Thursday, June 13, 2024

London has fallen – Pad Londona 2016 Recenzije Filma

Share

- Advertisement -

Pad Londona (2016)
London has fallen

Žanr: Akcija, Krimi, Triler
Godina 2016
Redatelj: Babak Najafi
Glavne uloge: Charlotte Riley, Gerard Butler, Morgan Freeman
Trajanje filma : 01:52:00
Datum izlaska : 4. Ožujak 2016.U Lonodonu, na sahrani britanskog premijera, okupljaju se brojni političari širom svijeta, među kojima je i predsjednik Amerike, što je odlično za ekipu terorista koji planiraju velike napade.

Ovaj nastavak velike uspješnice iz 2013. ”Pad Olimpa” nije uopšte bio potreban u ovom periodu napetosti i nereda u svijetu, kada su svi trenutno osjetljivi na sve, ali Amerika je nedodirljiva velesila pa su filmom, i na jedan i na drugi način dokazali da im niko ne može ništa(i da niko ne bi trebao ni pokušavati).

Poslije terorističkih napada u Parizu i Briselu, koji su ono pravo bili istaknuti u medijima širom svijeta, te onih u Turskoj i Somaliji(i Nigeriji čini mi se), jedan ovakav film stvarno nije bio potreban. Prije svega jer je riječ o očitoj propagandi koja samo može da iznervira i iziritira, ali ništa drugo. Nekako sam smoren od obaveza koje ne jenjavaju već nekoliko dana, pa ne znam da li da pišem o politici, o mom mišljenju o dešavanjima u svijetu, ili bih o filmu. A sa druge strane, ako počnem o filmu, mogu samo reći koliko me iznervirao, koliko je nemaštovit, plitak i predvidljiv. Jedinu, ali jedinu pozitivnu stvar koju mogu izdvojiti jesu tehnička postignuća, dakle, ako vas pali rušenje Big Bena, mosta na rijeci Temzi i sl., onda ćete biti uzbuđeni da vidite kako je to lijepo odrađeno kao i zaplet filma koji pokreće čitavu akciju na jedan suptilan način, ali izuzev toga, ništa mi se drugo nije dopalo i to ne samo zato što sam čitavo vrijeme razmišljao o onome što propagira čitav film, o pogrešnoj slici i poruci koju će zdravo za gotovo uzeti primitivci i nerazuman narod, nego jednostavno jer je jedan od onih bez trune inovativnosti. Sve poznate akcione sekvence i dijaloge iz kultnih filmova 90-ih, nimalo uspješno i nevješto, upakovao tu o devedesetak minuta i nazvao to ‘Pad Londona’. Da je izašao prije ”True Lies”, bila bi ovo itekakva poslastica, a ovako gledam na film kao izravno sprdanje amera sa svim ostalim nacijama kao na fazon “aaa šup*ci, naš predsjednik ostade živ, laaa, laaa, a vaše sve pobili.” Onaj ko razmišlja izvan kutije, a razmišlja o politici i političkim djelovanjima, sigurno se kao i ja pita: “čemu svi ti tjelohranitelji oko predsjednika velikih država? Zbog čega su oni tako zanimljive mete? Zašto ih žele ubiti?” Pa da, upravo tako. Zašto su oni zanimljivi vjerskim fanaticima a i onima koji imaju imalo razuma a ljute se na nepravdu i žele iznijeti istinu? Ima nečega u svemu tome, a znamo svi šta je to. Zato sjetimo se na minut nekadašnjeg predsjednika Urugvaja, Josea Mujice. Čovjek koji je bježao od bogatstva da obezbjedi svojoj državi sigurnost i prosperitet. I tako dok razmišljam o njemu, nerviram se zbog predstavnika naše države u politici, zbog predsjednika u ovom filmu kojeg igra Aaron Eckhart, a kojeg bi ste i vi rado smaknuli, zbog Donalda Trumpa MEGA ŠUPKA, Hillary Clinton, nasmijane drolje, pa onda malo i zbog Davida Camerona i tako u nedogled.

Ocjena na IMDb.com mu je malih 6,2/10 a na Tomatoesima slabih 24%. Na budžet od 60 miliona dolara, film je iskeširao preko 128 miliona. Ono što je zanimljivo (a i pogubna je činjenica) da je reditelj ovog filma porijeklom iz Irana. Eh sad može biti da nije musliman, pa da ga je bolio k. kad je snimao ovaj film, ili je musliman ali je prodana duša kao što su Kusturica i Nele npr. Iza sebe ima film kao što je ”Snabba Cash”.

”Pad Lodona” u meni nije ništa izazvao osim srdžbe, a i to je bolje od ravnodušnosti, svakako, mada će mu to utjecati na zaključnu ocjenu. Nego, da razjasnimo… ovo nije film, ovo je reklama o veličini Amerike i to iz nacionalističke perspektive, ali to je malo ušminkano i uljepšano pa djeluje kao fini akcioni filmić kojeg ćete voljeti i plaćati kartu da ga vidite. Ne gledajte ovo! Bolje gledajte Farmu.

Ocjena:6/10

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave