Wednesday, May 22, 2024

Kursk: Prokletstvo dubina – Kursk (2018) Recenzija Filma

Share

SUMIRANJE

Kursk: Prokletstvo dubina - Kursk (2018) Tragedija nuklearne podmornice Kursk 12. Augusta 2000. poznata je Rusima. Winterberg pokušava ispričati priču o Kursku s gledišta podmorničara, njihovih žena i nekoliko vojnih dužnosnika s obje strane Rusije.
- Advertisement -

Kursk: Prokletstvo dubina (2018)
Kursk

Žanr: Akcija | Drama
Godina: 2018
Redatelj: Thomas Vinterberg
Producent: Robert Rodat
Glavne uloge: Léa Seydoux, Colin Firth, Matthias Schoenaerts, Max von Sydow
Zemlja: Belgija, Luksemburg
Trajanje filma: 01:57:00
Datum izlaska: 07.11.2018 (svjetska premijera)
U kinima od :
B i H 22.11.2018.
Hrvatska 22.11.2018.
Srbija 13.12.2018.

 

Tragedija nuklearne podmornice Kursk 12. Augusta 2000. poznata je Rusima. Svih 118 članova posade umrli su zbog nesreće na brodu i daljnjeg odbijanja prihvaćanja strane pomoći. Godine 2002. objavljena je knjiga britanskog novinara Robert Moore pod nazivom “Vrijeme za umrijeti”, posvećena katastrofi. Moore je časni javni publicist koji je napravio ime za izvještavanje o slomu Sovjetskog Saveza na ITN kanalu. Prava na adaptaciju knjige kupila je kompanija Europa, u vlasništvu Luc Bessona. Prilagodbu je započeo Robert Rodat , američki scenarista, nominiran za Oscara za “Saving Private Ryan”. Film je trebao da bude na engleskom jeziku debi danskog redatelja Martin Zandvlieta , čija je vojna drama o razminiranju Danske nakon Njemačke okupacije Moje zemlje je nominiran za Oscara kao najbolji strani film. Čini se, ide na pristojan projekt.

Krusk Filmske Recenzije

Međutim, Zandvliet je trgovao “Kursk” za triler “Outsider” , a Besson ga je morao zamijeniti. Redateljevu je stolicu preuzeo još jedan Danac, Thomas Winterberg , poznat po drami “The Hunt” , “The Commune” i suradnji s Larsom von Trierom . Možda je jedan od proizvođača odlučio da je Winterberg film “Submarino” priča o podmornici. Postoji inačica u kojoj je Mattias Schonarts , dodijeljen glavnoj ulozi, koji je glumio u Winterbergu u kostimografiji “Daleko od zbunjene gomile”, nagovara Danea da preuzme projekt. Kao rezultat toga, redatelj je skinuo svoju glavnu i sramotnu sliku.

Misha, sin podmorničara Mikhail Averin (Shonarts), ponosan je što je mogao provesti 57 sekundi pod vodom. Mishina majka, Tatiana ( Lea Seydoux ), ponovno je trudna i dječak veselo prolazi kroz stan, koji je sličan ruskom (film je snimljen u Francuskoj, Belgiji i Norveškoj). Jedan od podmorničara planira vjenčanje. Prodaje svoje satove da plati odmor. Slavite na veliki način, popijte votku. Tada se “Kursk” šalje na vježbe, jedan od torpeda eksplodira, a početak trudova žene podmorničara koji pokušavaju izdvojiti informacije od vojnih dužnosnika započinje, kao i pokušaji hrabrih britanskih vojnika Davida Russella ( Colin Firth ) kako bi spasili preživjele članove posade. Usput, redatelj ne demonizira rusku vladu – on to jednostavno ne spominje.

Postoji takav izraz “zloslutna dolina” – osjećaj neprijateljstva uzrokovanog humanoidnim robotima (ili ljudima stvorenim na računalu) u živoj osobi. Mi na nesvjesnoj razini analiziramo najmanje odstupanje slike od osobe i, kako bilo, odbijamo laž. Drama Thomas Winterberg “Kursk” – rijetka manifestacija učinka “zlokobne doline” u filmu. U njemu sve izgleda slično i prepoznatljivo, ali to nije tako. Autori filma iznenađujuće su neodgovorno nosili ruske stvarnosti, prenoseći ih tipično za dramaturške tehnike zapadne kinematografije poput prodaje satova.

Priča s gledišta podmorničara

U crkvi tijekom vjenčanja, zbor pjeva pjesmu o hodajućem vjetru, u Seydouxu postoje pletenice s cvijećem utkane u njih, Leo i Nicki bljesnu među junacima, vijest se naziva “The Painting”, a pomorci piju votku u očekivanju spasenja. Postoji akutni nedostatak kapa s ušima kao predmet izvan konteksta, ali ovu ulogu igra kaput ovčjeg krila junakinje Seydoux, kao da je izvučen iz skandinavske prodavnice. Prodani satovi igraju ulogu Chekhovovog pištolja na zidu. Colin Firth igra ulogu klase zvijezde, dizajniran da ostane u okviru – nema apsolutno ništa za igru.

Winterberg pokušava ispričati priču o Kursku s gledišta podmorničara, njihovih žena i nekoliko vojnih dužnosnika s obje strane Rusije. Dvaput spominje “Titanic”. Ovo je za njega jedini pristojan ruski batiscaf “mir” koji spušta bogatim strancima, a uređaj će biti poslat u grupu gore (i na kraju nije ništa postigao) kako bi spasio svoje podmornice. Veteran švedskog kinematografa, Max von Sydow, puše se u obliku birokrata. No, na kraju pokušava pokazati kako je birokracija usporila spašavanje Kursk, vrlo su usporili film, budući da Rodat nije Aaron Sorkin i ne zna napisati živopisan dijalog. Napetost nestaje, nema vremena da se pojavi.

Evo što Thomas Winterberg kaže: “Znao sam samo površno o tragediji Kursk, ali se dobro sjetio jedne stvari: udarac na unutrašnjost podmornice, ovaj poziv za pomoć”. Scenarist Rodat smatra scenarij genijalnim, ali promjene su morale biti napravljene. “Na primjer, glavni lik nije imao djecu u stvarnosti, au našem filmu ima sina i još jednog na putu. Željeli smo snimiti portret vojnika iz Kursk i 71 djece koja su ostala bez očeva. Tako smo se spojili. ” Naravno, bilo bi čudno očekivati ​​dokumentarnu točnost igranog filma, a to se više puta spominje u priopćenju za medije.

Zaključak:

Vjerojatno, ako su domaći filmaši snimali film o tragediji u New Yorku u rujnu 2001., rezultat bi se mogao usporediti s “Kurskom”. Naravno, film Winterberga će prisiliti nekoga iz publike da otvori članak u “Wikipediji” i pročita o mrtvima. Ali kakvi su ljudi bili, nemoguće je znati iz Kursk-a. Ovdje su samo skup pečata “obiteljski čovjek”, “masni kuhar”, “razgovorni tehničar”. IMDB Ocjena Filma: 6.5/10

 

Titlovan Trailer Filma Kursk: Prokletstvo dubina – Kursk (2018) :

 

 

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave

Kursk: Prokletstvo dubina - Kursk (2018) Tragedija nuklearne podmornice Kursk 12. Augusta 2000. poznata je Rusima. Winterberg pokušava ispričati priču o Kursku s gledišta podmorničara, njihovih žena i nekoliko vojnih dužnosnika s obje strane Rusije.Kursk: Prokletstvo dubina - Kursk (2018) Recenzija Filma