Tuesday, December 7, 2021
HomeAkcioni FilmoviLijevi kroše - Southpaw 2015 Recenzija Filma

Lijevi kroše – Southpaw 2015 Recenzija Filma

-

Lijevi kroše (2015)
Southpaw

Žanr: Akcija, Drama, Sportski
Godina 2015
Redatelj: Antoine Fuqua
Glavne uloge: Jake Gyllenhaal, Rachel McAdams, Forest Whitaker
Trajanje filma : 02:04:00
Datum izlaska :  24. Srpanj 2015.Bokser Billy Hope nada se da će mu trener Tick Willis pomoći da se vrati u život nakon što je izgubio ženu i nakon što mu je kćerka završila u socijalnim službama.

Drame o boksanju i bokserima nisu toliko česta pojava, ali kada iznjedre većinom se pokažu kao kvalitetne stvari jer to su većinom tipični sadržaji koji igraju po dobro poznatoj formuli i nije ih problem snimiti. Uspješan bokser, koji ima tešku prošlost ili živi u rasturenoj porodici i koji pokušava naći svoj put do vrha, a usput se bori sa ovisnostima, porocima ili svojom agresivnom stranom i na kraju filma mu je ostala samo još jedna odlučujća borba koja znači sve.

Ovaj film se ne razlikuje po mnogo čemu od ovog što sam naveo na uvodu, pa će većina pretpostaviti – zar ti nije bilo dosadno gledati takav film, no ruku na srce, ovaj film i prolazi jer je zanimljiv i ističe se u svom žanru pa sam ga s olakoćom i odgledao. Neću opovrgnuti da donosi brdo klišeea, predvidljivih momenata i dijelove zbog kojih ćete reći ”ma daj ba, kako otrcano”, ali ‘Sotuhpaw’ je jedna emotivna bokserska drama o bogatom čovjeku koji gubi sve i sada ponovo pokušava stati na svoje noge tražeći utjehu u nekada uspješnom bokseru/treneru koji pristaje da mu pomogne. Zahvaljujući predanosti svome poslu od strane sada afirmativno kvalitetnog glumca Gyllenhaala koji iza sebe ima već nominaciju za Oskara i brojne odlične uloge (Brockeback Mountain, Nightcrawler, Donnie Darko), kao i Rachel McAdams i Foresta Whitakera, film skreće pažnju sa svoje hronološki poznate i izvjesne priče i kupi hvale i potencijalne fanove. Ono što me poprilično iznenadilo jeste kako se sasvim malo vremena posvetilo pozadinskoj priči, hajmo reći negativca koji staje u ring na kraju sa Billijem(Gyllenhaal) i o tome zašto on ima toliko razvijenu mržnju prema svom glavnom suparniku. Dobro, oni su se nekada borili, on je izgubio, no ponaša se neljudski i traži revanš ali šta ga motivira i vodi ka tome?Lik negativca igra Miguel Gomez poznat iz serije ‘The Strain’ koji se opet nije ni bogzna šta istakao u ovoj ulozi. Uglavnom, ostali smo uskraćeni da se ova solidna bokserka dramica upakuje kako dolikuje ili ‘ajmo reći u jedan ”Oskarovski” paket, no ipak mislim da mu neće izmaći par kipića u predstojećoj sezoni dodjela. Dakle, zabavna stvar, vrlo gledljiva, sa emocijama i težinom, definitivno se može odgledati ali ne i pamtiti i bilježiti kao najbolje iz ove godine.

Ocjena na IMDb.com mu je visokih 7,7/10 a na Tomatoesima solidnih 60%. Film je zaradio više od 67 miliona dolara na budžet od 30 miliona što nije loša stvar. Antonie Fuqua je reditelj filma poznat po odličnim naslovima tipa ‘Pravednik’, ‘Dan Obuke, ‘Zakon ulice’, ‘Shooter’ i neke tipične akcione naslove ‘Suze boga sunca’ ‘Bait”, ”Kralj Arthur” ili ‘Pad Olimpa’.

‘Southpaw’ ili bukvalno prevedeno kao ‘Ljevak’, inspirisan je vjerovatno filmovima poput ‘Djevojka od milijun dolara’, ‘Rocky’ ili ‘The Wrestler’, ali je ispao kao fina dramica vrijedna pažnje koja će zaintrigirati samim početkom i držati vas uz sebe do kraja.

Ocjena:6/10

Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte jos...

Latest posts