Thursday, June 13, 2024

Mechanic: Resurrection- Ledeni ubojica: Povratak 2016 Recenzija Filma

Share

- Advertisement -

Ledeni ubojica: Povratak (2016)
Mechanic: Resurrection

Žanr:  Akcija, Krimi, Triler
Godina 2016
Redatelj:  Dennis Gansel
Glavne uloge:  Jason Statham, Jessica Alba, Michelle Yeoh
Trajanje filma : 01:55:00
Datum izlaska :  26. Kolovoz 2016.Arthur Bishop misli da je ostavio prošlost iza sebe; međutim kada kidnapuju djevojku koja mu se počne sviđati, da bi je vratio, on mora ubiti troje ljudi.

Pojavila se izuzetno kvalitetna snimka ovog nastavka na netu i ja sam brže-bolje ugrabio priliku te ga sinoć pogledao, ali razočaranje ne jenjava i utisci se srećom, nisu još slegli, pa sam spreman da ga iskasapim kako zaslužuje.

Rijetko koga je promašila akciona komedija iz 2015. godine ”Spy”. Kažem to iz razloga što je film dobro smiksao ta dva žanra, a vrlo vješto iskoristio sav glumački ansambl, od Jude Law-a i Jasona Stathama, pa sve do 50 Cent-a i Melisse McCarthy. Rezultat je bio i više nego uspješan, pa je film skupio preko 230 miliona dolara širom svijeta i svi su zadovoljno trljali ruke. Ne spominjem ovo sve bez razloga jer je taj film zapravo parodija na sve špijunske, CIA filmove, a lik Jasona Stathama je parodija i izrugivanje gotovo svih onih likova koje je on glumio u svojih petnaestak godina karijere. On nikako nije uspio da razbije svoj ”typecast”, ustaljenost i monotoniju svojih likova, pa s ovim nastavkom on nastavlja dalje, sve po starom. Baca nam prašinu u oči misleći da je obmanuo publiku jeftinim akrobacijama i majstorijama, ali nije publika glupa; dosadi i publici vremenom ono što ovaj film propagira. A film propagira romantičnu priču sa akcionim sekvencama, gdje je sve u bobu predvidljivo, ali sve treba da olako prođe zbog tobože zajebanog, opasnog Stathama kojeg voli i muška i ženska populacija, a tu nam je i Jessica Alba, praznik za oči, da labilnim zamutim mozak dok se pred njima odvija sat i po vremena čiste gluposti. Ubacili su nam i Tommy Lee Jonesa koji je bio vjerovatno drogiran i previše nemoćan da pregovara oko sporedne role pa je uslovno pristao, a na nama ostaje samo da ga žalimo. Spakovali su oni sve to, nagurali u sat i po i priredili jedan trejler koji je u svakom trenutku samo govorio: kupi me, pogledaj me, kupi me pogledaj me; međutim uzalud sav marketing i svi kečevi u rukavu kada će se kasnije ispostaviti da je film jeftini materijal kojeg ćemo lako preboliti, a još lakše zaboraviti. Pošto spomenuh ove kečeve u rukavu, mišljenja sam tog da je film akcionim sekvencama i svim akrobacijama htio da namami ljubitelje ”sekundarnog” adrenalina, ali ljestvicu visoko su odavno postavili filmovi kao što su ”Nemoguća misija 5” i ”Furios 7”, tako da im ovaj film ne može ni opanke prevrnuti, a kamoli im konkurentski zaprijetiti.

Surovo i oštro, reći ćete, a ja se još pokušavam sjetiti svega što mi je padalo napamet sinoć kako bih vam detaljno i nepogrešivo iznio svoje mišljenje o ovom očajnom nastavku. Nastavku koji je uslijedio pet godina nakon originala koji je, ruku na srcu, bio solidan i pametan, za razliku od dvojke koja će vrlo vjerovatno razočarati i fanove Jasona Stathama. Ako ih ne razočara, onda mu oni baš slijepo vjeruju i bezuslovno ga vole, zaboravljajući njegove najveće hitove koji su ga i vinuli u nebesa tipa ”Lock, Stok and Two Smoking Barrels”, ”Snatch”, ”Revolver” i ”Transporter”. Ono što mi ”bode” oči kod ovog filma jesu još i amaterski CGI efekti, sva ona postava i scena u zadnjem dijelu filma kada se Jason bori na brodu/jahti za naklon svoje drage. Mislim, dajte ljudi, živimo u novoj eri, u periodu revolucionarnih otkrića kada roboti prave i hranu za nas pa vam zato ovo ne možemo oprostiti.

Ocjena na IMDb.com ovom filmu je malih 5,9/10, a na Tomatoesima samo 25%. Nije puno ni zaradio, teko nešto jače od 56 miliona na nepoznat budžet. Dennis Gansel je reditelj filma, inače nijemac porijeklom, a njegovo najpoznatije filmsko djelo je vjerovatno ”Die Welle”.

Sa nevjerovatno aljkavim djialozima i trapavim scenarijem kojeg kao da je pisao petnaestogodišnjak navučen na video igrice, ”Mechanic Resurrection” može vrlo lako konkurisati za najgori akcioni film godine, ali da li će odnijet ”laskavu” titulu, još je rano za prognozirati. Dok se čeka proglašenje, vi budite udaljeni od ovog filma na neko vrijeme i ne dozvolite da vas slomi prividna romansa između Stathama i Albe i osvetite joj se što je opet izabrala nekog akcionog heroja, a ne vas, tako što film nećete pogledati nikada.

Ocjena:5/10

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave