Sunday, March 7, 2021

Midnight Special – Ponoćni specijal 2016 Recenzije Filma

Ponoćni specijal (2016)
Midnight Special

Žanr Avantura, Drama, SF
Godina 2016
Redatelj: Jeff Nichols
Glavne uloge: Michael Shannon, Joel Edgerton, Kirsten Dunst
Trajanje filma : 01:52:00
Datum izlaska :  18. Veljača 2016.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAKada otac otkrije da njegov sin ima neobične super moći, daju se u bijeg od vlade i zaluđenih fanatika koji se žele dočepati njegovog sina.

Nije me bilo već par dana ali višak obaveza i manjak filmova učinili su svoje. Ovih dana ko iskače nešto novo na netu, ništa što se sa strpljenjem čekalo, ali svemu pružam šansu, pa i onome prema čemu sam bio ravnodušan.

Ako me pratite već duže vremena, znate da sam veliki ljubitelj sci-fi filmova, a omiljeni žanr, evo sada mogu i službeno reći, jeste svakako miks horora i sci-fi. Još kad šljaka i ispadne baš po mom ukusu, aman onda li sam pravo sretan. Za ovu avanturističku sci-fi dramicu sam nekada davno čitao nešto i pogledao trejler i nisam nešto bogzna bio zaintrigiran, ali eto. Procuri film online i ja ne odolim iskušenju da vidim zbog čega to sin i otac bježe, kakve su to super moći koje mali posjeduje i kako će sve završiti. Poznavajući prethodne radove ovog reditelja, ‘Midnigt Special’ je mnogo dinamičniji, življiji i nije toliko ličan i poseban kao što su to bili ‘Mud’ i ‘Take Shelter’. Ovaj film je za svakoga, a opet s druge strane, neće se baš svakome svidjeti jer odudara od standardnih ‘hit&run’ filmova. Ja sam lično najviše impresioniran glumačkim podvizima i spretnošću kod ovog filma jer mislim da su, na neki način, odvoji film od mora sličnih njemu i samo mu na taj način dali posebnost i ljepotu. A ideja ko ideja i sama realizacija bili su – pa okej. Ni manje ni više od toga. Nikakvi neočekivani obrati, ništa vanserijsko i ništa vrijedno pamćenja i spominjanja. Do neke polovine se divite ideji, napetosti, drami i emotivnom uzdizanju i od te polovine kao da više ne marite ni za likove pa ni za sam film. Ne znam, osjećao sam se kao da nisam gubio vrijeme dok sam ga gledao ali nisam ni oduševljen sklopio laptop. Valjda u meni leži krivnja jer sam očekivao previše, ali šta je tu je, jer ću kod slučaja ‘Midnight Special’, ja vama prepustiti na volju – gledati ga ili ipak ne?

Ocjena na IMDb.com mu je solidnih 7,2/10 a na Tomatoesima 83%. Film je širom svijeta zaradio malo jače od 5 miliona dolara na nepoznat budžet. Razlog nepopularnosti je što su ovakvi žanrovi većinom vladali 80-ih i početkom 90-ih, a vjerovatno i loš marketing. Jeff Nichols je reditelj filma i pored ovog, snima još jedan film za ovu godinu, ”Loving”, a u karijeri ima poznate naslove ”Mud”, ”Take Shelter” i ‘Shotgun Stories’.

Sve u svemu, ”Midnight Special” nije loš, a nije ni najbolji. A kad si ni tam’, ni ‘vam, nećeš se baš dugo pamtiti i čak štaviše, brzo ćeš ostati zaboravljen.

Ocjena:6/10

Djevojka koja obećava – Promising Young Woman (2020) Recenzija Filma

Naslov Djevojka koja obećava u filmu koji je napisala i režirala redatelj Emerald Fennell...

Raya i Posljednji zmaj (2021) Recenzija Filma

Disney's Raya i Posljednji zmaj pomalo se spotakne da krene, ali uspijeva prikazivanje iskrenog...

Kruds Novo Doba – The Croods: A New Age (2020) Recenzija Filma

Prikupivši više od 587 milijuna američkih dolara prihoda i pobijedivši u nominaciji za najbolji...

MJESTO ZA VAŠU REKLAMU