Saturday, May 21, 2022
HomeAdventureInto the Storm - Oluja stoljeća 2014 Recenzija Filma

Into the Storm – Oluja stoljeća 2014 Recenzija Filma

-

Oluja stoljeća (2014)
Into the Storm

Žanr Avantura, Triler
Godina 2014
RedateljSteven Quale
Glavne ulogeRichard Armitage, Sarah Wayne Callies, Jeremy Sumpter
Trajanje filma : 01:29:00
Datum izlaska : 7. Kolovoz 2014.Lovci na oluje, avanturisti i obični građani Silverntona, dokumentuju na sve načine najveću oluju koja je zadesila Ameriku.

Dok pišem recenzije, to me jednostavno nekako čini sretnim, takođe i gledanje filmova, po mogućnosti što boljih, i onda kad sve već volim, zašto da ne nastavim, zarađivao ja od toga ili ne. Ovaj sam pogledao još prije dva dana, ali tek dana stižem napisati recenziju.

Kada pravite film o prirodnoj katastrofi, o nekoj vremenskoj nepogodi, poprilično je nezahvalno to sve uzeti za temu i razraditi, jer da bi film ispao kako treba, ne možete samo napraviti tornado koji će razoriti sve pred sobom a da u to ne uključite ljudske živote. Ne podrazumijevam da razara ljudske živote, nego jednostavno da priča bude zasnovana na likovima koji pokušavaju preživjeti neku katastrofu, ali da to ne bude samo tipa ”dešava se, bježimo od toga”, nego da se stvore emocije, karakterizacija likova, nešto što bi držalo pažnju i dramatičnost čitave radnje. Ovaj film je krenuo sa idejom toga, međutim ubrzo shvatamo da film ne uspjeva u svom prvobitno zamišljenom cilju, nego nam se predstavlja kao film kojem je važno da prikaže tornado, njegovu razornu moć, tornado koji usisava vatru, led, kišu i munje, bez imalo kreativnosti i inovativnosti i želje da nas zaintrigira nečim drugim, osim činjenicom da je 21. vijek i da su vizualni efekti na vrhuncu. Ali, i pored toga, ‘Into the Storm’ se da gledati i mislim da ćete mu zažmiriti na jedno oko jer će brzo da proleti 80-ak minuta uz impresivne i napete scene. Ono što ne mogu a da ne pomenem jesu performansi. Užas i amaterizam kakav se dugo nije vidio u svijetu filma. To će još više da pokvari utisak onih koji u svakom filmu traže dlaku u jajetu.

Ocjena na IMDb.com mu je srednjih 6/10 a na Tomatoesima malih 21%. Film je zaradio više od 157 miliona dolara na budžet od samo 50 miliona. Steven Quale je reditelj filma, poznat po petom nastavku popularne horor franšize ”Final Destination”.

”Oluja stoljeća”, kako smo ga mi preveli, tačnije, naši zapadni susjedi je solidan filmčić za jedno gledanje s tim da savjetujem da spustite svoja očekivanja i tokom filma razmišljate samo o tornadima i čudima prirode, bez da razmišljate o tome da je film mogao biti puno bolji.

Ocjena:5/10

Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte jos...

Latest posts