Tuesday, July 16, 2024

Moj prijatelj Pete – Lean on Pete (2017)

Share

- Advertisement -

Moj prijatelj Pete (2017)
Lean on Pete

Žanr: Avantura, Drama
Godina: 2017
Redatelj: Andrew Haigh
Producent: Andrew Haigh, Willy Vlautin
Glavne uloge: Travis Fimmel, Chloë Sevigny, Charlie Plummer, Amy Seimetz, Steve Zahn. Steve Buscemi, Thomas Mann, Alison Elliott, Rachael Perrell Fosket, Lewis Pullman, Justin Rain. Ayanna Berkshire, Dana Millican, Frank Gallegos, Curtis McGann
Zemlja: Engleska
Trajanje filma: 02:01:00
Datum izlaska: 01.09.2017 (svjetska premijera)
U kinima od :
B i H 12.04.2018.
Hrvatska 12.04.2018.
Srbija

 

Film, koji je izvorno pod naslovom Lean on Pete kao roman Willy Vlautina iz kojeg se temelji, govori o teškoj mladosti Charleya čiju usamljenost tješi u prijateljstvu s utrkama. Još jedan dio filmografije koji, iako mladi već otkriva ponavljajuće teme i vrlo osobni stil, Charley Thompson ima svoje prednosti u izuzetnoj interpretaciji mladog protagonista Charlieja Plummera ( Marcello Mastroianni na 74. Venecijanskom filmskom festivalu ) i u sposobnosti redatelja da ispriča uzbudljivu priču suhim stilom bez sentimentalnosti.

Boreći se s prvim filmom postavljenim u Sjedinjenim Državama, Englez Andrew Haigh još jednom dokazuje da je dobar redatelj glumaca. Učitelj u postavljanju intimnih dijaloga, emocionalan, ali izrazit, Haigh potvrđuje njegovu izuzetnu osjetljivost u hvatanju emocionalnih nijansi njegovih likova. Neprestano zahvaća retoriku uključivanjem tvrdih, pa čak i nasilnih elemenata koji povećavaju razinu realizma filma. Bavi se složenim i često proturječnim ljudskim odnosima kao što je onaj između mladog protagonista Charleyja i njegova oca, ili između Charleyja i Dela, trenera konja Steve Buscemija. Kad Charley počne raditi za Delom, čini se da je osjećaj naklonosti dječaku rođen u drugom.

Osjećanja koja režiser odluči da pokaže na anti-retorički način, ističući suprotno hrapavosti i sebičnosti Dela. Dovoljno je impresioniran dobrom voljom dječaka, Del odlučuje mu ponuditi plaću višu od dogovorene, osim sljedeći put da će platiti manje nego što bi trebalo. Kasnije će odnos između njih biti podvrgnut daljnjoj promjeni naravno, još radikalnije. Fasciniran nedosljednostima i nepredvidljivostima ljudskih odnosa, Haigh radi na neslaganju između izgovorene riječi i osjećaja koji ga podupire. Oduvijek ostaje dalje od klišea i neprestano iznenađuje gledatelja, unatoč očitoj trezvenosti i klasicizmu njegove pripovijesti.

Moj prijatelj Pete

Ovaj rad na jeziku i različitim nivoima značenja, koji je najznačajniji britanski aspekt Haigh kinematografije, obilježava cijeli prvi dio filma. U drugom dijelu filma u potpunosti se mijenja i postaje neka vrsta usamljenih i očajnih na putu gdje je Charley apsolutni protagonist i njegove jedinstvene interakcije s drugim ljudskim bićima ograničene su na kratke i tragične susrete. Film se pretvara u noćno putovanje, a ne bez reference na zapadni žanr (Charley je upućen na Laramie), gdje konj više nije jednostavno sredstvo putovanja za postizanje cilja, ali postaje ogledalo čovjeka, jedino živo biće kojem se čovjek može okrenuti kad svijet postane tragičan i nečovječan.

Tematskim afinitetima, Charley Thompson me podsjetio na još jedan američki film snimljen u istom razdoblju i uskoro će biti objavljen u američkim kinima (13. travnja). To je prekrasan The Rider od Chloé Zhao (pogledajte pregled filma o SchermiVaporeu ), film u kojem glumi Bradyja, mladog rodeo prvaka koji je zbog ozbiljne ozljede glave napustio svoju strast. Za Brady kao i za Charlie, konj je jedini bijeg od usamljenosti, je drugi osjećaj koji se vraća tijekom rada Haigha i to je možda veliki neprijatelj njegovih likova.

Nevjerojatna izvedba Charlieja Plummera

Uspjeh ovog hrabrog filma nije mogao zanemariti nevjerojatnu izvedbu Charlieja Plummera, čija me pozornica podsjeća na kasnu rijeku Phoenix. Unatoč mlađoj dobi, Plummer recitira s velikom kontrolom i neočekivanom mjerom, uopće se ne boji mnogih samostalnih prizora. U finalu koji podsjeća na početni redoslijed filma, Charley, poput svih likova filma Andrije Haigha. Ima novi početak pred njim, čije nade, međutim, blijede u prošlost koja se ne zaboravlja.

Ocjena Filma: 3.5/5

IMDB Ocjena Filma:   Lean on Pete
(2017) on IMDb

Titlovan Trailer Filma:

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave