Friday, April 19, 2024

Maleficent – Gospodarica Zla 2014 Recenzija Filma

Share

- Advertisement -

Gospodarica Zla (2014)
Maleficent

Žanr: Avantura, Drama, Misterija, Romantika, Triler
Godina 2014
Redatelj: Robert Stromberg
Glavne uloge: Angelina Jolie, Juno Temple, Elle Fanning
Trajanje filma : 02:15:00
Datum izlaska : 28. Svibanj 2014.Nakon što je njeno kraljevstvo pretvoreno u ostavštinu zla a njena krila oduzeta, Zlurada se odlučuje osvetiti onima koji su joj oduzeli sve što je imala i baca kletvu na malu djevojčicu, koja je tek došla na svijet, Ružicu.

Malo je bezobzirno s moje strane što sam stranicu u razvoju, više od sedam dana ostavio da odmara, ali sad sam se vratio s ljetovanja i idem nadoknaditi propušteno. Bilo mi je super, no to je sada nebitno, sada je red da se osvrnem na ovaj, dugoočekivani holivudski rimejk dosadašnjih bajki i ‘Uspavanoj ljepotici’ i zlikovcu koji ju je ukleo, ‘Zluradi’, odnosno ‘Grdani’.

Mislim da je biloko drugi igrao glavnu ulogu, film ne bi zaokupi toliko pažnje, ali zbog humanitarke, glumice, reditaljke, majke, žene kraljice, Angeline Jolie, film je zato i gledan i itekako dobro propraćen. Odlična reklama za film, zar ne? Ovdje sam malo subjektivan jer Angelinu volim, pa će možda izgledati da ću film pohvaliti upravo zbog nje, ali ne, film je svejedno odlično urađen kao neka fina bajka, s solidnom narativnom podlogom, koja će biti prava stvar za mlađu publiku. Mislim da svi dobro znate priču u ljepotici u dubokom snu koju jedino može probuditi poljubac prave ljubavi, e pa ako mislite da je znate, onda će ovaj film potpuno promjeniti temelje priče, zaplet i rasplet, no što smo mogli drugačije očekivati od Holivuda. Bajka je pomalo dobila ‘lezbejkastiju’ tematiku i ako ga budete gledali, vidjet ćete o čemu pričam. Uglavnom, Angie se dobro snašla u ulozi negativke/herioine, ali neshvatljivo mi je kako su, u tom nekom mogućem kastingu, za njenu kolegicu u filmu mogli izabrati Elle Fanning, koja ima potpuno iritirajući osmjeh i smijeh, no nadam se da će kroz godinu ili dvije, malo povući na stariju joj sestru. Ne bih rekao da je epsko djelo, kao što ga neki nazivaju, ali da dosta toga epskog ima, to svakako, a pod tim podrazumjevam scene borbe ili kada Zlurada ponovo dobije svoja krila nazad. Specijalni efekti su na nivou i šta se zapravo moglo očekivati s obzirom da smo u 21. vijeku.

IMDb.com filmu daje odličnih 7,4/10 a Tomatoesi nešto nižih i manje zahvalnijih 48%. Film je ipak uspio zgrnuti 743 miliona dolara i koju hiljadu više na budžet od 180 miliona. Reditelj filma je Robert Stromberg, kojem je ovo rediteljski debi.

Iako imam osjećaj da je film urađen samo love radi, opet sam ga gledao sa užitkom jer je vizualno odrađen majstorski, a Jolie je isto tako uradila i glumački dio posla baš kako treba, a sve ostale praznine, između, popunjene su činjenicom da je ovo jedan od najboljih filmova za djecu ove godine.

Ocjena:6/10

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave