Thursday, June 24, 2021

Lost River (2015) Recenzija Filma

Lost River (2014)

Žanr:   Drama, Fantasy, Mystery
Godina 2015
Redatelj:  Ryan Gosling
Glavne uloge:  Christina Hendricks, Iain De Caestecker, Matt Smith
Trajanje filma : 01:35:00
Datum izlaska :   10 April 2015 (USA)

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASASamohrana majka upoznaje novi podzemni svijet, a njen sin biva odvučen u novi mračni podvodni svijet pun tajni i snova.

Već više od sedam dana ništa novo ne dolazi iz svijeta filma, nikakvih dugoočekivanih noviteta, pa eto reko da se utješimo makar ovom malom triler-drama fantazijicom. Nije neka utjeha, ali eto, neko novo iskustvo, barem.

Ryan Gosling, nama svima poznat kao američki glumac koji se proslavio u hitovima kao što su ‘Drive’, ‘Crazy, Supid, Love’ i ‘Half Nelson’, sada pored posla ispred kamere želio je iskusiti i posao reditelja i ovo je njegov debitantski film. Radnja se vrti oko majke i njenog sina, gdje oni oboje upoznaju nove svjetove koji su naizgled njima strani, ali su zapravo odraz njih samih. Okej, radnja filma možda jeste previše nekonvencionalna i odudara od tipičnosti današnjih filmova, ali sve izgleda primamljivo i dobro u najavi i kad shvatite da nam dolazi od glumca na osnovu čijih filmova i na osnovu čije pojave i biografije bi ste očekivali zapravo dobar i kvalitetan filmski debi. Ali ‘Lost River’ je njegov propali eskperiment, i to bukvalno eksperiment, jer je radio neke nove neprovjerene stvari u želji da ostvari vanserijski uspijeh ali je u suštini donio jednu dosadnu, nezanimljivu i čudnu priču koju će vam biti jako teško pratiti. Čudni zapleti i još čudniji raspleti sa iznimnim performansima će biti ipak teška i mučna stvar za gledatelje jer smatram da većina neće ići u korak s ovim eksperimentom i odustat će. Pokušaj ‘umjetičnkog’ filma je donekle i uspio jer je vizualno predstavio ono što je imao na umu, ali čak i do polovine samog ‘Lost Rivera’, pitat ćete se šta gledate i koja je poenta svega. Nažalost, pretpostavka da ćete iz ovog filma izvući imalo nečeg pozitivnog i vrijednog gledanja je loša pretpostavka i moj vam je savjet da vi ne ekspermentišete sa vlastitim ukusom ali i dosadašnjim utisicma o ovom glumcom i njegovim radom.

Ocjena na IMDb.com mu je 6,2/10 a na Tomatoesima jako niskih 19%. Na festvalu u Kanu gdje se prvi put i prikazao dobio je loše kritike i mnogi su ga osudili pa nije ni imao dovoljno potpore da se ode u kina i proslavi se, tako da za sada ništa nije ni zaradio. Reditelja sam već pomenuo i ovo mu je prvi film i za sada ne planira raditi ništa novo.

Životni vijek filma je od samog starta osuđen na to da bude kratak i beznačajan, tako da ne vidim zašto bi se iko interesovao za neko ostvarenje koje nije čak ni ‘toliko loše da je zapravo dobro’, nego je jednostavno loše.

Ocjena:5/10

Mortal Kombat (2021) Recenzija Filma

Prvo izdanje Midway Games 1992. godine, Mortal Kombat je odmah stekao popularnost među ljubiteljima...

Godzilla vs Kong (2021) RECENZIJA Filma

Monsterverse koji je prvi put osnovan 2014. godine na Godzilli, od tada se proširio...

Deadly Illusions (2021) RECENZIJA Filma

Tijekom ovog vikenda nije bilo toliko filmova / serija kojima sam se zaista radovao...

MJESTO ZA VAŠU REKLAMU