Okja 2017 Recenzija Filma

Okja 2017

- Advertisement -

Žanr: Akcija, Avantura, Drama, Filmovi 2017
Godina: 2017
Redatelj: Joon-ho Bong
Producent: Joon-ho Bong, Jon Ronson
Glavne uloge: Tilda Swinton, Jake Gyllenhaal, Lily Collins, Paul Dano, Devon Bostick, Steven Yeun, Giancarlo Esposito, Shirley Henderson, Daniel Henshall, Lynn Marocola, Woo-sik Choi, Bettina Skye, Milo Shandel, Myles Humphus, Kristoffe Brodeur
Zemlja: Južna Koreja, SAD
Trajanje filma: 02:00:00
Datum izlaska: 28.06.2017 (svjetska premijera)

 

Ako bi baš bilo neophodno opisati filmove režisera Bong Joon Ho-a koristeći jednu jedinu riječ, to bi bila “raznolikost”. Kada kažem raznolikost, mislim prije svega na raznolikost žanrova koje njegovi filmovi objedinjuju, a samim tim i na raznolikost tema i osjećanja koja bude kod gledalaca. Srećom, Okja nije izuzetak.

Sve počinje sa planom Lusi Mirando, novim upravnikom kompanije Mirando, koja pokušava da popravi imidž porodične kompanije. Njen plan uključuje 26 super-svinja, potpuno prirodno uzgojenih (po Lusinim riječima), ekološki prijateljskih i nevjerovatno ukusnih. Mirando kompanija ih raspoređuje kod 26 najuglednijih farmera širom svijeta, čime započinje desetogodišnja trka koja će se završiti proglašavanjem Super svinje. Jedna od tih svinja je Okja, koja odrasta zajedno sa djevojčicom Mijom i njenim djedom u planinama Južne Koreje.

Mija živi u zabludi da je njen djed otkupio Okju

Mija živi u zabludi da je njen djed otkupio Okju, međutim kada shvati da su predstavnici Mirando kompanije, među njima i lice Mirando kompanije, voditelj sve nepopularnije emisije o životinjama Dr. Džoni, došli po njenu prijateljicu, ona će poći u Seul u pokušaju da je vrati kući. U priču se uključuje i Životinjski oslobodilački front, koji ima svoje sopstvene, loše oganizovane, mada dobronamjerne, ciljeve.

Ne treba zalaziti preduboko u film da bi se otkrile njegove ekološke teme, njegova kritika neodgovornih i neetičkih multinacionalnih kompanija, uz jasan vegeterijanski prizvuk. Međutim, Okja svoju kritiku iznosi u nevjetovatno zabavnom pakovanju, koje je puno humora svojstvenog njegovom režiseru i uzbudljivih akcionih scena. Ali ovaj film je horor, koliko i komedija i sadrži scene koje su još potresnije zbog nevjerovatno stvarnog odnosa između Mije i Okje i emotivne težine koju ovaj film donosi.

Bong Joon Ho kao režiser i scenarista je svakako najzahvalniji za uspjeh ovog filma, ali ne treba zaboraviti ni pojedine članove glumačke ekipe. Kada Tilda Swinton nije bila fantastična? Vjerovatno nikad. Kao naslednica Lusi Mirando, Swinton je sujetna, nesigurna, željna pažnje i uspjeha, i prestravljena od svakog negativnog utiska. Swinton je potpuno drugačija je u ulozi druge sestre Mirando, koja je zrelija, beskrupulozna i daleko efikasnija. Paul Dano kao nenasilan lider radikalnog pokreta za oslobiđenje životinja vjerovatno nije mogao biti bolje izabran. Dok Jake Gyllenhaal nikada nije bio ovoliko ekscentričan i piskutav. Naravno, ne treba zaboraviti ni An Seo Hyun u glavnoj ulozi, ali ni trapavu Okju, čiji je dizajn dovoljno simpatičan da osvoji srca gledalaca.

Okja postiže toliko stvari istovremeno. Ovo ostvarenje uspijeva da nasmije i rasplače, da zabavi, ali i podstakne na razmišljanje. Na kraju, Okja možda podstakne mnoge gledaoce i na preispitivanje lične ishrane.

Ocjena Filma: 4/5

IMDB Ocjena Filma: 7.4/10

Trailer Filma:

- Advertisement -

Povezani Članci

Najnoviji članci

Pročitajte jos...