Friday, July 19, 2024

In the Heart of the Sea – U srcu mora 2015 Recenzija Filma

Share

- Advertisement -

U srcu mora (2015)
In the Heart of the Sea

Žanr: Akcija, Avantura, Drama
Godina 2015
Redatelj:Ron Howard
Glavne uloge: Cillian Murphy, Chris Hemsworth, Ben Whishaw
Trajanje filma : 02:01:00
Datum izlaska : 13. Ožujak 2015.Owen Chase i kapetan broda, George Pollard, kreću u avanturu sa ostatkom posade kako bi sakupili dovoljno barela kitovog ulja i vratili se kući ali ubrzo će se uvjeriti da veliki bijeli kit nije legenda niti mit.

Nešto relativno najsvježije na repertoaru, s obzirom da je film izašao sredinom decembra, a riječ je o avanturističkoj biografskoj drami u režiji Ron Howarda koja je, mnogo prije izlaska, plijenila pažnju.

Fotografija mršavog i ispijenog Chris Hemswortha u ulozi mornara oborila je internet i ujedno bila besplatna reklama za ovaj film, kada smo shvatili da se ovaj australski glumac, poznat po ulozi ‘Thor’a, sada još više posvetio svom liku, izgubivši skoro trideset kilograma. Njegov nastup na filmu, njegova gluma, u početku mi se činila pomalo vještačkom da bi kasnije potvrdio svoj talenat i svoju popularnost jer je, kroz neki preporod, oduvao konkurenciju. Radnja film se vrti oko mornarske posade koji kreću u lov na kitove kako bi sakupili dovoljno ulja i vratili se kući, no kolo sreće se okreće kada njihov brod rasturi bijeli kit o kojem su samo slušali priče ali nisu vjerovali da takvo nešto postoji. A postoji. Ova avanturistička priča inspirirala je i nastajanje poznatog ‘Moby Dicka’, a sada u režiji Rona Howarda donosi jednu novu dimenziju, novi nivo i definitivno skreće pažnju na sebe. Ali ne iz razloga jer je riječ npr. o filmu godine, o nezaboravnom iskustvu, ne, ništa tako. Jednostavno, ‘In the Heart of the Sea’ je zanimljiv i solidan filmčić, ali ima jedno dvadesetak minuta praznog hoda, odiše neoriginalnošću i za rezultat ne nudi ništa neočekivano što ga svrstava u kategoriju gledljivih i dobrih filmova koji nisu iskoristili svoj puni potencijal. Što se tiče vizuelnog dojma, specijalnih efekata i tehničkog dostignuća, nemam zamjerke i vjerujem da bi veći doživljaj bilo gledati ovaj film u kinu, ali ona srž, suštinski dio priče ga ne čini toliko izuzetnim niti odličnim. Nedostajalo mu je srca, vještija rediteljska ruka jer je Howard u zadnje vrijeme poprilično odlutao od onoga što ga je učinilo slavnim i priznatim, ali ‘U srcu mora’ nije baš za baciti, mada su ovi žanrovi izlapili u zadnjih par godina i nisu popularni kao nekada (Pirati s Kariba tipa)

Ocjena na IMDb.com mu je solidnih 7/10 a na Tomatoesima slabijih 43%. Ron Howard, kojeg sam već pominjao, u svojoj historiji ima mnogo uspješnih filmova, klasika tipa ‘Genijalni Um’, ‘Anđeli i Demoni’, ‘De Vencijev Kod’, ‘Cinderella Man’, ‘Willow’, ‘Čahura’, ‘Rush’ i ‘Apollo 13”, ‘Kako je Grinch ukrao Božić’, i neke s kojima je promašio svoj cilj tipa ‘The Dilemma’, ‘Nestale’ itd. Film se još prikazuje u kinima, ali za sada ima jako slabu zaradu, tek nešto više od 83 miliona dolara na budžetčinu od 100 miliona.

Pored Chrisa Hemswortha koji je pronašao put do dobrog glumca i ostatak ekipe je na zavidnom nivou te su svi skupa, uz jasan i očigledan trud te emitovnu težinu u zadnjoj trećini filma, učinili ovaj film pristojnom uvertirom u avanturu Moby Dicka i njegove posade. ​

Ocjena:7/10

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave