Friday, July 19, 2024

Igrač broj 1 – Ready Player One (2018) Recenzije Filma

Share

- Advertisement -

Igrač broj 1 (2018)
Ready Player One

Žanr: Akcija, Avantura, SCi-Fi
Godina: 2018
Redatelj: Steven Spielberg
Producent: Zak Penn, Ernest Cline
Glavne uloge: Hannah John-Kamen, Mark Rylance, T.J. Miller, Ben Mendelsohn, Tye Sheridan, Simon Pegg. Olivia Cooke, Lena Waithe, Julia Nickson, Kae Alexander, Ralph Ineson, Letitia Wright. Armani Jackson, Kiera Bell, Jacob Bertrand
Zemlja: SAD
Trajanje filma: 02:20:00
Datum izlaska: 11.03.2018 (svjetska premijera)
U kinima od : 29 March 2018 (USA)
B i H 29.03.2018.
Hrvatska 29.03.2018.
Srbija 29.03.2018.

 

U post-apokaliptičkoj budućnosti postavljenoj od 2045. godine, ljudi otkrivaju spas u OASIS-u, golemoj virtualnoj stvarnosti koju stvara ekscentrični James Holliday. Nakon smrti, on će prenijeti svoje bogatstvo prvoj osobi koja nađe “uskrsno jaje”, skriveno negdje unutar OASIS-a. Ovo pokreće burnu utrku koja proguta cijeli svijet. Mladi, diskretni junak Wade Watts također se bavi uzbudljivim lovom. Ali na stazi iza mitskog blaga je zloslutni IOI, na čelu sa Sorrento, koji želi dobiti OASIS za sebe. Wade i njegov novoformirani tim počinju loviti blago i spašavati čovječanstva u fantastičnom svijetu prepunom misterija, neočekivanih otkrića i opasnosti.

Spielberg je stvorio zapanjujući svijet pun pop kulture.

Ovo je preduvjet Oscarom nagrađivanog redatelja Stevena Spielberga. Vratio se u punu snagu. Ready Player One je dugo očekivana prilagodba istoimene knjige. Spielberg je stvorio zapanjujući svijet pun značajki pop kulture ili da uživate u svakom dobrom čudaku. Postoje reference na hitove kao što su Iron Gird, King Kong ili prosvjetiteljstvo. Osim toga, Spielberg je doista se majstorski igrao s grafičkim aspektom filma, koji je prekrasan. Realne animacije usmjeravaju nas u priču.

Tu je također pomogla kamerama Janusa Kamińskog, koji je sada neodvojiv tandem sa Spielbergom. Zajedno su radili na bezbrojnim slikama. Kamińskiova snimka “stare škole” donosi novu perspektivu modernoj priči. Zajedno s futurističkim grafičkim efektima računala i prekrasnim virtualnim okruženjima stvara jedinstven doživljaj. Prebacivanje iz virtualne stvarnosti u stvarni svijet jednako je glatko, a naša glava ostaje stajati na tome koliko stvarno to funkcionira.

Jednako su važni nastupi. Tye Sheridan se pojavljuje kao glavni lik. Možda je poznat kao mladi Cyclops u X-Men: Apocalypse. Ovdje se ponovno pojavljuje u akcijskoj ulozi koja mu je samo sjela. Njegov Wade je tipično neočekivano junak priče, to je kliše bez kojeg ne idemo. I on je sam svjestan toga i čini grotesknu notu. Zahvaljujući ovoj samosvijesti, Ready Player One i njegovi junaci razlikuju se od drugih. Sheridanova izvedba je dobra i nepopustljiva, lako ga doživljavamo i glatke prijelaze između njegovog virtualnog alter ega i stvarne figure dokazuju njegove glumačke vještine.

Ready Player One virtualni efekti i važni nastupi

Ben Mendelsohn , poznat kao zlikovac Krennic Rogue One, odigrao je središte pozornosti. Polako se čini da Mendelsohnov slučaj dobiva nešto više od tipkanja. Ali to nije bitno jer je, kao loša korporacija, pokazao vrlo dobru izvedbu. Njegov hladnokrvni Sorrento ide, mirno stoji za svoj cilj i nije ga briga što mora učiniti. U sljedećim ulogama također su prisutne i Olivia Cooke, Simon Pegg , Mark Rylance i TJ Miller.

Pored likova i vizualnih efekata, muzička pratnja je također vrlo prepoznatljiva. Alan Silvestri, koji je radio na Avengers, Captain America: prvi osvetnik i tako dalje. Na soundtracku ćemo naći nešto slično onome što smo čuli u njegovim prethodnim djelima. Iz toga proizlazi da Silvestrijeva muzika ukratko ima svoje prepoznatljive osobine koje autor ne napušta i služi kao njegova kognitivna značajka. Silvestri ima osjećaj za slike popkulture i zna kako napraviti savršenu atmosferu sa svojom pratnjom. Pored njegovih pjesama, u filmu će se pojaviti i niz pop hitova, kao što su Take On Me, Jump ili Stayin ‘Alive, itd., Što će dodati pravom raspoloženju.

Ready Player One je svjež dodatak svijetu sjajnih fantastičnih sci-fi snimaka. Bez pretjerivanja ima potencijal da se pridruži tom kultu. On nam nudi izvornu priču koja traje i dva i po sata snimaka brzo prolazi. Na ekranu je stalna akcija, priča ima pad i nije dosadna za to vrijeme. Jedinstveno iskustvo dodaju bezvremenski efekti i grafike kojima su se kreatori igrali. Kada se dodaju u ovo, kontinuirani znakovi, simpatični likovi i privlačan zvučni zapis, stvara se spektakl koji jednostavno zabavlja. Spielberg još jednom dokazuje zašto je neumjeren filmski redatelj.

Ocjena Filma: 4/5

IMDB Ocjena Filma:  Ready Player One
(2018) on IMDb

Titlovan Trailer Filma:

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave