Sunday, July 21, 2024

Mumija – The Mummy 2017 Recenzija Filma

Share

- Advertisement -
Mumija – The Mummy 2017
Opis Filma

Mumija (2017)
The Mummy

Žanr: Akcija, Avantura, Fantazija
Godina 2017
Redatelj: Alex Kurtzman
Glavne uloge: Sofia Boutella, Tom Cruise, Annabelle Wallis
Trajanje filma: 01:50:00
Datum izlaska:   08.06.2017 (svjetska premijera)
U kinima od :     9 June 2017 (USA)
                    B i H   29.06.2017.
                    Hrvatska 08.06.2017.  
                    Srbija    08.06.2017.

Nakon što sam vidio trailer za ovaj film nekoliko puta u posljednjih nekoliko sedmica, moja djevojka i ja smo bili prilično uzbuđeni da ga vidimo nakon što je premijerno prikazan. Na moje iznenađenje, kino nije bilo potpuno puno do samih prednjih sjedala koja su bila neuobičajeno prazna za tako veliki film i glumi Tom Cruise.

Film je započeo s nekim pozadinskim pričama o princezi Ahmanet (Sofija Boutella – Kingsman: The Secret Service, Star Trek Beyond etc) drevnog Egipta koja je zbog svoje suradnje sa zlim Bogom bila kažnjena i sahranjena živa u sarkofagu. Prije nego što je mogla napraviti konačni udarac da bi mogla uči u ljudsko tijelo, veće je zarobljena i mumificirana.

Danas Nick Morton (Tom Cruise) i njegov dobar prijatelj Vail (Jake Johnson – Mike and Dave Need Wedding Dates, Let’s Be Cops etc) radili su i kopali u Iraku kako bi tražili skriveno blago. Slučajno su pronašli mjesto pokopa Ahmaneta i otišli zajedno s istraživačicom Jenny (Annabelle Wallis – Annabelle, King Arthur: Legend of the Sword etc) koja je izgledala kao da zna puno u drevnoj povijesti Egipta. Jenny je shvatila da je sarkofag vrlo važno otkriće, dok Nick i Val pokušavaju ukrasti dragulje i zlato.

Kako je mjesto bilo u opasnosti od napada iračkih snaga, američka vojska pod vodstvom pukovnika Greenwaya (Courtney B. Vance – Terminator Genisys, The People v O.J. Simpson: American Crime Story etc) odmah su iz Iraka poslali avion za London, s njima su odnijeli i Ahmanetov sarkofag. Sada je ovdje priča postala puno intenzivnija jer je bilo nešto stvarno opasno oko sarkofaga, i naravno Ahmanetova snaga se činila sve jačom.

U međuvremenu, kasnije će se otkriti da Jenny zapravo ide u Irak kako bi pronašla Ahmanetovo zakopano mjesto. Radila je za organizaciju koju su vodio tajanstveni Henry (Russel Crowe – Gladiator, A Beautiful Mind and many more).

Kakva je to bila svrha Henryove organizacije za pronalaženje Ahmanetovog sarkofaga? Kako će Nick i prijatelji preživjeti Ahmanetove moćne napade? Pronađite ih sve u ovom uzbudljivom pustolovnom filmu.

—Filmske Recenzije

Pa, ovaj film zapravo nije bio ono što sam očekivao. Kad sam pročitao da radi reboot popularnih Mummy filmova (gdje sam potpuno volio prvi i uživao u drogom), bio sam doista uzbuđen. Znam da Brendan Fraser možda nije najbolja opcija za ponovno snimanje filma, naravno tu je Tom Cruise koji je još uvijek u dobrom stanju za igranje akcijskog filma. Činilo mi se da je film postao potpuno drugačiji, bilo je još nekih povremenih napada kao u izvornom filmu, ili napada snažne Mummy, ali to se osjećalo previše izmijenjeno.

Nakon što sam pročitao više informacija o filmu, shvatio sam da je to trebao biti početak nečega nazvanog Dark Universe, gdje će u budućnosti dijeliti s čudovištima u drugom svemiru kao što su Drakula, Frankenstein i drugi. Sad stvar stvaranja ovog kao zajedničkog svemira jeste to što je film učinio filmom potpuno drugačijim od originalne mumije. Osjećam da je uvod u svemir nešto previše naglašen. Dok smo se nadali za film koji se usredotočio na Mummy, dio svemira postao je manje ugodno iznenađenje. Moje osobno mišljenje je da bi vjerojatno bilo puno bolje da je to učinjeno na način na koji je zajednički svemir predstavljen u Kongu: Skull Island, koji je bio učinjen na post-kreditnoj sceni i stoga je fokus filma još bio o King Kongu.

Nemojte me krivo shvatiti, film nam je pružio puno zabavnih i intenzivnih prizora. Moja djevojka je doslovno vrištala u nekim scenama koje su nam prižile šokantne trenutke. Moj osobni favorit zapravo je bio za vrijeme scene Nick I Jenny u automobilu koji je bio upaljen u šumi i prizori prije toga. Ono što mi se ne sviđa bio je još jednom trailer filma koji je otkrio previše informacija, čak i iznenađujuće scene su prikazane, gdje se potpuno smanjio element iznenađenja kada vidimo stvarni film. Postojala je samo jedna činjenica koja me doista iznenadila usred filma, a ostalo je već otkriveno u traileru. Druga stvar, ovaj film nije imao nikakvu post-kreditnu scenu, unatoč nadi da će biti jedna. Valjda šta god žele istaknuti, u budućim filmovima već su spomenuli prije krajnje kreditne scene.

Dolazeći u druge aspekte filma, posebni učinci The Mummy bili su izvrsni, CGI je bio super, zvučni efekti su bili dobri . Jennyjev lik ovdje je previše krut i osjećao je se kao osoba bez izraza, a nažalost nije imala uvjerljivu hemiju s Tomom Cruiseom. Tom Cruise je bio prilično dobar u akcijskim scenama i također prilično šarmantan (premda još uvijek mislim da je Brendan Fraser prikladniji u ovoj ulozi). Sofija Boutella je bila prilično uvjerljiva kao Ahmanet, Russel Crowe je bio svjež kao i uvijek, a moj osobni favorit je bio Vail koji je dao potreban humor.

Sve u svemu, ako ste u potrazi za zabavnim filmom s akcijama i avanturama, ovaj je bi bio dobar izbor. Ali ako se nadate pravom filmu o The Mummy , onda bi bilo najbolje gledati originalnu verziju iz 1999. godine. Također morate držati otvoren um ako želite uživati u ovom filmu, osobito o Dark Universe. Ako uopšte niste gledali trailer filma, nemojte to raditi kako biste bolje mogli uživati u filmu.

Ocjena: 6.5/10

 The Mummy (2017) on IMDb

Titlovan Trailer:

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave