Monday, June 21, 2021

Kralj Arthur: Legenda o maču – King Arthur: Legend of the Sword 2017 Recenzija Filma

Kralj Arthur: Legenda o maču - King Arthur: Legend of the Sword 2017 Radnja Filma
Kralj Arthur: Legenda o maču –
 King Arthur: Legend of the Sword 2017
 Opis Filma

Kralj Arthur: Legenda o maču (2017)
King Arthur: Legend of the Sword

Žanr: Akcija, Avantura, Drama
Godina 2017
Redatelj: Guy Ritchie
Glavne uloge: Annabelle Wallis, Charlie Hunnam, Hermione Corfield
Trajanje filma: 02:06:00
Datum izlaska:   27 April 2017
U kinima od :     12 May 2017 (USA)
                    B i H   11.05.2017.
                    Hrvatska 11.05.2017.  
                    Srbija    11.05.2017.  

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Postoje neki redatelji koji imaju tako jak traga na svojim filmovima, da bez obzira na priču, znate kakav filmski doživljaj će te imati pri ulasku u kino. Michael Bay voli svoje eksplozije. Quentin Tarantino voli svoj iznimno nasilje ( A Clockwork Orange). I Guy Ritchie? On voli svoj stil. Njegov opsus obuhvaća neke od najcjenjenijih, najviše vizualno upečatljivih filmova u posljednjem desetljeću, uključujući The Man from UNCLE i dva filma Sherlock Holmes sa Robert Downey Jr.

Stoga ne bi trebalo biti iznenađenje ako otvorim ovu recenziju kazavši da je Ritchie to učinio ponovo s King Arthur: Legend of the Sword. U osnovi je bacao prekrasne mitove kralja Arthura i vitezova okruglog stola u mješalicu, dodao svoje isprobano i istinito pripovijedanje i vizualne elemente i stvorio film koji uopće nema smisla, ali je sigurno da je zabavan.

Glavni lik filma je Arthur (Charlie Hunnam), čiji je otac, kralj Uther(Eric Bana), stvorio miran odnos s magarcima i čarobnjacima u kraljevstvu. Nažalost, njegov kolega Vortigern (Jude Law) nije baš tako čist i dopusta mu da ga želja za moći odvede na tamnu stranu. Kroz različite tamne mašine, kralj Uther i Queen Igraine (Poppy Delevingne) su ubijeni, a vrlo mlad Arthur doslovno je poslan niz rijeku, da se spasi i odraste u bordelijskom gradu Londiniumu.

Vortigern je u međuvremenu preuzeo kraljevu krunu i vladao kroz tiraniju, koji je imao osjećaj da ga se uistinu boje svi. Kad se Excalibur, veliki mač koji je Urherovao, iznenada pojavio, zarobljen u kamenu, pitanje je očito: Ko osim istinitog rođenog Engleza može izvuci mač iz kamena?

Znate osnove mita, siguran sam; Arthur izvlači mač, Vortigern ga pokušava ubiti, Arthur mora braniti čast engleske i njezinih potlačenih naroda. itd.. Osim u rukama redatelja Guyja Ritchieja i pisca Jobyja Harolda, postoje slojevi čudnovatog i prilično slučajnog misticizma, čak i dok priča zauzima izrazito novu promjenu.

Uđite u The Mage (Astrid Bergès-Frisbey) koja nastavlja poticati priči kad se smiri i vodi Arthura u “mračne zemlje” kako bi mogao naučiti iskoristiti čarobni Excalibur. Ovo su neke od najzabavnijih prizora u filmu i neke od najkonkretnijih. Koja je druga dimenzija? Zašto Arthur mora ići u to kako bi naučio staviti dvoje ruke na mač(ne, to nije metafora!) i šta je to o viziji koji vidi kada drži mač koji se odnosi na smrt njegovog oca i On je preuzeo postolje??

Charlie Hunnam ovdje ponovno traži priliku da postane prepoznatljivo lice, no nažalost opet glumi tipičnog lika bez imalo dubine. On je dobar glumac u TV serijama, no nažalost nema sreće da dobije neku odlično napisanu ulogu na filmskom platnu. No, barem se dobro proveo mašući mačem. “King Arthur” također ima i mnogo poznatih lica u sporednim ulogama, no nitko od njih ne dobiva priliku zasjati. Čak i veterani poput Erica Bane, Djimona Hounsoua, Aidana Gillena i Katie McGrath imali su prilike biti u boljim ulogama. U većini slučajeva, glumci su odlično odradili svoj posao, no njihovi likovi jednostavno su preslabo napisani da bi to išta značilo.

Činjenica je da je većina King Arthur: Legend of the Sword samo zabavni specijalni efekti, sjajni vizuali, dinamični zvučni zapisi dugogodišnjeg suradnika Ritchieja Daniel Pemberton, pa čak i malo smijeha tu i tamo. Film zaostaje na nekim mjestima gdje postoji malo previse izlaganja, ali dok je puristički obožavatelj prekrasnog kralja Arthura legende u meni zgrčen masivnom dramatičnom licencom, filmski putnik u meni se nasmijao, nasmiješio se i uživao u spektaklu filma.

To je u konačnici ono sto razlikuje Guy Rithie filmove: Oni su poželjni za vizualni jezik kina, respektabilne stavke u našoj bezgrešnoj gladi za bezumljem, čežnjom za zabavom na velikom ekranu. S tim u vidu, ostavite na stranu svoje vizije i samo idite uživati u King Arthur: Legend of the Sword kao zabavnoj vožnji.

Ocjena: 7.5/10

 King Arthur: Legend of the Sword (2017) on IMDb

Titlovan Trailer:

Mortal Kombat (2021) Recenzija Filma

Prvo izdanje Midway Games 1992. godine, Mortal Kombat je odmah stekao popularnost među ljubiteljima...

Godzilla vs Kong (2021) RECENZIJA Filma

Monsterverse koji je prvi put osnovan 2014. godine na Godzilli, od tada se proširio...

Deadly Illusions (2021) RECENZIJA Filma

Tijekom ovog vikenda nije bilo toliko filmova / serija kojima sam se zaista radovao...