Thursday, July 4, 2024

Pobješnjeli Max: Divlja cesta – Mad Max: Fury Road 2015 Recenzija

Share

- Advertisement -

Pobješnjeli Max: Divlja cesta (2015)
Mad Max: Fury Road

Žanr:  Akcija, Avantura, SF
Godina 2015
Redatelj: George Miller
Glavne uloge: Tom Hardy, Charlize Theron, Nicholas Hoult
Trajanje filma : 01:59:00
Datum izlaska :  15. Svibanj 2015.U nepreglednim pustinjama gdje vlada nemir i gdje nema zakona, dva pobunjenika zapravo će možda stvari dovesti u red; Max – čovjek od akcije i Furiosa, žena koja se želi vratiti tamo gdje je rođena.

Najočekivaniji film godine, definitivno i to bez žestoke konkurencije. Zašto? Pa prije svega jer je imao nevjerovatno dobru najavu kakvu koji rijetko film danas ima a i vezan je za franšizu ‘Mad Max’ kojoj neki danas spuštaju kapu i govore: “Alaj je Mel Gibson nekada bio baja”. Prije nego što se dotaknem čitave priče o Maxu, želim napomenuti da sam sam sebi poklonio gledanje ovog filma u kinu u REAL 3D-u jer mi za par minuta nastupa dvadeseti rođendan, pa konta: šta bi bilo bolje od toga da se isključim iz buke i galame iz okoline i uđem na dva svijeta u novi svijet pun zabave, ludila i napetosti i vjerujte da nisam mogao skontati bolji poklon.

Pošto je bilo očigledno da sam i više nego zainteresovan za ovaj film, odlučim pokloniti malo vremena i pažnje filmovima koji su i stvorili franšizu. Prvi dio je jedan originalan i brutalan način na koji nas je reditelj uveo u svijet distopije i bezakonja i definitivno je film za pogledati jer sam ja bio iznenađen činjenicom da su ljudi ’79 godine imali jedan tako vizionarski film, tako slobodan i ispred svog vremena. Nastavak koji je izašao ’81 nije bio ni blizu originalu ali je bio zabavan i napet sa dobrom pričom ali i dostojan da nosi ime ove franšize za koju će se zaključiti kasnije da je jedna od historijskih. Tri godine nakon dolazi i treći dio sa Tinom Turner koji je pomalo odlutao od ideje distopijskog svijeta i čovjeka koji luta po njemu pa je ličio na neku vrstu cirkusa s puno parade i kiča. Da bi ste gledali ovaj ‘Fury Road’, dovoljno je da pogledate prvi dio čisto da shvatite o kakvoj se osobi radi i koja je historija lika ‘Maxa’. Četvrti dio koji je zapravo odvojen od čitave priče je toliko dobar, toliko napet i krvločan da mi je bilo žao kad se završilo i ispunio je sva moja očekivanja jer je u svakom pogledu zaista izvrstan, prije svega što je ponudio toliko akcije i toliko dobrih akcionih i napetih scena da se u zadnjih dvadeset godina nije vidjelo ništa slično ovome, zaista. A onda, film ima nevjerovatno dobre i unikatne likove, neke duhovite, neke otkačene a neke pomalo bolesne ali svi zajedno čine nevjerovatno ekipu koja će olako kupiti svoju publiku. Dobra priča koja je zaokružena na nepredvidljiv način gdje ćete imati osjećaj da je ipak ostavljeno malo prostora za moguće nastavke. Maštovita i originalna scenografija i kinematofrafija čini svijet ovog filma tako dobrim, da sa sigurnošću mogu reći da je reditelj stvorio bolji i kreativniji svijet od Jamesa Camerona i njegovog ‘Avatar’a. Mnogi su bili skeptični a neki i ostali zbog činjenice da novom dobu Tom Hardy utjelovljuje lik i djelo ‘Pobješnjelog Max’a, ali on je jedan kvalitetan britanski glumac koji se iz uloge u ulogu sve više proslavlja. Charlize Theron je fenomenalna, kao i uvijek i ostatak njene ženske pratnje, negativac Immortan Joe, kojeg igra Hugh Keayes-Byrne je takođe nevjerovtno dobar i za svaku pohvalu je njegov nastup, kako u ovom filmu, tako i onda kada je igrao i ludog negativca u prvom dijelu. A za kraj ostavljam posebne pohvale Nicolas Houltu koji je bio i dobar glumac ranije ali ova uloga mu je savršeno legla i on se i najbolje snašao te mislim da je sezona nagrada on bi dobio velik broj priznanja. Kapa dole njemu i čitavoj filmsoj ekipi.

Ocjena na IMDb.com mu je odlinih 8,8/10 iako je u početku iznosilo ogromnih 9,3/10. Činjenica da ga i publika nenormalno gotivi i kritičari činilo je moje uzbuđenje u kinu posebnim. Film je završio na 24. mjestu top 250 IMDb ljestvice što je odlična stvar a ima i 98% na Tomatoesima. S obzirom da je tek izašao u kina, rano je pričati o zaradi koju će dostići na vrhuncu, ali sada širom svijeta roji više od 110 miliona dolara na budžet od 150 miliona. Reditelj, taj famozni reditelj, George Miller, režirao je sve dijelove Maxa, ali i neke manje pamtljive filmove poput ‘Happy Feet 1&2”, ”The Witches of Eastwick” itd. Čekao je trideset godina na ovo i pripremio nam je spektakl, to definitivno.

Možda je još ostalo nešto što sam htio reći ali sam na izmaku snaga pa ću u zaključku još samo dodati da je riječ o najboljem filmu u 2015oj za sada i jednom od najboljih akcionih filmova svih vremena. Čim mi se ukaže prilika gledat ću ga ponovo jer epska stvar poput ove zaslužuje vašu pažnju i naklon iznova i iznova.

Ocjena:9/10

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave