Monday, March 1, 2021

Inside Out – Izvrnuto Obrnuto (2015) Recenzija Filma

 

Inside Out (2015)
Izvrnuto Obrnuto
Žanr:  Animirani/Obiteljski/Animirani
Godina 2015
Redatelj: Pete Docter, Ronnie Del Carmen
Glavne uloge:   Amy Poehler, Bill Hader, Lewis Black
Trajanje filma : 01:35:00
Datum izlaska :    19 June 2015 (USA)Nakon što preseli iz svog rodnog grada Minesote u San Francisco, emocije mlade Riley – Bijes, Gađenje, Radost, Strah i Tuga dolaze u konflikt u želji da upravljaju njenim životom u novoj sredini.

Nije možda doživio toliku planetarnu popularnost kao skoro nadolazeći ‘Minions’i, ali da će ostati zapamćen kao jedan od najkvalitetnijih filmova iz suradnje Disneya i Pixera to svakako.

Da se radi o istinskom dobru filmu koji je ostavio jak utisak na mene, govori činjenica da sam ga sanjao poslije gledanja. Nevjerovatno dobra kombinacija sentimentalnosti sa duhovitošću čini ovaj film izuzetnim i itekako preporučljivim. Priča prati tročlanu porodicu koja seli iz jednog zimskog grada u Americi u San Francisco jer je otac našao bolji posao, pa samim tim, najmlađi član porodica, kćerkic Riley, prolazi kroz burnu fazu u svom životu jer je napustila prijatelje koje voli i sport koji igra. U njenoj glavi situacija izgleda beznadežno dok osjećaj Radost ne odluči preuzeti kontrolu male Riley i dovesti sve u red. Moram priznati da je ovo definitivno više film za odrasle i starije jer je toliko kompleksan i bazira se na psihološkom nivou jedne individue da će djeci možda biti isuviše dosadno ili teško razumljivo,ali opet iz njihove perspektive mogu opet samo govoriti oni. Velika doza zabave spojeno sa originalnim likovima, sa univerzalnim porukama, ‘Inside Out’ će vas par puta iskreno nasmijati a osjetljive možda i rasplakati jer Pixar i Disney ovog puta prevazilaze sebe istražujući osjetljive i neobrađene teme koje su prikazan na jedan direktan ali opet lijep i maštovit način. U par trenutaka, zbog kompleksnosti filma i njegove originalnosti koja vas tjera na razmišljanje nakon gledanja, gledao sam na ‘Inside Out’ kao na animiranu verziju ‘Interstellara’ za mlađu populaciju.

Ocjena na IMDb.com mu je odličnih 8,7/10 što ga smješta na 47. mjesto IMDb top 250 liste a na Tomatoesima odličnih 98%. Film je zaradio više od 379 miliona dolara a skoro je došao u kina i vjerujem da će cifra još rasti. Reditelji filma su Pete Docter poznat po hitovima poput ‘Čudovište iz ormara’ i ‘Nebesa’ i Ronaldo Del Carmen kojem je ovo debi.

Sigurno je to da ću ga pogledati ponovo jer nebrojeno sam puta gledao velike hitove iz ova dva velika studija, ali gledat ću ga iz razloga da prostudiram sve likove i samo da obratim pažnju na detalje jer ovaj film zaslužuje pažnju u bilo kojem smislu i svaku pohvalu jer sam gledao nešto stvarno dobro nakon dužeg perioda.

Ocjena:10/10

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Flora & Ulysses (2021) Recenzija Filma

Jučer sam provjerio Disney + i vidio ovaj obiteljski film Flora & Ulysses za...

Mauritanac Dnevnik iz Guantanama – The Mauritanian (2021) Recenzija Filma

Temeljena na memoarima Mohamedoua Oulda Salahija, Mauritanac Dnevnik iz Guantanama, ova filmska adaptacija redatelja...

Jako mi je stalo – I Care A Lot (2020) Recenzija Filma

U filmu Jako mi je stalo Marla Grayson (Rosamund Pike - Informer, Jack Reacher...

MJESTO ZA VAŠU REKLAMU