Wednesday, June 19, 2024

No Man’s Land – Ničija zemlja (2021) Recenzija Filma

Share

SUMIRANJE

Ono što najviše frustrira kod Ničije zemlje jest koliko je očito jednostrana priča. Svi pokušaji postizanja ravnoteže između putovanja Jacksona i Gustava rano se rasipaju. Pripovijest sama oblikuje priču o iskupljenju, u kojoj Jackson nastavlja doslovno vidjeti drugu stranu shvaćajući kako je pogrešno naučen o Meksikancima.
- Advertisement -

No Man’s Land nije zainteresiran za istraživanje priča Meksičkih likova, što film pretvara u neuravnoteženu dramu kojoj nedostaje nijansi.

Filmovi koji se bave modernim problemima imaju odgovornost i, ovisno o temi, zahtijevaju centriranje različitih perspektiva. Režirao Conor Allyn, a scenarij Jake Allyn i David Barraza, No Man’s Land u tom pogledu ne uspijevaju bez obzira na napore koji su suprotni. No Man’s Land uglavnom nije zainteresiran za istraživanje priča Meksičkih likova, što film pretvara u neuravnoteženu dramu kojoj nedostaje nijansi.

No Man’s Land – Ničija zemlja Filmske Recenzije

Smješten na području “ničije zemlje” duž američko-meksičke granice u Teksasu, film prati Jacksona Greera (Jake Allyn) i njegovu obitelj stočara. Jackson je na korak od odlaska i igranja profesionalnog bejzbola s Yankeesima u New Yorku, potez u karijeri koji njegovoj obitelji daje velik ponos. Jackson, s druge strane, nije toliko uzbuđen zbog ove perspektive i radije bi ostao stočar, na nesreću svoje majke (Andie MacDowell), oca (Frank Grillo) i brata (Alex MacNicoll). Obitelj se bori, ali pogrešno pretpostavlja da su Meksikanci koji prelaze kroz njihovu zemlju dileri droge. Sve se mijenja kad Jackson puca i ubije mladog meksičkog dječaka koji je prolazio s ocem Gustavom (Jorge A. Jimenez) i skupinom migranata. U bijegu, Jackson prelazi granicu prema Meksiku kako bi se sakrio.

Ono što najviše frustrira kod Ničije zemlje jest koliko je očito jednostrana priča. Dok se Gustavo bavi smrću svog sina, Jacksonu je dopušteno lutati Meksikom s vrlo malo incidenata. Svakako, on skriva neku krivnju, ali uglavnom se prema njemu ponašaju dovoljno dobro, našao je posao i upoznao ljude koji su mu spremni pomoći unatoč tome što je njegov španjolski užasan (godine života u blizini granice trebale bi ga naučiti nekoliko riječi u najmanje). Pripovijest sama oblikuje priču o iskupljenju, u kojoj Jackson nastavlja doslovno vidjeti drugu stranu shvaćajući kako je pogrešno naučen o Meksikancima (iako je prekasno).

Bavljenje drugim stvarima

Međutim, Ničija zemlja manje se bavi otkupljivanjem, a više ispitivanjem povlastice koju bijelac pruža Jacksonu. Ne govori jezik, nepoznat je novoj zemlji, a opet ga se ne tretira kao kriminalca na način na koji se njegova obitelj ponašala prema migrantima koji prelaze u SAD. Možda je to cijelo vrijeme bila poanta filma, ali sigurno nije ‘ uopće se ne odvaja od toga. Štoviše, Jacksonu se daju uvid i dubina, dok Gustavu nije, ostavljen usput da oplakuje sina koji nikada nije dobio isti tretman kao njegov bijeli kolega.

Svi pokušaji postizanja ravnoteže između putovanja Jacksona i Gustava rano se rasipaju, a Jackson dobiva puno više simpatija kao mladić čiji je život vjerojatno uništen činom nasilja. Uzimajući u obzir ono što je Gustavo prošao i njegova iskustva vođenja grupa preko američko-meksičke granice, perspektive bi se trebale okrenuti i priča bi bila puno zanimljivija da je publika više vremena provodila s Gustavom umjesto s Jacksonom.

Zaključak:

U međuvremenu se talent Georgea Lopeza troši. Glumi Rangera Ramireza, čiji je jedini luk pronaći i uhvatiti Jacksona. Film propušta veliku priliku da istraži i uhvati više nijansi s obzirom na to da je Ramirez u ovom scenariju bio čuvar Latinxa. Kako se on osjeća prema tome? Zašto se prihvatio ovog posla? Da, Ramirezov govor tijela sugerira da mu je svega dosta i njegove neodobravajuće geste licem ukazuju na to što misli o Jacksonovoj obitelji, ali Lopezov lik vrlo malo može učiniti ili reći drugačije i čini se uznemirujućim trendom pri razmatranju radnje. U konačnici, Ničija zemlja mogla se polirati puno više, ali njezini odabiri ostavljaju mnogo želja.

Ničija zemlja (2021)
No Man’s Land

Žanr: Akcija | Avantura | Triler
Godina: 2021
Redatelj: Conor Allyn
Producent: Jake Allyn, David Barraza
Glavne uloge: Jake Allyn, Frank Grillo, Andie MacDowell, George Lopez, Jorge A. Jimenez, Esmeralda Pimentel, Alex MacNicoll
Zemlja: Mexico
Trajanje filma: 114 min
Datum izlaska: 22.01.2020 (svjetska premijera)
U kinima od : //

Trailer Filma No Man’s Land – Ničija zemlja

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave

Ono što najviše frustrira kod Ničije zemlje jest koliko je očito jednostrana priča. Svi pokušaji postizanja ravnoteže između putovanja Jacksona i Gustava rano se rasipaju. Pripovijest sama oblikuje priču o iskupljenju, u kojoj Jackson nastavlja doslovno vidjeti drugu stranu shvaćajući kako je pogrešno naučen o Meksikancima.No Man's Land - Ničija zemlja (2021) Recenzija Filma