Friday, July 19, 2024

Now You See Me 2 – Majstori iluzije 2 2016 Recenzija Filma

Share

- Advertisement -

Majstori iluzije 2 (2016)
Now You See Me 2

Žanr:  Akcija, Komedija, Triler
Godina 2016
Redatelj: Jon M. Chu
Glavne uloge: Lizzy Caplan, Daniel Radcliffe, Mark Ruffalo
Trajanje filma : 01:55:00
Datum izlaska : 10. Lipanj 2016.Četiri poznata mađioničara i iluzionista koji se jednim imenom zovu ‘Horseman’, moraju izvesti skoro nemoguću pljačku za jednog luđaka iz svijeta tehnologije.

Sjećam se uzbuđenja i nestrpljenja prije izlaska prvog dijela još davne 2013. godine. Ona najava, zatim radnja koja me zaintrigirala i bogat kasting koji je samo čekao da bude pogledan. Razočaranje koje je uslijedio nisam krio, naravno, jer i tada sam vrlo rječito pisao recenzije, ali razočaranje neću kriti ni sada.

Drugi dio filma, odnosno nastavak koji uslijedi poslije originala, nerijetko bude lošiji, slabijeg kvaliteta, a i same priče, no ne toliko često desi se upravo suprotno – da nastavak oduva svog prethodnika, da u svakom smislu bude bolji i odnese sve pohvale. U meni neki tračak optimizma se nadao da će i u ovom slučaju biti ista stvar, ali šipak, s obzirom da je ovo jedan veliki korak unazad za potencijalnu franšizu, a nadam se i sami kraj franšize. Glavni problem kod ovog filma, ako film može imati problema, jeste to što su pored sve apsurdnosti i besmislenosti, protkali čitavu priču humorom i komedijom. Za razliku od ovog, prvi je bio makar umjeren i suptilan, no ovdje su u svemu zaista pretjerali. Početak koji stavlja centar na emocije i empatiju, zatim uvod pun entuzijazma da bi smo na kraju dobili jedan predvidljiv i besmislen razvoj radnje, a ja sam odustao pred sami kraj jer je sve otišlo u sto i jednu. Uz poznata lica Holivuda koji s osmjehom na licu, puni samopouzdanja rade nemoguće, ali bukvalno nemoguće stvari, htjeli su prodati ovaj film, ali oprostili bi mu da je krenuo svoju reklamnu kampanju kao ”The Avengers” ili ”X Men”. Jesse Eisenberg mi je i dalje antipatičan i nije mi ga baš drago vidjeti na velikom platnu, ali je zato Lizzy Caplan unijela neku novu svježinu u film i učinila ga iole podnošljivijim. Svoje role u ovoj eksploziji šarenila i neukusa ponavljaju i veterani, Freeman i Caine, ali šta njihovu karijeru sačinjava već, ovo ćemo im i oprostiti. U suštini, u ovom filmu nema puno magije i nema puno akcije, stavljena je težnja na koreografiju i na ono malo trikova što su prikazani, a likovima niko nije posvetio pažnju čineći ovaj nastavak u globalu lošim i nepotrebnim.

Ocjena na IMDb.com mu je 6,9/10 a na Tomatoesima 34%. Širom svijeta zaradio je preko preko 316 miliona dolara, što je za nekoliko desetina manje od prošlog dijela. Izgleda da zainteresiranost publike blago pada. Jon M. Chu je reditelj ovog filma i poznat je po sljedećim ”klasicima”. ”G.I. Joe”, ”Step Up 2”, ”Step up 3D”, ”Justin Bieber: Never Say Never”, ”Jem and the Holograms” i nažalost, evo čitam, priprema nam i treći dio ove bedastoće o kojoj upravo razglabah.

Preskočite i zaobiđite, ako ste zaista fan sedme umjetnosti, a ako ste desetogodišnjak, onda vam ovo mogu i oprostiti jer ćete se deset godina poslije, kao kroz maglu sjećati da ste nekad gledali i sra*a kao djeca.

Ocjena:6/10

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave