Saturday, April 10, 2021

Nerve 2016 Recenzije filmova

Nerve (2016)
Nerve

Žanr: Drama, Romantika, SF
Godina 2016
Redatelj: Henry Joost, Ariel Schulman
Glavne uloge: Samira Wiley, Dave Franco, Kimiko Glenn
Trajanje filma : 01:36:00
Datum izlaska :  27. Lipanj 2016.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAMlada srednjoškolka pristaje na online igricu koja radi na principu ”istina ili izazov”, a ubrzo postaje žrtva gledalaca zbog čega će morati ići do kraja.

Konačno malo i da zagazimo u ovaj žanr koji je najsiromašniji bio ove godine i ponudio tek par ostvarenja vrijednih pomena, a ja sam ovaj film namjerno strpao u ovu kategoriju zbog velikih sličnosti sa filmovima koje ću navesti u nastavku.

Zanimljiva ali ne originalna premisa, dobra najava i ništa više nije trebalo. Zašto film nije originalan? Pa ako imate godina, onda mora da vas nisu zaobišli filmovi tipa ”The Game”, a to je jedan kultni klasik Davida Finchera iz ’97 godine gdje Michael Douglas igra glavnu ulogu i gdje se takmiči za novac čineći razne izazove dok ga prati budno oko ”gledalaca”. Vjerovatno ste nekad pogledali i ”13 game sayawng”, tajlandsku triler-dramu koja se bazira na sličnoj priči. Zato smo ovom filmu morali u potpunosti vjerovati i tražiti maksimalno od njega da opravda recikliranje već viđene ideje koja se pokušava provući kao nova i svježa jer se prilagodila sadašnjoj generaciji, generaciji pametnih telefona, mobitela i čega sve ne. Da odmah razjasnimo, film nije dao maksimalno, kako je od njega u početku traženo, ali nas je donekle i ispoštovao jer nam je plasiran jedan zanimljiv filmčić, sa par uzbudljivih trenutaka, dopadljivim likovima i solidnom završnicom. Dave Franco zasigurno otima polako filmske role svome bratu jer se prilagođava onome što publika traži, dok njegov bracika luta po alternativnim projektima. Emma Roberts kao njegova kolegica, snašla se fino u glavnoj ulozi i hemija između glavni je razlog da ne mrzimo to što se romansa iskrala kao glavna tematika ovog filma. Film je munjevit, brz i sve se otprilike brzo može povezati, ali ta brzina kojom se odvija, ta nepromišljenost i dinamičnost uveliko ima posljedice na rupe u filmu odnosno čini ih vidljivijima. Zašto nas niko nije upoznao sa krivcima ”Petlje”, gdje je vlast u svemu tome i svi oni koji su apsolutno isključeni od ove igrice tj. normalni građani koji se bave svojim poslom? Svega toga je trebalo pomalo da bi se priča zaokružila na jedan razuman level pogodan za sve naredne generacije, a ovako je ovo jedna simpatična ljetna avanturica – bez puno pitanja, bez puno odgovora.

Ocjena na IMDb.com mu je 6,9/10, a na Tomatesima 64%. Širom svijeta je zaradio preko 79 miliona ali slaba popularnost filma leži u činjenici da marketing nije bio razvikan do te mjere da ovaj film napravi veći udar odnoso širi krater u svijetu sedme umjetnosti. Henry Joot i Ariel Schulman su reditelji filma poznati po dokumentarcu ”Catfish” i trećem i četvrtom nastavku filma ”Paranormalno”. ​

U zaključku neću biti naročit sentimentalan, niti predug i preopširan jer na meni je ostalo da vas pozovem da pogledate film ali ako prethodno uzmete za rezervu da vas neće oduvati, rasplakati, nasmijati do suza i zapaliti krv u vama.

Ocjena:6/10

Godzilla vs Kong (2021) RECENZIJA Filma

Monsterverse koji je prvi put osnovan 2014. godine na Godzilli, od tada se proširio...

Deadly Illusions (2021) RECENZIJA Filma

Tijekom ovog vikenda nije bilo toliko filmova / serija kojima sam se zaista radovao...

Dan za DA – Yes Day (2021) RECENZIJA Filma

Allison (Jennifer Garner - Peppermint, 13 Going on 30 itd.) I njezin suprug Carlos...

MJESTO ZA VAŠU REKLAMU