Tuesday, March 9, 2021

Mission: Impossible – Rogue Nation – Nemoguća misija: Odmetnuti 2015 Recenzija

Nemoguća misija: Odmetnuti (2015)
Mission: Impossible – Rogue Nation

Žanr:  Akcija, Avantura, Triler
Godina 2015
Redatelj: Christopher McQuarrie
Glavne uloge: Tom Cruise, Jeremy Renner, Simon Pegg
Trajanje filma : 02:10:00
Datum izlaska :  30. Srpanj 2015.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAEthan i njegov tim odlaze na najtežu misiju do sad – žele uništiti internacionalnu agenciju Sindikat koja ima iste vještine kao i njegov tim i žele ga uništiti.

Jedan je od najočekivanijih filmova godine za mene iz dva razloga; što sam zavolio franšizu čitavu zbog prošlog dijela a i zbog činjenice da je jedan dio filma sniman u Beču. Kada je izašao trejler još dodatno je raspalio nestrpljenje.

Imao sam čast, odnosno više sreću, da film pogledam u domaćem kinu. Prava je rijetkost kada se kod nas prikaže neki film, ustvari učestala je pojava za razliku od prošlih godina jer sad se desi projekcija neka skoro svaki mjesec, pa zato mnogi dođe da prisustvuju tom događaju iako nemaju blage veze o kakvom se filmu radi. Nema se tu u mnogo šta biti upućen iako je mnogo kompleksniji i komplikovaniji za razliku od prošlog filma i mnogo mračniji, valjda zbog negativca, ali čitava stvar je ublažena ulogama Simona Pegga i Ving Rhamesa koji donose neki komični ton filmu i čine ga gledljivim i za djecu. Film je, kao i prošli, a kao i većina akcionih blockbustera, snimljen na atraktivnim lokacijama, apsurdan je i ima likove koji preživljavaju skoro sve, ali najbolji je akcioni film godine, to s pravom govorim, jer je od početka do kraja prelijepo snimljen, strašno zanimljiv i pravo napet i to sve čini ovaj peti dio akcione franšize stvarno nevjerovatnim. Tom Cruise je dokazao još jednom da nije izlapio kao akciona zvijezda i u ovom filmu odradio je još jedan fenomenalan posao, još uzmete li u obzir da za skoro sve vratolomije i akcione momente radi bez svog kaskadera. Od početka do kraja, konstatno prolazi kroz crvotočinu nepredvidljiviih momenata pa ste do samog kraja upleteni u film u ”samoizazvanoj” želji da vidite kako agenti IMF-a spašavaju stvar. Moram se malo i fokusirati na žensku stranu glumaca ili da budem precizniji, na jednu jedinu ženu u filmu, Rebeccu Ferguson, koja je neka vrsta ženskog Ethana Hunta, solidna je u svojoj izvedbi, ali nekako mi je više legla Paula Patton ’11te u ‘Ghost Protocolu”. Negativac Lane, kojeg igra Sean Harris, kao zaseban lik je stvarno na zavidnom nivou jer je jeziv, strašljivo inteligentan i misteriozan što ga čini savršenim neprijateljem za ekipi IMF. Bilo kako bilo, ovo je film i za oči i za dušu i definitivno će vas kupiti.

Ocjena na IMDb.com mu je 7,8/10, za sada najveća ocjena od svih filmova u franšizi. Na Tomatoesima odličnih 93% a za sada je zaradio više od 373 miliona širom svijeta a cifra još raste. Reditelja filma je Christopher McQuarrie koji je snimio sa Cruiseom ‘Jack Reacher’ i manje poznat ‘The Way of the Gun’.

Najsjajnija zvijezda u čitavoj franšizi, film o kojem će još pričati i kojeg će biti teško nadmašiti. Mislim da sve pozitivne adute koje sam imao reći već sam poredao i na vama je da ga pogledate, bilo u kinu bilo u toplini svog doma s rajom jer ‘Nemoguća misija 5’ je nešto što se ne propušta, vjerujte.

Ocjena:9/10

BOSS LEVEL (2020) Recenzija Filma

Sedam godina nakon režiranja Stretch (2014) - komedije-drame u produkciji Jasona Bluma, koja uključuje...

Sjedinjene Države Protiv Billie Holiday (2021) Recenzija Filma

Adaptirano iz knjige pod naslovom Chasing the Scream: First and Last Days of the...

Djevojka koja obećava – Promising Young Woman (2020) Recenzija Filma

Naslov Djevojka koja obećava u filmu koji je napisala i režirala redatelj Emerald Fennell...

MJESTO ZA VAŠU REKLAMU