Sunday, March 7, 2021

Jurassic World – Jurski svijet (2015) Recenzija Filma

Jurski svijet (2015)
Jurassic World

Žanr:  Akcija, Avantura, SF
Godina 2015
Redatelj: Colin Trevorrow
Glavne uloge:  Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, Jake Johnson
Trajanje filma : 02:04:00
Datum izlaska :   29. Svibanj 2015.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASADvadeset i dvije godine od dešavanja u prvom Jurskom Parku, novi i savremeni park je otvoren za turiste i biznis i sve teče po savršenom planu dok genetski kreirani dinosarus ne pobjegne iz svog skloništa i ne krene u ubilački pohod.

O ovoj franšizi, o imeni ‘Jurski park’ i svim tim dinosaurusima ne bih trebao razvezati neku veliku priču jer mislim da i oni koji nikada nisu gledali prve filmove iz devedesetih opet znaju o čemu se radi. Prvi film još je ’93 lansirao poznati Spielberg i od tada su uslijedila dva nastavka, naravno ne toliko priznata i popularna kao prvi dio i neko je strpljivo čekao dvadesetodvogodišnjicu imena ”Jurassic Park” da lansira novi dio, reboot ili šta već ali bilo je jasno da je ovo komercijalzovana priča koja je ima dakle samo jedan primaran cilj.

Radnja prati više likova čije se sudbine isprepliću na najvećoj svjetskoj atrakciji zvanoj ‘Jurski Svijet’ u kojem se šeću razne vrste genetski modificiranih dinosarusa koji privlače desetine tisuća tirusta svake godine. Ove godine kada dođu nećaci jedne od vodećih ljudi iz te kompanije stvari će krenuti po zlu jer će najveći primat sa ubilačkim namjerama biti greškom oslobođen i tada kreće avantura. Film se isuviše bazira na akcionim sekvencama i specijalnim efektima te kao takav je gledljiv i mogao bi se preporučiti, ali čisto kao ljetna akciona poslastica za jedno gledanje dok kao reboot odnosno nastavak megapopularne frašnize, ovo je možda čak gore i od trećeg veoma lošeg nastavka jer ne bježi od najvećeg mogućeg broja klišeeiziranih momenata za akciono-avanturističke filmove i dok humorom pokušava sve te nedostatke nadoknaditi, primjetit ćete i sami da mu to ne ide baš od ruke. Chris Pratt koji je, smršavši, dobio znatno bolji status u svijetu filma i tako malte ne unaprijeđen, bezuslovno postaje Harrison Ford modernog doba iako mislim da su ga mnogi više gotivili i smijali mu se kada je bio buca u ‘Parks & Recreation’ a dok sada sa svojim likovima pokušava napraviti neki epski iskorak kombinirajući herojstvo, šarm i dobar izgled, mislim da mu to čak nažalost i ide od ruke. On ovdje igra sličnu rolu kao i u ‘Guardiansima’ i iako nije naučnik niti stari mudar niti je u srodstvu sa Dalay Lamom, najpametniji je, predviđa svaki sledeći korak dinosarusa a uz to vrlo lako osvaja dame. Pored toga, odnos dva brata u filmu prikazan je na jedan veoma čudan način jer izgledaju mnogo hladno i ascoijalno su nastrojeni da će vam biti žao kada shvatite kako su se stvari promijenile od prvog ‘Jurskog parka’ kada ste bez miganja, uz treptaj i strah gledali napadanje ovih zvijeri. Primjetio sam još dosta manjih grešaka koje su olako prošle kao privitak sadržaja filma i to je sve ubilo doživljaj i očekivanja koja su bila ogromna kada sam vidio kako je brzo ovaj film zaradio milijardu dolara u svijetu. Nije sve tako sivo, naravno, ima par dobrih akcionih momenata vrlo dobro urađenih, pa mogu reći da je i otvaranje filma bilo solidno, ako izuzmemo pojavu glumca Irrfana Khaana koja će mnoge nervirati.

Ocjena na IMDb.com mu je solidnih 7,4/10 a na Tomatoesima solidnih 71%. Već sada teži oko miljardu i 400 dolara širom svijeta a vjerujem da će se približiti cifri od 2 milijarde jer izašao tek 12. juna a na trećem je mjestu filmova sa najvećom zaradom. Reditelj filma je Colin Trevorrow poznat po manje poznatoj komediji ‘Safety Not Guaranted’.

Ukoliko ste ljubitelj prvih filmova o ‘Juri’ a zaputili ste u kino, onda povedite malu djecu da barem nekom učinite zadovoljstvo i da se bar neko istinski zabavi.

Ocjena:6/10

Djevojka koja obećava – Promising Young Woman (2020) Recenzija Filma

Naslov Djevojka koja obećava u filmu koji je napisala i režirala redatelj Emerald Fennell...

Raya i Posljednji zmaj (2021) Recenzija Filma

Disney's Raya i Posljednji zmaj pomalo se spotakne da krene, ali uspijeva prikazivanje iskrenog...

Kruds Novo Doba – The Croods: A New Age (2020) Recenzija Filma

Prikupivši više od 587 milijuna američkih dolara prihoda i pobijedivši u nominaciji za najbolji...

MJESTO ZA VAŠU REKLAMU