Sunday, May 26, 2024

Inside Out – Izvrnuto Obrnuto (2015) Recenzija Filma

Share

- Advertisement -

 

Inside Out (2015)
Izvrnuto Obrnuto
Žanr:  Animirani/Obiteljski/Animirani
Godina 2015
Redatelj: Pete Docter, Ronnie Del Carmen
Glavne uloge:   Amy Poehler, Bill Hader, Lewis Black
Trajanje filma : 01:35:00
Datum izlaska :    19 June 2015 (USA)Nakon što preseli iz svog rodnog grada Minesote u San Francisco, emocije mlade Riley – Bijes, Gađenje, Radost, Strah i Tuga dolaze u konflikt u želji da upravljaju njenim životom u novoj sredini.

Nije možda doživio toliku planetarnu popularnost kao skoro nadolazeći ‘Minions’i, ali da će ostati zapamćen kao jedan od najkvalitetnijih filmova iz suradnje Disneya i Pixera to svakako.

Da se radi o istinskom dobru filmu koji je ostavio jak utisak na mene, govori činjenica da sam ga sanjao poslije gledanja. Nevjerovatno dobra kombinacija sentimentalnosti sa duhovitošću čini ovaj film izuzetnim i itekako preporučljivim. Priča prati tročlanu porodicu koja seli iz jednog zimskog grada u Americi u San Francisco jer je otac našao bolji posao, pa samim tim, najmlađi član porodica, kćerkic Riley, prolazi kroz burnu fazu u svom životu jer je napustila prijatelje koje voli i sport koji igra. U njenoj glavi situacija izgleda beznadežno dok osjećaj Radost ne odluči preuzeti kontrolu male Riley i dovesti sve u red. Moram priznati da je ovo definitivno više film za odrasle i starije jer je toliko kompleksan i bazira se na psihološkom nivou jedne individue da će djeci možda biti isuviše dosadno ili teško razumljivo,ali opet iz njihove perspektive mogu opet samo govoriti oni. Velika doza zabave spojeno sa originalnim likovima, sa univerzalnim porukama, ‘Inside Out’ će vas par puta iskreno nasmijati a osjetljive možda i rasplakati jer Pixar i Disney ovog puta prevazilaze sebe istražujući osjetljive i neobrađene teme koje su prikazan na jedan direktan ali opet lijep i maštovit način. U par trenutaka, zbog kompleksnosti filma i njegove originalnosti koja vas tjera na razmišljanje nakon gledanja, gledao sam na ‘Inside Out’ kao na animiranu verziju ‘Interstellara’ za mlađu populaciju.

Ocjena na IMDb.com mu je odličnih 8,7/10 što ga smješta na 47. mjesto IMDb top 250 liste a na Tomatoesima odličnih 98%. Film je zaradio više od 379 miliona dolara a skoro je došao u kina i vjerujem da će cifra još rasti. Reditelji filma su Pete Docter poznat po hitovima poput ‘Čudovište iz ormara’ i ‘Nebesa’ i Ronaldo Del Carmen kojem je ovo debi.

Sigurno je to da ću ga pogledati ponovo jer nebrojeno sam puta gledao velike hitove iz ova dva velika studija, ali gledat ću ga iz razloga da prostudiram sve likove i samo da obratim pažnju na detalje jer ovaj film zaslužuje pažnju u bilo kojem smislu i svaku pohvalu jer sam gledao nešto stvarno dobro nakon dužeg perioda.

Ocjena:10/10

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave