Thursday, February 25, 2021

Pepeljuga – Cinderella 2015 Recenzija Filma

Pepeljuga (2015)
Cinderella

Žanr Avantura, Drama, Obiteljski
Godina 2015
RedateljKenneth Branagh
Glavne ulogeLily James, Helena Bonham Carter, Hayley Atwell
Trajanje filma : 01:51:00
Datum izlaska :  26. Veljača 2015.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAKad njen otac premine, mlada Ella se nađe na milost i nemilost svoje maćehe i njene dvije kćerke. Zbog dobrog duha i nade, ona ne odustaje u svojim snovima posebno onda kada upozna šarmantnog stranca.

Ekranizacije starih bajki koje smo mi kao djeca čitali i zamišljali i u njima uživali, u zadnje vrijeme su jako učestale da smo svi malo u tome izgubili tok i ne pratimo kojim redoslijedom više dolaze na svijet. Najnovija ekranzacija, najnovije ‘Pepeljuge’ izazvala je pozitivne reakcije i zaintrigiran time, odlučim ga pogledati.

Ove godine smo dobili od ‘Disney’a i ‘Zluradu’ sa Endžijem u glavnoj ulozi i ta ekranizacija nam je uspjela ponuditi nešto neočekivano i nešto vanserijski i iako je dobio takve-takve reakcije, film je relativno dobro prošao ali vjerovatno je slavu tu doživio na osnovu svoje glavne uloge. Novo oživljavanje stare bajke nije ponudilo ništa novo, nema nikakvih drugačiji preokreta i ne donosi iznenađenja, ali je solidno i gledljivo ostvarenje, sa dobrim glumcima koji su itekako dobro odradili svoje likove, a posebna težnja je na Cate Blanchett koja je savršeno utjelovila taj lik zle maćehe. Razlog ‘dopadljivosti’ filma publici i kritici je vjerovatno zbog toga što je je itekako ostao vjerodostojan originalu a ipak nam je sada predstavljen na jedan osvježavajući način, odlično spajajući tradiciju i modernost, a opet niti u jednom momentu ne osjećamo kao da je osramotio i narušio ‘Pepeljuginu’ reputaciju, njen lik i historiju. Pored toga, film se potrudio i da vizualno bude odličan i da dočara historiju i ambijent a i likove tako da je publici na razmišljanje i maštu ostavljeno minimum. Pored svega ovoga, ne smatram film niti iznimnim i savršenim, jer ipak nisam ljubitelj romantičnih dramica, bajki ni sretnih završetaka, ali mislim da je simpatičan i gledljiv te da će na publiku, a posebno mlađu, ostaviti jak utisak i oduševiti ih. Nekako ću večeras najsažetiji i najkraći biti sa ovom kritikom jer sam svu preostalu inspiraciju za pisanje utrošio na nešto drugo a i umoran sam pa oprostimo mi.

Ocjena na IMDb.com mu je odličnih 7,6/10 a na Tomatoesima zavidnih 85%. Reditelj filma je poznat i priznati scenarista, glumac i reditelj Kenneth Branagh reditelj filmova ‘Jack Ryan’, ‘Sleuth’, ‘Henry V’, ‘Much Ado About Nothing’, ‘Hamlet’, ‘Thor’ itd. Film je zaradio preko 335 miliona dolara na budžet od 95 miliona dolara i s obzirom da je tek izašao, njegova zarada još raste.

Iako je odrađen na jedan posebno lijep način, bez pretjerivanja, onako simpatičan i gledljiv, mislim da će se brzo zaboraviti i da je ovo jedan od onih filmova sezone koji su kako došli, tako i otišli. Nažalost.

Ocjena:6/10

Mauritanac Dnevnik iz Guantanama – The Mauritanian (2021) Recenzija Filma

Temeljena na memoarima Mohamedoua Oulda Salahija, Mauritanac Dnevnik iz Guantanama, ova filmska adaptacija redatelja...

Jako mi je stalo – I Care A Lot (2020) Recenzija Filma

U filmu Jako mi je stalo Marla Grayson (Rosamund Pike - Informer, Jack Reacher...

Tenet (2020) Recenzija Filma

Tenet je fascinantan i uzbudljiv znanstveno-fantastični triler potkrijepljen Nolanovom velikom vizijom akcije i snažnim...

MJESTO ZA VAŠU REKLAMU