Tuesday, July 2, 2024

Lucy (2014) Recenzije Filmova

Share

- Advertisement -

Lucy (2014)
Lucy

Žanr: Akcija, SF
Godina 2014
Redatelj: Luc Besson
Glavne uloge: Scarlett Johansson, Morgan Freeman, Analeigh Tipton
Trajanje filma : 01:29:00
Datum izlaska :  8. Kolovoz 2014.Bio je to jednostavan posao. Sve što je Lusi trebala uraditi jeste da dostavi aktovku gospodinu Jangu, no ona upada u mračni svijet kriminala i nedugo zatim postaje žrtva koju koriste za transport droge. Ali Lusi će se okrenuti protiv njih, sa 100% svog moždanog kapaciteta.

Vjerujem da smo mnogi s nestrpljenjem očekivali ovaj film, što zbog same priče, što zbog glumačke postave, razloga je bilo puno, ali nekima se nije dalo da idu maksuz u kina, pa smo ga morali čekati da dođe na net u kvalitetnoj rezoluciji. I tu je.

Priča se kosi sa svim zakonima fizike i logike, no u tome je ljepota znanstveno-fantastičnih(sci-fi) filmova jer u njima je sve moguće. Ideja filma dosta liči na ‘Limitless’, film iz 2011. godine sa Bradley Cooperom u glavnoj ulozi, samo što sada imamo atraktivnu Johansson koja pomjera sve granice zdravog razuma. Mnogo toga je apsurdno, film nekako i prekratko traje pakao da ostaje nedorečen, ali je zabavan i dobar i bez obizra na sve, svidio mi se. Sve je tako fino upakovano i predstavljeno publici da ćete bez problema prihvatiti film onakav kakav jeste i živat ćete sat i nepunih trideset minuta. Iskusni reditelj filma Luc Besson, znao je i kakve zvijezde film treba da bi postao popularan, pa je zato jedna od sporednih uloga Morgan Freman, kao naučnik koji će ubrzo početi surađivati sa glavnom junjakinjom s obzirom da ona postaje meta neprijatelja. Popularni korejski glumac Min-Sik Choi, nama najpoznatiji po ulogama u filmovima ‘Oldboy’ i ‘I Saw the Devil’, igra negativca u ‘Lucy’u i to radi savršeno, valjda zato što je stvoren za takve uloge. I kad krenu ”roll credits” odnosno završna sekvenca filma, nećete moći a da se ne natjerate da razmislite o pouci koju nudi film, o ljudskom životu, o vremenu i svemu što bi smo mogli ostvariti da nam mozak makar radi 20% od ukupnog kapaciteta.

Film na IMDb.com ima solidnih 6,6/10 a na Tomatoesima, takođe solidnih 66%. Reditelj filma, kojeg sam već pomenuo gore, dakle slavni francuski reditelj, Luc Besson, reditelj je i filmova kao što su ‘The Lady’, ‘The Family’, ‘The Fifth Element’, ‘Leon Proffesional’, ‘La femme Nikita’ itd, a piše i scenarije i jedan film koji možemo izdvojiti je svakako ‘Taken’.Film je zaradio preko 394 miliona dolara na budžet od 40 miliona.

‘Lucy’ je odlično izrežiran, izmontiran i snimljen film koji će vrlo lako naći svoj put do publike i čak i oni koji se protive znanstveno-fantastičnim filmovima i koji traže dubinu i nepovršnost u svakom filmu će biti donekle zadovoljni.

Ocjena:7/10

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave