Recenzije Filmova i Serija

Čitajte najbolje recenzije i gledajte nove trailere, novosti u vezi svijeta filma i serija.

― Advertisement ―

Knock at the Cabin Trailer sa Dave Bautista

To je najnoviji triler scenarista i redatelja M. Nighta Shyamalana, a pojavio se potpuno novi trailer baš na vrijeme da vas preplaši za ovu...
HomeAkcioni FilmoviLabirint: Kroz spaljenu zemlju - Maze Runner: The Scorch Trials (2015) Recenzija

Labirint: Kroz spaljenu zemlju – Maze Runner: The Scorch Trials (2015) Recenzija

- Advertisement -

Labirint: Kroz spaljenu zemlju (2015)
Maze Runner: The Scorch Trials

Žanr:  Akcija, SF, Triler
Godina 2015
Redatelj: Wes Ball
Glavne uloge: Dylan O’Brien, Nathalie Emmanuel, Kaya Scodelario
Trajanje filma : 02:11:00
Datum izlaska : 10. Rujan 2015.Nakon što su pobjegli iz labirinta, grupa preživjeli sada bježi od novog neprijatelja kroz pustinje i nezamislive prepreke kako bi se spasili.

Prvi dio, prije nego što je izašao, podigao je ljubitelje filma na noge. Bližila nam se jedna nova franšiza sa prokleto zanimljivom premisom, sa nevjerovatnom najavom i sa podgrijavanjem našeg nestrpljenja. Ej ba, grupa tinejdžerčića bježi od veliki insekata i misterioznih stvorenja i to sve u zapetljanom labirintu. Da, bilo je zanimljivo i slatko dok je trajalo, to isčekivanje filma, a kada se pojavio, mišljenja su se naravno podjelila. Dobili smo još jednu priču u post-apoklapitičnom svijetu, jedan zamal’ ljubavni trougao, i glavnog lika koji je ”poseban”. Uloga labirinta nije izmijenila ni popravila status filma. Nastavak nisam ni planirao pogledati, ali na nagovor prijatelja koji je obećao da je u pitanju stvarno *ebena stvar, ‘ajde rekoh, dat ću mu šansu.

Ukoliko već pratite franšizu ”The Hunger Games” i njen ste fan, ili eventualno ‘Divergent’, mada sumnjam, onda ne morate ni ovaj film. Zašto? Sve se vrti oko iste stvari, a neko pametan trlja ruke zarađujući na sve istoj ideji. Jedina ”cool” stvar je što ovaj nastavak i ova ”nova” priča uvodi zombije, pa mu daje ozbiljniji i zastrašjući izgled, ali opet mislim da je ovakav tip filma, pa i sam ovaj ‘Scorch Trials’ isključivo za djecu. Djecu od 8-16 godina. Sada je imao ozbiljniju stvar za razraditi, kompleksniji zaplet i nove likove, ali film sve to riješava igrajući po poznatim i ustaljenim formulama od kojih mi se zijeva, a previše likova, previše novih pozitivaca i negativaca nikako ne doprinosi priči. Naprotiv, stvara efekat zbunjenosti. Još jedan od razloga zbog kojeg sam film gledao jesu pojave ‘Littlefinger’a iz GOT-a i ‘Gus Fringa’ iz BrBe. Oni su se odlično snašli u svojim ulogama, ali jednodimenzionalnost filma koja se očituje kroz slabu naraciju i mnoštvo svojih likova, ubit će njihove karizme a i vašu potencijalnu ljubav prema filmu. Preveliki skok scenografijom i atmosferom od svog prethodnika, ne može nikako biti dobra stvar, naprotiv, film tako gubi svoj identitet i skreće s puta kojeg prati, a fanovi ove franšize se ne bi trebali omesti mojom kritikom jer njima očigledno ovakva ”nepriča” i još jedan naslov u kesi postapokaliptičnih, ljubavno-trouglastih i izlizanih, izrazito godi. Klišeizirana priča sa nimalo inovativnim preokretima čini ovaj film ”još samo jednim u nizu”. Pa ko voli takve, nek izvoli.

Ocjena na IMDb.com mu je solidnih 6,9/10 a na Tomatoesima 49%. Reditelj ovog nastavka je Wes Ball koji je režirao i prvi dio. Na 61 milion dolara zaradio je preko 257. Nikad kad neću razumiti hype koji se digne oko ovakvih filmova, ali neka mu je.

Još jedan nastavak ovog filma, još jedan ‘Igara gladi’ koji izlazi za par dana, i još dva od serije ‘Divergent’ i konačno možemo predahnuti dok ne smisle novi način namamljivanja mladi mozgova u kina.

Ocjena:6/10

- Advertisement -