Thursday, July 11, 2024

MI-5 (2015) Recenzije filma

Share

- Advertisement -

MI-5 (2015)

Žanr: Akcioni, Drama, Triler
Godina 2015
Redatelj: Bharat Nalluri
Glavne uloge: Kit Harington, Peter Firth, Jennifer Ehle
Trajanje filma : 01:44:00
Datum izlaska :   4 December 2015 (USA)Kada ozloglašeni terorist pobjegne policiji iz ruku, Will Holloway se mora ujediniti sa obrukanim MI5 agentom prije nego što terorist napadne London.

Ako pratite seriju ‘Game of Thrones’ onda ste se vjerovatno i odlučili da gledate ovaj film zbog činjenice da glavnu ulogu igra Jon Snow, odnoson Kitt Harrington. A neki su već u dilemi možda pa su zato tu, čitaju moju recenziju da vide da li da ga ipak odgledaju. Radnja prati članove agencije MI5, neke vrste britanskog FBI-a, ako niste upoznati s tim, koji se suočavaju sa bjegom jednog ozloglašenog teroriste. Nakon toga, u potragu za njim kreće odbačeni član koji iz Rusije dolazi u London kako bi spasio ovaj grad od mogućeg terorističkog napada. Iako igra po pomalo poznatoj formuli i djeluje predvidljivo, ovo je zapravo jedna vrlo dobra, zanimljiva i napeta akciona-triler drama koja se ispituje ljudske postupke i odluke donešene u teškim trenucima i koja će definitivno kupiti publiku koja voli špijunske filmove kao podžanr. Naime, ovaj film baziran je na istoimenoj seriji koja je harala svojom popularnošću dugo godina u Velikoj Britaniji a nedavno se prestala snimati i sada je ponovno ekranizirana i predstavljena kao zasebna priča sa sličnim likovima iz te serije. Ono što odvlači pažnju i čini film u nekim trenucima jednoličnim i dosadnjikavim jeste činjenica da ne izgleda potpuno ‘britanski’, te da je više kao nema američke verzija te popularne serije, a i sami znamo kako ta država ima veoma bogatu i kvalitetnu kinematografiju. Zašto su se trudili da sve izgleda odveć poznato s poznatom premisom, neću znati odgonetnuti, no svejedno mislim da će vam se dopasti. Ono što je trn u oku, možda našoj publici i našem mentalitetu, jeste činjenica da je ovo još jedan film koji djeluje kao anti-islamska, odnosno anti-arapska propaganda što može samo ukazivati na nedostatak originalnosti da jedan špijunsko-teroristički film pretvore u takvo štivo gdje neprijatelji mogu biti i domaći zločinci a ne samo rusi, arapi ili kinezi.

Ocjena na IMDb.com mu je solidnih 6,5/10 a na Tomatoesima 63%. Film je u Velikoj Britaniji zaradio više od jedan milion dolara. Bharat Nalluri je reditelj filma poznat po epizodama istoimene serije, seriji ‘Hustle’, zatim filmovima ‘Killing Time’, ‘Downtime’, ‘The Crow: Salvation’ itd.

Ne toliko inovativan i originalan, ali zanimljiv i uzbudljiv, mislim da će se većini posjetitelja moje stranice dodpasti jer znaju moj istančan ukus i vjeruju mojoj presudi, a presuda za ovaj film glasi: solidna jednokratna ali zabava vrijedna gledanja.

Ocjena:7/10

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave