Wednesday, July 24, 2024

Lost River (2015) Recenzija Filma

Share

- Advertisement -

Lost River (2014)

Žanr:   Drama, Fantasy, Mystery
Godina 2015
Redatelj:  Ryan Gosling
Glavne uloge:  Christina Hendricks, Iain De Caestecker, Matt Smith
Trajanje filma : 01:35:00
Datum izlaska :   10 April 2015 (USA)Samohrana majka upoznaje novi podzemni svijet, a njen sin biva odvučen u novi mračni podvodni svijet pun tajni i snova.

Već više od sedam dana ništa novo ne dolazi iz svijeta filma, nikakvih dugoočekivanih noviteta, pa eto reko da se utješimo makar ovom malom triler-drama fantazijicom. Nije neka utjeha, ali eto, neko novo iskustvo, barem.

Ryan Gosling, nama svima poznat kao američki glumac koji se proslavio u hitovima kao što su ‘Drive’, ‘Crazy, Supid, Love’ i ‘Half Nelson’, sada pored posla ispred kamere želio je iskusiti i posao reditelja i ovo je njegov debitantski film. Radnja se vrti oko majke i njenog sina, gdje oni oboje upoznaju nove svjetove koji su naizgled njima strani, ali su zapravo odraz njih samih. Okej, radnja filma možda jeste previše nekonvencionalna i odudara od tipičnosti današnjih filmova, ali sve izgleda primamljivo i dobro u najavi i kad shvatite da nam dolazi od glumca na osnovu čijih filmova i na osnovu čije pojave i biografije bi ste očekivali zapravo dobar i kvalitetan filmski debi. Ali ‘Lost River’ je njegov propali eskperiment, i to bukvalno eksperiment, jer je radio neke nove neprovjerene stvari u želji da ostvari vanserijski uspijeh ali je u suštini donio jednu dosadnu, nezanimljivu i čudnu priču koju će vam biti jako teško pratiti. Čudni zapleti i još čudniji raspleti sa iznimnim performansima će biti ipak teška i mučna stvar za gledatelje jer smatram da većina neće ići u korak s ovim eksperimentom i odustat će. Pokušaj ‘umjetičnkog’ filma je donekle i uspio jer je vizualno predstavio ono što je imao na umu, ali čak i do polovine samog ‘Lost Rivera’, pitat ćete se šta gledate i koja je poenta svega. Nažalost, pretpostavka da ćete iz ovog filma izvući imalo nečeg pozitivnog i vrijednog gledanja je loša pretpostavka i moj vam je savjet da vi ne ekspermentišete sa vlastitim ukusom ali i dosadašnjim utisicma o ovom glumcom i njegovim radom.

Ocjena na IMDb.com mu je 6,2/10 a na Tomatoesima jako niskih 19%. Na festvalu u Kanu gdje se prvi put i prikazao dobio je loše kritike i mnogi su ga osudili pa nije ni imao dovoljno potpore da se ode u kina i proslavi se, tako da za sada ništa nije ni zaradio. Reditelja sam već pomenuo i ovo mu je prvi film i za sada ne planira raditi ništa novo.

Životni vijek filma je od samog starta osuđen na to da bude kratak i beznačajan, tako da ne vidim zašto bi se iko interesovao za neko ostvarenje koje nije čak ni ‘toliko loše da je zapravo dobro’, nego je jednostavno loše.

Ocjena:5/10

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave