Friday, July 5, 2024

Little Big Man 1970 Recenzija Filma

Share

- Advertisement -

Little Big Man 1970

Žanr: Adventure, Comedy, Drama
Godina: 1970
Redatelj: Arthur Penn
Producent: Thomas Berger (novel), Calder Willingham
Glavne uloge: Dustin Hoffman, Faye Dunaway, Chief Dan George
Trajanje filma: 02:19:00
Datum izlaska: 14.12.1970 (svjetska premijera)

 

Skrenimo za trenutak pažnju sa aktuelnih filmskih hitova i vratimo se malo starijem periodu kinematografije, na početak karijere Dustin Hoffman-a i do krajnje nesvakidašnjeg vesterna Little Big Man (Veliki mali čovek). Ovo ostvarenje poseduje elemente klasičnih vesterna i po svojoj definiciji on to jeste, međutim, teško je oteti se utisku da je on mnogo više od toga. Zapravo u pitanju je tzv. revizionistički vestern ili pak anti-vestern, čije je cilj po definiciji preispitivanje vrednosti starog zapada, kroz neku vrstu satire, vrlo izraženog ciničnog tona.

Samim time, ovaj film prožet je i komikom, ali i elementima drame koji umeju biti vrlo mračni. Neki od primera, koji bi se mogli svrstati u ovaj podžanr vesterna, ali ne i najbolje uporediti sa filmom koji je naša tema, bili bi npr. El Topo (1970), Unforgiven (1992) i Dead Man (1995). Naime, kod nabrojanih primera manjka pomenutih elemenata komike i to je ono što Little Big Man upravo izdvaja i čini ga vrlo karakterističnim predstavnikom ovog žanra.

Little Big Man je zasnovan na istoimenoj noveli

Little Big Man je zasnovan na istoimenoj noveli i prati život Jack Crabb-a (Dustin Hoffman), odgajanog od strane indijanskog plemena Čejena, od kojih i dobija svoje drugo ime Veliki mali čovek. Prolog filma prikazuje Crabb-a od 122 godine, koji mladom istoričaru započinje priču o svom burnom životu. Crabb je živi svedok američke istorije i njegova priča je toliko neverovatna da je u nju vrlo teško poverovati.

Tokom svog života on menja mnoga zanimanja, tražeći svoje mesto pod nebom, prolazi kroz brojne životne faze kao Indijanac, revolveraš, vojnik, pustinjak i još po nešto. Šarenoliko društvo Severne Amerike nudi mu razne opcije, međutim, čini se da svaka od njih ima svoje mane, ne dozvoljavajući mu nikako da se skrasi i nađe svoj mir. Ovo je sama osnova filma, koja je sasvim dovoljna pre nego se odlučite da isti pogledate, dok film obiluje detaljima od kojih ćemo u nastavku teksta pomenuti tek po neki .

Ovaj film istovremeno sagledava celokupni divlji zapad

Prikazujući Crabb-a kroz njegove brojne životne faze, ovaj film istovremeno sagledava celokupni divlji zapad kroz razne aspekte njegove socio-kulturološke strukture. Poređenjem ovih aspekata, ovaj film istovremeno ukazuje i na nedostatke ili prednosti kultura i subkultura divljeg zapada. Koje u drugim filmova nećete videti ili ih svakako nećeti videti prikazane na ovako satirično-dramski način.

U poređenju sa nekim drugim filmskim ostvarenjem, ovaj film bismo najpribližnije opisali kao Forest Gump svoga vremena. Sa kojim je sličan po mnogim aspektima, iako to na prvi pogled nije odmah uočljivo. Kao i Forest, Crabb sasvim nenadano otkriva svoje talente tokom svog životnog puta. Takođe, upoznaje istorijske ličnosti poput Generala Custer-a i Divljeg Bill Hickok-a, baš kao i Forest Gump. Doduše, Crabb nema ni približno sreće kao Forest i njegov život prate brojni gubici i nesreće. Minimalna sličnost ovog filma, suštinski tematske prirode. Postoji i sa ostvarenjem A Man Called Horse, takođe iz 1970. godine i teme života belog čoveka među indijancima. Kao i sa filmom Dances with Wolves iz 1990. godine.

Kao što smo već u uvodu pomenuli, film Little Big Man je sa početka karijere Dustin Hoffman-a, iako mu je to bio već šesti film po redu. Kome su već tada prethodile možda i značajnije uloge od ove. Poput onih u Midnight Cowboy (1969) i The Graduate (1967). U svakom slučaju, Hoffman je i u ulozi Jack Crabb-a pružio ono po čemu je prepoznatljiv i cenjen. Hoffman-ove facijalne ekspresije velikim delom doprinose onom komičnom delu ovog filma. Dajući humorističku notu čak i segmentima koji tome ne pretenduju. Terajući vas istovremeno da se nasmejte i da zaplačete, saosećajući sa emocijama njegovog lika.

Likova u filmu je mnoštvo

Likova u filmu je mnoštvo, a od bitnjijih rola pomenuli bismo još Faye Dunaway kao Louise Pendrake. Jednu od brojnih, ali bitnijih ženskih likova u Crabb-ovom životu. Posebno bitno je pomenuti još i krajnje upečatljivog Chief Dan George-a kao Old Lodge Skins-a, tj Crabb-ovog indijanskog staratelja. Koji je pored nekoliko dobijenih nagrada za ovu ulogu nominovan i za Oskara.

Zaključnu reč ne bismo preterano širili. Već ćemo za kraj reći samo (ukoliko kroz dosadašnji tekst to niste shvatili) da imate našu apsolutnu preporuku za ovo ostvarenje. Bilo da ste ljubitelj vesterna tj. anti-vesterna ili ne. Ovo je jedan od filmova koji bismo definitivno okarakterisali kao „film za svakog“.

 

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave