Sunday, June 16, 2024

Ne gledaj gore Film Recenzija & Trailer (2021) Don’t Look Up

Share

SUMIRANJE

Općenito gledano, "Ne gledaj gore" je film koji je svakako privlačan ljudima koji traže crni humor o društveno-političkim temama. Film je bio ispunjen toliko talentiranih glumaca. Bio je prilično zabavan, a i meni je bilo zabavno gledati ga, iako je bilo trenutaka kada je film također bio tužan i depresivan.
- Advertisement -

Čini se da je u međuvremenu Adam McKay pronašao svoj kinematografski dom: satire kojima cilja na političke ili društvene nepoželjne događaje. U “The Big Shortu” je zajedljivom šalom razdvojio odgovorne za nekretninsku i financijsku krizu u SAD-u 2008. godine. Zatim se pretvorio u “Vice – The Second Man”, u kojem je s ništa manje podsmijeha pokazao kako je potpredsjednik Dick Cheney popravio svoj ured i istinu kako bi povećao moć i bogatstvo. S Netflixovim filmom “Ne gledaj gore” eng, Don’t Look Up, on u biti ostaje vjeran ovom smjeru, opet ne crtajući posebno laskavi svijet svojih sunarodnjaka. Za razliku od dva prethodna djela, on se, međutim, ne bavi konkretnim povijesnim događajem, već osmišljava scenarij što ako.

Ovo nije toliko originalno. Već smo nekoliko puta imali priliku da Zemlju unište kometi. Filmovi katastrofe poput Armagedona, Deep Impacta ili, nedavno, Grenlanda, vole preuzeti prijetnju iz svemira kako bi stvorili nezemaljske heroje. “Ne gledaj gore” sada uzima ovaj scenarij, ali ne pokazuje kako zajednička prijetnja potiče velika djela. Umjesto toga, rješavanje problema ovdje je prvenstveno poricanje problema. Tko ne vjeruje da će se nešto loše dogoditi, ne vidi svoju dužnost da nešto poduzmu po tom pitanju. Sada ima više nego dovoljno primjera iz stvarnog svijeta: bilo da klimatske promjene ili kor.., egoizam i temeljni skepticizam prema znanosti dovode do najbizarnijih i najstrašnijih reakcija.

Kad je studentica poslijediplomskog studija astronomije Kate Dibiasky (Jennifer Lawrence – Red Sparrow, Mother! itd.) pronašla novi komet, osjećala se ekstatično. Ali kada je njezin profesor doktor Mindy (Leonardo DiCaprio – Bilo jednom u Hollywoodu, Uhvati me ako možeš itd.) napravio izračun, shvatili su da ide ravno na zemlju i da će rezultirati katastrofalnim događajem. Oboje su odmah zajedno s kolegom dr. Teddyjem Oglethorpeom (Rob Morgan – The Unforgivable, Greyhound itd.) pozvani u Bijelu kuću kako bi svoje nalaze predstavili predsjedniku Orleanu (Meryl Streep – Mamma Mia! Here We Go Again, The Post itd.) i njezin šef osoblja Jason (Jonah Hill – True Story, This is the End itd.).

Nažalost, to nije impresioniralo predsjednicu i stoga su njih troje pokušali pokazati medijima da pronađu rješenje. Njihov prvi pokušaj bio je u poznatoj TV emisiji koju su vodili Jack (Tyler Perry – Teenage Mutant Ninja Turtles: Out of the Shadows, Madeini filmovi itd.) i Brie (Cate Blanchett – Kuća sa satom u zidu, Thor: Ragnarok itd.) .

Dakle, kako bi se priča završila? Pronađite ih sve u ovom satiričnom filmu.

“Ne gledaj gore” Film Recenzija

Iskreno govoreći, nisam baš doznao detalje o ovom filmu prije nego što sam ga pogledao, tako da nisam bio siguran u žanr. Kad sam gledao prvi dio, mislio sam da je to standardna mračna komedija, ali kad su nam pokazali predsjednicu i njezinog šefa kabineta, odmah sam osjetio da će ovo biti satira. I nakon što sam ga detaljnije pogledao, pokazalo se da je moj osjećaj bio točan. Tijekom cijelog filma prikazani su nam mnogi trenuci u kojima je satiričan osjećaj bio vrlo jak protiv medija i vlade, čak i tehnološkog napretka.

Gledajući film, uspio sam se malo nasmijati (ili barem nasmiješiti) raznom izrugivanju društvenih problema, posebice plitkosti ljudi općenito. Iznenadio sam se što sam uživao u priči jer sam smatrao da su glavni likovi potpuno zanimljivi. Jennifer Lawrence bila je fantastična kao ova mlada astronomka koja je doživjela stres kao osoba koja je pronašla komet koji će uništiti Zemlju, dok je Leonardo DiCaprio jednako briljantan glumio tjeskobnog profesora koji je morao ustati zbog katastrofalnog događaja. Vrlo je lijepo bilo vidjeti i razvoj njegovog karaktera.

Osim dvoje glavnih glumaca, “Ne gledaj gore” je bio ispunjen toliko talentiranih glumaca. Osim nevjerojatne Meryl Streep i šarmantne Cate Blanchett, pojavili su se i Mark Rylance (Ready Player One, The Trial of Chicago 7 itd.) kao milijarder Peter Isherwell, Himesh Patel (Yesterday itd.) kao Phillip, Timothée Chalamet (Dune itd.) kao Yule, Ron Perlman (Lovac na čudovišta itd.), Ariana Grande i još mnogi drugi. Svi su lijepo odradili svoj dio posla. Btw, film je režirao Adam McKay čije je prethodno iskustvo režirao neke uspješne komedije kao što su Anchorman: The Legend of Ron Burgundy, The Other Guys, Step Brothers i ozbiljnijih filmova u posljednjim godinama poput The Big Short. Također je ovdje bio koproducent i koscenarist.

Ono što me zadivilo u ovom filmu je njegova dosljednost u fokusiranju na društveni utjecaj dolaska kometa na ljude. Ima nevjerovatan neočekivano jak završetak koji me uspio iznenaditi. Film ima budžet od 70 milijuna dolara za koji sam mislio da je prilično visok, ali je ipak izgledao dobro. Bilo je nekih prekrasnih specijalnih efekata koji nisu izgledali jeftino i mislim da sam negdje pročitao da su dvije glavne zvijezde bile visoko plaćene. Bila je tu i lijepa pjesma koju je otpjevala Ariana Grande s reperom Scottom Mescudijem zvanim Kid Mudi pod nazivom Just Look Up. Prije nego što sam zaboravio, film ima jednu scenu na sredini kredita i scenu poslije kredita koje su obje bile vrlo zabavne.

Općenito gledano, “Ne gledaj gore” je film koji je svakako privlačan ljudima koji traže crni humor o društveno-političkim temama. Bio je prilično zabavan, a i meni je bilo zabavno gledati ga, iako je bilo trenutaka kada je film također bio tužan i depresivan. Ali mislim da bi za uživanje u ovome bio potreban prilično otvoren um i vjerujem da to ovisi i o publici. Pa ako ste slučajno raspoloženi za neku satiru, onda bi vam ovo bilo po volji. Međutim, ako vam je više po ukusu ležerna komedija s raskalašnim humorom, onda ovo ne bi bilo ugodno. IMDB Ocjena Filma: 7,3/10

“Ne gledaj gore” Trailer Filma

Film Credits

“Ne gledaj gore” film (Don’t Look Up) 2021

Žanr

Komedija, Drama, Sci-Fi, Filmovi 2021

Redatelj

Adam McKay

Producent

Adam McKay, David Sirota

Zemlja: United States, Australija

Trajanje filma

2h 18min

Datum izlaska 08.12.2021 (svjetska premijera)

U kinima od /

Glavne Uloge i Glumci

Leonardo DiCaprio kao Dr. Randall Mindy
Jennifer Lawrence kao Kate Dibiasky
Meryl Streep kao President Orlean
Cate Blanchett kao Brie Evantee
Rob Morgan kao Dr. Teddy Oglethorpe
Jonah Hill kao Jason Orlean
Mark Rylance kao Peter Isherwell
Tyler Perry kao Jack Bremmer
Timothée Chalamet kao Yule
Ron Perlman kao Benedict Drask
Ariana Grande kao Riley Bina
tt Mescudi)
Himesh Patel kao Phillip
Melanie Lynskey kao June Mindy
Michael Chiklis kao Dan Pawketty
Tomer Sisley kao Adul Grelio
Paul Guilfoyle kao General Themes
Robert Joy kao Congressman Tenan

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave

Općenito gledano, "Ne gledaj gore" je film koji je svakako privlačan ljudima koji traže crni humor o društveno-političkim temama. Film je bio ispunjen toliko talentiranih glumaca. Bio je prilično zabavan, a i meni je bilo zabavno gledati ga, iako je bilo trenutaka kada je film također bio tužan i depresivan. Ne gledaj gore Film Recenzija & Trailer (2021) Don't Look Up