Tuesday, December 7, 2021
HomeAdventureMidnight Special - Ponoćni specijal 2016 Recenzije Filma

Midnight Special – Ponoćni specijal 2016 Recenzije Filma

-

Ponoćni specijal (2016)
Midnight Special

Žanr Avantura, Drama, SF
Godina 2016
Redatelj: Jeff Nichols
Glavne uloge: Michael Shannon, Joel Edgerton, Kirsten Dunst
Trajanje filma : 01:52:00
Datum izlaska :  18. Veljača 2016.Kada otac otkrije da njegov sin ima neobične super moći, daju se u bijeg od vlade i zaluđenih fanatika koji se žele dočepati njegovog sina.

Nije me bilo već par dana ali višak obaveza i manjak filmova učinili su svoje. Ovih dana ko iskače nešto novo na netu, ništa što se sa strpljenjem čekalo, ali svemu pružam šansu, pa i onome prema čemu sam bio ravnodušan.

Ako me pratite već duže vremena, znate da sam veliki ljubitelj sci-fi filmova, a omiljeni žanr, evo sada mogu i službeno reći, jeste svakako miks horora i sci-fi. Još kad šljaka i ispadne baš po mom ukusu, aman onda li sam pravo sretan. Za ovu avanturističku sci-fi dramicu sam nekada davno čitao nešto i pogledao trejler i nisam nešto bogzna bio zaintrigiran, ali eto. Procuri film online i ja ne odolim iskušenju da vidim zbog čega to sin i otac bježe, kakve su to super moći koje mali posjeduje i kako će sve završiti. Poznavajući prethodne radove ovog reditelja, ‘Midnigt Special’ je mnogo dinamičniji, življiji i nije toliko ličan i poseban kao što su to bili ‘Mud’ i ‘Take Shelter’. Ovaj film je za svakoga, a opet s druge strane, neće se baš svakome svidjeti jer odudara od standardnih ‘hit&run’ filmova. Ja sam lično najviše impresioniran glumačkim podvizima i spretnošću kod ovog filma jer mislim da su, na neki način, odvoji film od mora sličnih njemu i samo mu na taj način dali posebnost i ljepotu. A ideja ko ideja i sama realizacija bili su – pa okej. Ni manje ni više od toga. Nikakvi neočekivani obrati, ništa vanserijsko i ništa vrijedno pamćenja i spominjanja. Do neke polovine se divite ideji, napetosti, drami i emotivnom uzdizanju i od te polovine kao da više ne marite ni za likove pa ni za sam film. Ne znam, osjećao sam se kao da nisam gubio vrijeme dok sam ga gledao ali nisam ni oduševljen sklopio laptop. Valjda u meni leži krivnja jer sam očekivao previše, ali šta je tu je, jer ću kod slučaja ‘Midnight Special’, ja vama prepustiti na volju – gledati ga ili ipak ne?

Ocjena na IMDb.com mu je solidnih 7,2/10 a na Tomatoesima 83%. Film je širom svijeta zaradio malo jače od 5 miliona dolara na nepoznat budžet. Razlog nepopularnosti je što su ovakvi žanrovi većinom vladali 80-ih i početkom 90-ih, a vjerovatno i loš marketing. Jeff Nichols je reditelj filma i pored ovog, snima još jedan film za ovu godinu, ”Loving”, a u karijeri ima poznate naslove ”Mud”, ”Take Shelter” i ‘Shotgun Stories’.

Sve u svemu, ”Midnight Special” nije loš, a nije ni najbolji. A kad si ni tam’, ni ‘vam, nećeš se baš dugo pamtiti i čak štaviše, brzo ćeš ostati zaboravljen.

Ocjena:6/10

Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte jos...

Latest posts