Sunday, February 28, 2021

Into the Storm – Oluja stoljeća 2014 Recenzija Filma

Oluja stoljeća (2014)
Into the Storm

Žanr Avantura, Triler
Godina 2014
RedateljSteven Quale
Glavne ulogeRichard Armitage, Sarah Wayne Callies, Jeremy Sumpter
Trajanje filma : 01:29:00
Datum izlaska : 7. Kolovoz 2014.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASALovci na oluje, avanturisti i obični građani Silverntona, dokumentuju na sve načine najveću oluju koja je zadesila Ameriku.

Dok pišem recenzije, to me jednostavno nekako čini sretnim, takođe i gledanje filmova, po mogućnosti što boljih, i onda kad sve već volim, zašto da ne nastavim, zarađivao ja od toga ili ne. Ovaj sam pogledao još prije dva dana, ali tek dana stižem napisati recenziju.

Kada pravite film o prirodnoj katastrofi, o nekoj vremenskoj nepogodi, poprilično je nezahvalno to sve uzeti za temu i razraditi, jer da bi film ispao kako treba, ne možete samo napraviti tornado koji će razoriti sve pred sobom a da u to ne uključite ljudske živote. Ne podrazumijevam da razara ljudske živote, nego jednostavno da priča bude zasnovana na likovima koji pokušavaju preživjeti neku katastrofu, ali da to ne bude samo tipa ”dešava se, bježimo od toga”, nego da se stvore emocije, karakterizacija likova, nešto što bi držalo pažnju i dramatičnost čitave radnje. Ovaj film je krenuo sa idejom toga, međutim ubrzo shvatamo da film ne uspjeva u svom prvobitno zamišljenom cilju, nego nam se predstavlja kao film kojem je važno da prikaže tornado, njegovu razornu moć, tornado koji usisava vatru, led, kišu i munje, bez imalo kreativnosti i inovativnosti i želje da nas zaintrigira nečim drugim, osim činjenicom da je 21. vijek i da su vizualni efekti na vrhuncu. Ali, i pored toga, ‘Into the Storm’ se da gledati i mislim da ćete mu zažmiriti na jedno oko jer će brzo da proleti 80-ak minuta uz impresivne i napete scene. Ono što ne mogu a da ne pomenem jesu performansi. Užas i amaterizam kakav se dugo nije vidio u svijetu filma. To će još više da pokvari utisak onih koji u svakom filmu traže dlaku u jajetu.

Ocjena na IMDb.com mu je srednjih 6/10 a na Tomatoesima malih 21%. Film je zaradio više od 157 miliona dolara na budžet od samo 50 miliona. Steven Quale je reditelj filma, poznat po petom nastavku popularne horor franšize ”Final Destination”.

”Oluja stoljeća”, kako smo ga mi preveli, tačnije, naši zapadni susjedi je solidan filmčić za jedno gledanje s tim da savjetujem da spustite svoja očekivanja i tokom filma razmišljate samo o tornadima i čudima prirode, bez da razmišljate o tome da je film mogao biti puno bolji.

Ocjena:5/10

Flora & Ulysses (2021) Recenzija Filma

Jučer sam provjerio Disney + i vidio ovaj obiteljski film Flora & Ulysses za...

Mauritanac Dnevnik iz Guantanama – The Mauritanian (2021) Recenzija Filma

Temeljena na memoarima Mohamedoua Oulda Salahija, Mauritanac Dnevnik iz Guantanama, ova filmska adaptacija redatelja...

Jako mi je stalo – I Care A Lot (2020) Recenzija Filma

U filmu Jako mi je stalo Marla Grayson (Rosamund Pike - Informer, Jack Reacher...

MJESTO ZA VAŠU REKLAMU