Nymph (2014) Recenzija Filma

Nymph (2014)
Mamula

Žanr:  Drama, Fantasy, Horror
Godina 2014
Redatelj: Milan Todorovic
Glavne uloge:   Kristina Klebe, Franco Nero, Natalie Burn
Trajanje filma : 01:33:00
Datum izlaska :   1 May 2014 (Serbia)

- Advertisement -

Dvije Amerikanke odlaze u Crnu Goru kod prijatelja kako bi provele ludo ljeto i igrom slučaju otkrivaju otok Mamula koji je nekada prije bio zatvor, a sada je jedno obično mjesto koje skriva urbanu legendu.

Dugo nismo imali neku horor fantaziju al’ još duže nismo imali neki horor i to u proizvodnji naših istočnih susjeda i to horor sa ubojitom sirenom. Što se njihovih poduhvata u stvaranju hororaca tiče, jedino što mi pada na pamet su naslovi kao što su ‘Leptirica’ i ‘Srpski film’. Nijedan nisam gledao, mada znam da su oni u filmskom svijetu jedni, vrlo iskusni i kvalitetni umjetnici. Naravno, pojedini kiksaju. Reditelj ovog filma, očigledno jeste.

Horori gdje grupa prijatelja otputuje na neko mjesto, vrlo vjerovatno da će tamo biti svi, osim jedne cure sređeni, dosadili su vjerovatno i onima što su ih nekad pravili, pa takve sve rijeđe i viđamo, no jedan takav u srpskoj produkciji vjerovatno je zamišljen kao tip horora koji bi privukao raju, no da bi privukao raju, moraš znat’ kako reklamirat’ film, a film prije svega bi morao biti dobar jer bi se daleko čulo. Ovaj film to nije, kao što ste mogli zaključiti u uvodu. Osim što ima jednu, itekako predvidljivu priču, koja igra po poznatoj formuli, film je slika amaterizma i moram reći, određene doze gluposti, koja ne može a da ne zasmeta određenom dijelu publike. Ne nedostaje filmu samo to, nego mu je vjerovatno nedostajalo i novca da riječ fantazija sprovede u dijelo, ali šta je tu je. I kada ga, možda nekako i uspijete izgledati, shvatit ćete da, s obizrom da je, ajmo reći, domaće ostvarenje, solidno i zabavno, s obzirom kakav je naš mentalitet i kakve su nam mogućnosti ali kao još jednu pozitivnu stvar svakako mogu istaći i lokaciju snimanja što je u slučaju ovog filma bila Crna Gora. Predivne plaže, pejzaži ali i more, učinili su ovaj film kol’ko tol’ko vjerodostojnim.

Ocjena na IMDb.com mu je niskih 4,8/10 a ne možete očekivati da film ima ikakve kritike na Tomatoesima niti podatke o zaradi, no ime reditelja svakako znam, a u pitanju je Milan Todorović, koji je još jednom radio horor film samo sa zombijima a naslov je ‘Zone of the Dead’.

‘Nymph’, ”Killer Mermaid” ili jednostavno ”Mamula”, sam po svojoj tematici je neobičan film i još umzmeo li u obzir da su ga napravili srbi a da se radnja odvija u Crnoj Gori, onda nas, njihove susjede sve to može privući da ga na kraju i odgledamo a nekom se tako možda i dopadne. No zamislite da ste Nijemac, Englez ili Amerikanac, onda dobro razmislite da li bi ste pogledali ovaj film ili nešto mnogo, mnogo bolje.

Ocjena:3/10

- Advertisement -

Povezani Članci

Najnoviji članci

Pročitajte jos...