Saturday, February 24, 2024

Izgubljeni grad Z – The Lost City of Z 2017 Recenzija Filma

Share

- Advertisement -
Izgubljeni grad Z - The Lost City of Z 2017 Radnja Filma
Izgubljeni grad Z – The Lost City of Z 2017
 Opis Filma

Izgubljeni grad Z (2017)
The Lost City of Z

Žanr: Akcija, Avantura, Biografski
Godina 2017
Redatelj: James Gray
Glavne uloge: Charlie Hunnam, Robert Pattinson, Sienna Miller
Trajanje filma: 01:41:00
Datum izlaska:    15 October 2016
U kinima od :     14 April 2017 (USA)
                    B i H   20.04.2017.
                    Hrvatska 20.04.2017.  
                    Srbija    20.04.2017.  

Explorer, geodet i clan britanskog Royal geološkog društva Percy Fawcett 1906. prvi put odlazi u Amazon, pod pokroviteljstvom Kraljevskog geološkog društva. Fawcett će tijekom nekoliko ekspedicija zajedno sa svojim partnerom Henry Costin istraživati dosad nepoznato područje Bolivije. Unatoč svim nepovoljnim uvjetima koje suma pruža, Fawcett neće odustati. U srcu Amazona otkriva dokaze o postojanju nepoznate i napredne civilizacije koja ga plijeni i potpuno zahvatila. Nakon Fawcettovog povratka u rodnu Englesku njegovim saznanjima su se kolege rugale, unatoč tome je 1925. godine njegov sin se vraća u Amazon i otkriva jednu mitsku civilizaciju.

Film, inspiriran stvarnim događajima i knjizi Davida Gronna koji je doveo na ekran James Gray. Američki redatelj i scenarista napravio je filmove kao sto su Braca po krvi i The Immigrant. Grey je stvorio The Lost City of Z kao akcijska avantura spektakla, koji odgovara sadržaju. Unatoč 141 minute duge snimke, gledatelji mogu uzeti Grayovu temeljito biografsku priču jednog pustolova. Gray u filmu spaja elemente dobre napetosti u pronalaženju novih uglova zemlje, obiteljske drame i akcije donesenu u Prvom svjetskom ratu, u koji je nas junak također uključen. Gray otkriva i donosi nam priču o čovjeku čije je opredjeljenje apsolutno zapanjujuće.

Gray nije oklijevao staviti u njegovu sliku kvalitetu glume. Glavna uloga kao istraživać Pery Fawcett pojavljuje se Charlie Hunnam. Hunnam možda poznajete iz filma Cold Mountain ili serije Sons of Anarchy. Kao Perxy Fawcett Hunnam je predstavljen kao neustrašivi čovjek ideala, koji ide po svom. To je njegova odlučnost i entuzijazam koji vjerno oslikava Hunnam, tu je i njegova zelja za izgubljenim gradom da bude otkrivena. Njegov vjerni prijatelj Costin kojeg glumi Robert Pattinson, glumac najpoznatiji kao Edward iz Sumrak sage, ali i iz filma Voda za slonove. Ovdje Pattinson ima drugačije lice od početka, naizgled skeptičan čovjek koji nije smio rušiti entuzijazam prijatelja. Uvjerljiv nastup, što mu je svakako pomogla maska, brada ispod koje je Pattinson gotovo neprepoznatljiv. Nadalje, u biografskoj avanturi otkriva i Toma Hollanda kao Fawcettov najstariji sin Jack. Holland, mladi britanski glumac, publici će uskoro predstaviti novi Spider-Man film Spider Man: Povratak kući. Holland je zvijezda u usponu, a ovdje pokazuje nešto. Holland donosi dramu na otuđenog sina i odnosa s ocem. Jack pokušava shvatiti očevu ljubav za Amazonom, koja je čini mi se veća od ljubavi za svojom obitelji. U vezi s obitelji, potrebno je spomenuti i glumicu Siennu Miller, koja glumi Ninu Fawcett koja zapravo zbog njegovih stalnih ekspedicija živi u stalnom strahu. U ostalim ulogama nastupili su. Primjerice, Edward Ashley, Angus Macfadyen, Lan McDiarmid i drugi.

Za The Lost City of Z je važan okoliš u kojem se film odvija. Privi element je duboka negostoljubiva Amazon šuma, što je prvi neprijatelj, a zatim dom naših heroja. Šarena pozadina prirode je realna i potiče talent. Za razliku od toga je Engleska, koja djeluje pomalo nemaštovita i dosadna. To odgovara i na prirodu ljudi koji borave u različitim okruženjima. Ni krvoproliće u Prvom svjetskim ratu nikada nije lijep prizor. Dakle, postoje tri svijeta u kojem je Fawcett živio, a koji su bili presudni u formiranju njegove osobnosti. Postoje tri kontrasta jedan pokraj drugog, koji imaju značajan utjecaj na cjelokupni filmski doživljaj.

Za The Lost City of Z je film o hrabrosti i odlučnosti jednog čovjeka. Kao takav on može izgledati predugo, ali nakon svega 141 minuta nije dovoljna. Ponekad priča se može činiti vrlo zamorna, pogotovo na kraju kad se vuče malo, ali isplati se izdržati. Zašto? Budući da je pokretna i uzbudljiva priča s velikim glumcima čiji likovi će vam se svidjeti brzo. Hunnam, Pattinson i Miller pokazuju vrlo dobre predstave koje drže pozornost gledatelja. Film je dobro iskustvo za ljubitelje Indiana Jones kao Perxy Fawcett je bio njegovo prvo umjetničko djelo. Drugim riječima, bez te pustolovine, teško da bismo vidjeli jedan od najlegendarnijih filmskih likova.

Ocjena 7/10

 The Lost City of Z (2016) on IMDb

Trailer:

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave