio, blago rečeno – katastrofa. Animirani filmić oko kojeg se digla buka zbog ničega, samo da bi nam u konačnici bio plasiran humor Adama Sandlera i brdo razočarenja zbog toga kako je sve ispalo. Neko se ponadao da će drugi dio biti bolji, ali znamo već da nam se ovaj nastavak servira samo na račun stare slave svog prvijenca, koji iako je bio poprilično loš, zaradio tonu novca, pa se računalo da će i ovaj. I jeste. I nije toliko loš kao prvi ali daleko je od odličnog.

Radnja se vrti ponovo oko Drakule(pa naravno, neće oko amidže Idriza) njeove kćerke Mavisa i njenog supruga Jonathana koji je oženio i rezultat njihove ljubavi je mali dječak koji je trebao više biti čudovište nego čovjek, ali na Drakulinu žalost poprimio je odlike ljudskog bića. Kada roditelji malca odu na ”medeni” mjesec, Drakula preuzima odgovornost na sebe da čuva unuka ali i da ga konvertuje u ono što je on – pravo strašno čudovište. Ovo izgleda kao film sa idejom, ciljem i radnjom, ali zapravo 80ak minuta teče u ništa, ne ide u nikakvom pravcu, dakle, bez konkretne je radnje i smisla, ali eto popularnost je stekao na osnovu kastinga i odličnih referenci na svijet muzike i društvenih mreža i zbog simpatičnih i smiješnih likova koji su itekako dopadljivi. Par puta mi je kroz glavu prošlo ”kome je ovaj film namijenjen zapravo”, pa ću sada biti pažljiv sa riječima. Da li za napušene insane, da li za debile kojima je i prst pred očima smiješan ili za djecu do desete godine života? Definitivno je suviše atipičan i nimalo konvencionalan da bi bio za jednu malu sretnu obitelj da ga gleda jedno večer onako svi okupljeni s kokicama ispred sebe i to ukazuje da je film promašio u tome što se kao animirano ostvarenje posvetio upravo ovim ciljanim grupama. Kada se situacija sagleda sa objektivnog stajališta film je samo htio zaraditi bez da se iskreno posveti priči i pouci, ali nije ispalo toliko loše i ako ste napušeni insan, debil kojima je prst pred očima smiješan ili malo dijete, onda bujrum. Ja sam malo dijete još uvijek. U globalu, ‘Hotel Transilvanija 2’ je film isforisiranih šala, nepotrebnih reklama i podsvjesnih poruka sa iole simpatičnim likovima ali besmislenim odvijanjem radnje koji se može, čisto za nuždu, možda i pogledati.

Na IMDb.com ocjena mu je ravnih 7/10 a na Tomatoesima osrednjih 52%. Širom svijeta je zaradio preko 430 miliona(skoro 100 više nego prošli) na budžet od 80 miliona. Već je potvrđeni i treći dio, samo što ne razumijem šta nam žele još ispričati. Genndy Tartakovsky je reditelj filma koji stoji iza prvog dijela kao i iza popularnog ‘Dexterovog labaratorija’.

Ozbiljni ljudi ne čitaju ovu recenziju, radoznali su već do ovog dijela stigli, a ja se još bavim svojom velikom strašću i pišem recenzije jer me to ispunjava, a vi kako hoćete jer ‘Hotel Transylvania’ mi ne oduzima ljubav prema filmu ni nadu za dobrima. Nit će ijedan film. ​

Ocjena:5/10

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

BOSS LEVEL (2020) Recenzija Filma

Sedam godina nakon režiranja Stretch (2014) - komedije-drame u produkciji Jasona Bluma, koja uključuje...

Sjedinjene Države Protiv Billie Holiday (2021) Recenzija Filma

Adaptirano iz knjige pod naslovom Chasing the Scream: First and Last Days of the...

Djevojka koja obećava – Promising Young Woman (2020) Recenzija Filma

Naslov Djevojka koja obećava u filmu koji je napisala i režirala redatelj Emerald Fennell...

MJESTO ZA VAŠU REKLAMU