Pakao na horizontu – Deepwater Horizon 2016 Recenzija Filma

Pakao na horizontu (2016)
Deepwater Horizon

- Advertisement -

Žanr: Akcija, Drama, Triler
Godina 2016
Redatelj: Peter Berg
Glavne uloge: Dylan O’Brien, Mark Wahlberg, Kate Hudson
Trajanje filma : 01:47:00
Datum izlaska :  30. Rujan 2016.Film prati događaje iz travnja 2010. godine, kada se odvijala najveća katastrofa za koju je zaslužan ljudski faktor. Naftna platforma Deepwater Horizon u Meksičkom zaljevu nije vođena po propisima te je došlo do eksplozije platforme i velikog zagađenja uslijed curenja nafte. Uzrok katastrofe bila je erupcija nafte sa morskog dna koja je nastala nakon puknuća i eksplozije naftne platforme.

Odmor koji mi još traje poslužio mi je i da se odmorim od gledanja fimova, pisanja recenzija i provjeravanja filmskih noviteta(mada se od toga realno nikada ne mogu ni umoriti) pa je u međuvremenu je došlo par noviteta kojih već neko vrijeme čekam i večeras sam odlučio vrijeme izdvojiti za jedan od najboljih akcionih filmova godine. Ups, jesam li se to prerano odao?

Nema veze. Stojim iza svoje tvrdnje koju ću vrlo rado obrazložiti ali riječ je zaista o jednom od boljih akcionih filmova kojem sam priustvovao u zadnje vrijeme i koji je u ovaj žanr unio svježinu, sjaj starih akcionih klasika i ulio svu potrebnu emociju. Pošto smo već davno ustvrdili da su Ameri pametna nacija, bez obzira koliko vladalo mišljenje da su oni zatucani i prosto needukovani, oni dokazuju iznova da se može zaraditi na jednoj od najvećih katastrofa koja ih je zadesila i koja im je uzdrmala ekonomiju i ostale grane industrije, tako što će snimiti film o tome i uposliti velike glumce današnjice da budu dio te bitne i nezaboravne priče. Suvišno je, dakle spominjati da je riječ o istinitom događaju kada se možda već sad prisjećate priloga sa dnevnika koji su govorili o ovoj naftnoj katastrofi koji se desila 2010. godine. Mark Wahlberg, iako ga možda pamtimo kao lica iz komedija, prvenstveno je junak iz akcionih i triler filmova i ove godine ne samo da glumi jednog pravog heroja, već dva, s obzirom da njegov nadolazeći film ”Patriot’s Day” o terorističkom napadu u Americi uskoro stiže. Nesumnjivo je zašto su baš njega izabrali kada je dokazao da je vrlo spretan kada je riječ o potrebama portretiranja osobe iz stvarnog života. Odličan je i ostatak ekipe; Russel, Rodriguez naročito i mislim da su svi generalno dali veliki napor i uložili dosta truda da jedan bitan historijski događaj kojeg nije bilo moguće ispričati na bilo kakav način, donesu u pravom svjetlu i s velikom težinom. Moram napomenuti da sam film gledao od početka do kraja zakovan ispred tv-a jer me pametno zaintrigirao da mu se prepustim, a jako bitan uvod i početak su odrađeni fenomenalno da ćete ostati vezani uz likove i njihove sudbine do samog kraja. Ovo je jedna, tehnički nepogrešiva i vizuelno odlična oda američkom patriotizmu te i zbog toga smatram da ovako izgledaju vrhunci filma kao umjetnosti kada upakuje sve u jedan proizvod, a opet učini da ne izgleda jeftino, prolazno i izreciklirano.

Reditelj je, iako je imao izvjesnu priču pred sobom i zaplet koji se samo čekao, opet uspio izgraditi napetost, a akcione sekvence je učinio itekako zanimljivim i vrlo autentičnim da ćete imati osjećaj kao da gledate kadrove iz događaja koji su se zaista odvijali, no neka vam je opet na umu činjenica da je u pitanju samo igrani film(ovoga puta). Iako na ovakav tip filma obično padamo mi muškarci, mišljenja sam da ni cure neće ostati ravnodušne na ”Deepwater Horizon” ako mu pruže šansu.

Ocjena na IMDb.com mu je 7,5/10, a na Tomatoesima odličnih 84%. Peter Berg je reditelj filma iza kojeg stoji odlični ”Lone Survivor”, ”Hancock”, ”Very Bad Things”, ”The Kingdom” itd. Na 110 miliona dolara, film je zaradio malo jače od 118, što i niije loše ali moglo je malo bolje.

”Deepwater Horizon” je akcijski spektakl i film koji je možda uznemirio članove porodica nastradilih ali ih učinio i ponosnim zato što je uspio uz jednu priču o naftnoj katastrofi prepunoj scena s eksplozijama i vatrom na sred mora, posjedovati srce, dušu i emociju…

Ocjena:8/10

 Deepwater Horizon (2016) on IMDb

- Advertisement -

Povezani Članci

Najnoviji članci

Pročitajte jos...