Sunday, March 7, 2021

Interstellar (2014) Recenzija Filma

Interstellar (2014)
Interstellar

Žanr:  Avantura, Misterija, SF
Godina 2014
Redatelj: Christopher Nolan
Glavne uloge: Matthew McConaughey, Anne Hathaway, Jessica Chastain
Trajanje filma : 02:49:00
Datum izlaska : 6. Studeni 2014

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASATim istraživača odlazi daleko u svemir kako bi pronašli crvotočinu koja se pojavila koja bi ih odvela u drugu galaksiju gdje navodno postoji novo mjesto koje bi ljudu naselili.

S punim pravom i bez trunke grižnje savjesti, ovaj film slobodno mogu proglasiti najočekivanijim filmom u 2014oj godini i s pravom je ponio tu titulu, jer je opravdao sva očekivanja pa samim tim i titulu najboljeg filma 2014. godine.

Ovaj film je stekao titulu jednog od najboljih Nolanovih filma ubrzo nakon izlaska u kina jer je oduševio, kako publiku, tako i kritičare, mnoge ostavljajući da se bore sa zbunjenošću jer, naime, nije u pitanju lagano štivo, nego nešto čemu morate posvetiti punu pažnju i pratiti svaki momenat, jer previše je termina iz astronomije i fizike, tako da je dovoljno što će vas sami rasplet ostaviti bez teksta, pa barem budite u toku sa odvijanjem događaja u stranoj galaksiji i ne migajte. Pošto, po mom mišljenju, važi za drugi najbolji Nolanov film(prvi je za mene Prestiž, ujedno za mene najbolji film), očigledno je bilo da sam prije gledanja ‘Interstellar’a bio i više nego informisan pa i zagrijan i eto sinoć mi se ukazala prilika da ga pogledam. I bez obzira koliko sam, nakon što se film završio, razmišljao o njemu, prevrtao po glavi neka pitanja i odgovore, opet mislim da nemam bogat fond riječi u bosanskom jeziku da iskažem inovativnost ovog filma i prelijepo iskustvo koje sam doživio, gledajući ga. Nemojte misliti da pretjerujem i da sam previše subjektivan, ne, nisam, nego sasvim vam iskreno govorim da je riječ o nevjerovatnom filmu koji doseže mnogo daleko, van naših svakodnevnih razmišljanja, i osim što se, sasvim ozbiljno bavim tematikom opstanka čovječanstva, ali ne na Zemlji, nego u nekoj drugoj, stranoj galaksiji, film sasvim nepovršno radi i na međuljudskim odnosima, ali najviše na relaciji otac – kćerka i to rezultira nekim, i više nego emotivnim i sentimentalnim trenucima kada će i oni najjači osjetiti čudne promjene. S obzirom da nisam gledao, takođe velike sci-fi naslove poput ”2001: A Space Odysey”, ”Apollo 13” ili ”Armageddon”, ne znam koliko mogu biti hrabar da tvrdim originalnost ovog naslova, ali jedno je sigurno, Nolan, reditelj filma, pristupio mu je na jedan strastven način, s puno energije u želji da još jednom dokaže svoju ljubav prema ovom žanru ali i sposobnost da jednu ovakvu temu iznese na sebi jedan, osebujan način. I ne mogu toliko napisati o filmu a da ne spomenem odlične performanse. McConaughey je već u seriji ‘True Detective’ ali i u filmu ‘Dallas Buyers Club”, dokazao svoje umijeće tako da se u ovom filmu nije pretjerano razmetao facijalnim ekspresijama ali je svejedno učinio nevjerovatan posao. Odlična je bila i Jessica Chastain, ali i njena mlađa verzija Mackenzie Foy, no ne mogu a da ne spomenem i Anne Hathaway, Matt Damona ali i Cassey Afflecka i Michaela Cainea, što znači da je ekipa filma i više nego srčano bila unijeta u čitav projekt. Pogreška koju stalno čini ‘Akademija filmske umjetnosti’ koja dodjeljuje Oskare jeste da svake godine nepravedno izostavlja sci-fi filmove iz važnijih kategorija, poput za najbolji film ili najbolje performanse, pa su prošlih godina tako ”stradali” filmovi poput ‘Gravity’ i ‘Inceptiona’. Ovaj film je nominiram u 5 kategorija za Oskara ali u onim za tehnička dostignuća.

Ocjena na IMDb.com mu je odličnih 8,9/10 što ga stavlja na visoko 17. mjesto poznate ljestvice IMDb top 250. Na Tomatoesima ocjena mu je 72%. Reditelj filma, kojeg sam već pominjao, Nolan, poznat je i po projektima ‘The Dark Knight’, ‘The Dark Knight Rises’, ‘Batman Begins’, ‘Memento’, ‘Insomnia’, ‘Following’ i moj omiljeni film svih vremena ‘Prestiž’. Film je zaradio ogromnih 663miliona dolara na budžet od 165 miliona.

Inovativan, zanimljiv, uzbudljiv, napet, dramatičan, provokativan, intelektualan, sa predivnim scenama svemira, ‘Interstellar” je jedno od najboljih Nolanovih ostvarenja ali i najbolji film iz 2014te godine o kojem će se još dugo dugo pričati. Spektakl na ekranu.

Ocjena:9/10

Djevojka koja obećava – Promising Young Woman (2020) Recenzija Filma

Naslov Djevojka koja obećava u filmu koji je napisala i režirala redatelj Emerald Fennell...

Raya i Posljednji zmaj (2021) Recenzija Filma

Disney's Raya i Posljednji zmaj pomalo se spotakne da krene, ali uspijeva prikazivanje iskrenog...

Kruds Novo Doba – The Croods: A New Age (2020) Recenzija Filma

Prikupivši više od 587 milijuna američkih dolara prihoda i pobijedivši u nominaciji za najbolji...

MJESTO ZA VAŠU REKLAMU