Sunday, February 28, 2021

Nesalomljivi – Unbroken 2014 Recenzija Filma

Nesalomljivi (2014)
Unbroken

Žanr: Akcija, Biografski, Drama
Godina 2014
Redatelj: Angelina Jolie
Glavne uloge: Garrett Hedlund, Domhnall Gleeson, Jack O’Connell
Trajanje filma : 02:17:00
Datum izlaska :  25. Prosinac 2014.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASANedugo nakon što se njihov avion srušio i nakon što su 47 dana proveli na otvorenom moru, olimpijac Louis Zamperini i njegova dva prijatelja bivaju zatočeni od strane neprijateljske vojske i bivaju zarobljeni u ratni kamp za zatvorenike.

Angelina Jolie nije zapostavila svoju glumačku karijeru, ali je počela zato da vrijedno radi i iza kamere u želji da se tu istakne i da dobije priznanja kako bi njen svaki noviji film bio stvar o kojoj svi pričaju, ne zbog toga što je kontraverzan, nego zato što je kvalitetan i vrijedan pomena.

”Unbroken” je Angelina počela snimati nedugo nakon što je završila svoj predzadnji film u želji da pokaže svoje poboljšane sposobnosti snimanja zahtjevnih i kompleksnih projekata čija daljna budućnost zavisi od mirne rediteljske ruke i stila kojeg on odnosno ona ima. Radnja ovog filma vrti se oko poznatog olimpijca, koji je preminuo u julu prošle godine a koji je ostao poznat po tome što je preživio torture u zatočeništvu ali i po svojim sportskim podvizima, gdje je očigledno bilo dovoljno zanimljivosti i dosta toga što se može isrcpiti za jedan dvosatni film. Već u prvim trenucima shvatio sam da film pati od tipičnih klišee momenata i da ima isuviše predvidljive zaplete i trenutke, ali i ako zažmirimo na sve to, dobijamo jedan solidan i zanimljiv filmčić koji se može pogledati, ukoliko ste dovoljno radoznali i želite vidjeti šta je novo Angie spremila za svoju publiku, a u protivnom film možete zaobići i pogledati nešto daleko bolje od prosipanja loših performansa, nepotrebno duge priče i još jednog projekta gdje je nacija amerikanca dignuta na najveći nivo, kako smo samo mogli i očekivati. Očigledno da je rediteljka, svojim filmovima, željela maksimalno da obrađuje ozbiljne i kompleksne teme, kao što one ratne, što je slučaj i u ovom i u njenom prošlom filmu, ali drhtava rediteljska ruka i želja da stvori film koji će biti u konkurenciji na Oskarima, dovela je do toga da pred sobom imamo jedno, naizgled isuviše neozbiljno ostvarenje, čija priča glavnog lika i njegova veličina nisu vrijedni onoga što je poznato kao film ‘Unbroken’.

Ocjena na IMDb.com mu je 7,2/10 a na Tomatoesima osrednijh 51%. Film je zaradio solidnih 150 miliona dolara na budžet od 65 miliona dolara. Opet je ovo solidna zarada s obzirom da je svojim rediteljskim prvijencom Angie rasula budžet a ništa nije vratila od tvoga, a u pitanju je dobro poznati ‘U zemlji krvi i meda’ gdje se ona dotakla teme rata u Bosni i Hercegovini, ali taj film je daleko bio bolji od ovoga jer je ciljao da bude tragična romantična priča a to je i bio.

”Unbroken” je gledljiv i zanimljiv i bez obzira što traje dva sata, ima dobrih momenata i ne mogu ga nazvati lošim filmom, ali nije to to što je Angie planirala da će biti i ispalo je sasvim suprotno od njene ideje u razradi.

Ocjena:6/10

Flora & Ulysses (2021) Recenzija Filma

Jučer sam provjerio Disney + i vidio ovaj obiteljski film Flora & Ulysses za...

Mauritanac Dnevnik iz Guantanama – The Mauritanian (2021) Recenzija Filma

Temeljena na memoarima Mohamedoua Oulda Salahija, Mauritanac Dnevnik iz Guantanama, ova filmska adaptacija redatelja...

Jako mi je stalo – I Care A Lot (2020) Recenzija Filma

U filmu Jako mi je stalo Marla Grayson (Rosamund Pike - Informer, Jack Reacher...

MJESTO ZA VAŠU REKLAMU