Monday, March 1, 2021

Početak – Inception 2010 Recenzija

Početak (2010)
Inception

Žanr: Akcija, Avantura, Misterija, ZF, Triler
Godina 2010
Redatelj: Christopher Nolan
Glavne uloge: Leonardo DiCaprio, Ken Watanabe, Joseph Gordon-Levitt
Zemlja: Engleska, SAD
Trajanje filma: 02:28:00

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Snovi, večita enigma čovekove podsvesti, ali uvek jednako privlačan aspekt ljudske psihe za tematiku filma. Sa tematikom sna smo se susretali kroz čitav serijal A Nigtmare on Elm Street filmova, zatim u filmovima poput eXistenz (1999) i Dreamscape (1984) i tematski srodnim kao što su The Cell (2000), What Dreams May Come (1998) ili čak The Matrix (1999). Ovaj put snevanje dobija nešto drugačije dimenzije u filmu Inception. Manipulacija tuđom podsvešću posredstvom sna nije toliko sveža ideja, mada je Inception trenutno sinonim za to. Ono po čemu se ovaj film razlikuje od ostalih srodnih je ponajviše koncept sanjanja unutar sna. Doduše, ne može se reći da to već nismo viđali kod Freddy Krueger-a, ali je Christopher Nolan ovu ideju definitivno preneo na viši nivo.

Napomena: Recenzija sadrži elemente zapleta i završetka filma

Sama teritorija sna je vrlo pogodna za improvizacije u priči, kao što je to slučaj i sa npr. idejom putovanja kroz vreme. Ljudi nemaju prava da kritikuju ono što ne razumeju, a s obzirom na čovekovu neupućenost u pojavu snevanja, ovakvoj priči je vrlo teško naći zamerku. Odsustvo logike i zakona fizike razmahuje krila kreativnosti i čini idealno tlo za fantaziju poput ove.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Kao što je u ovoj priči slobodno dati mašti na volju, ta ista mašta je pravi teren za izobilje specijalnih efekata, a Inception ih je prepun. Laička izjava tipa “Nije moglo bolje“, sasvim je dovoljna kada je u pitanju izbor glumaca za Inception. Leonardo DiCaprio je već davno pokazao da je mnogo više od filmskog lepotana i da može biti vrlo ubedljiv karakteran glumac. Uloga Dominic Dom Cobb-a stoji mu kao salivena. Nolan-u zasigurno ide u prilog što “gura” glumce kao što su Joseph Gordon-Levitt, Tom Hardy, Cillian Murphy, ili pak predivna Marion Cotillard, a kao šlag na tortu došao je iskusni Michael Caine u ulozi Prof. Stephen Miles-a. Svi pomenuti, sem DiCaprio-a, pojavljuju se i u Nolan-ovoj The Dark Knigt trilogiji, te se čini da Nolan voli da se drži proverenih stvari.

Sama priča je kao i sami snovi, nerajzjašnjena do kraja. Ostaje pitanje, da li je sve to bio san? Misleći se pri tome na onaj deo radnje koja se odvija u realnosti. Mišljenja su oprečna, ali logički zaključak navodi na to da nije. Naime, iako su snovi operisani od mnogih zakona, oni u Inception imaju svoja pravila. Vreme se u svakom narednom stadijumu sna unutar sna odvija sve sporije, stoga je malo verovatno da je stvarnost koja se odvija u realnom vremenu takođe san. No, imajući u vidu fleksibilnost zakona unutar snevanja, sve je moguće.

Reklo bi se da Nolan više nema šta da dokazuje, ali pored toga on i dalje predstavlja mladu nadu koja mnogo obećava. Nakon Inception i filmova kao što su Memento (2000), The Prestige (2006) i The Dark Knight trilogije on je već pokazao mnogo, a sa
nestrpljenjem očekujemo i najnoviju verziju Superman-a, tj film Man of the Steel najavljen za sledeću godinu, u koji je Nolan takođe umešao svoje prste.

Ocjena Filma: 4/5

IMDB Ocjena Filma: IMDb

Trailer Filma:

Kruds Novo Doba – The Croods: A New Age (2020) Recenzija Filma

Prikupivši više od 587 milijuna američkih dolara prihoda i pobijedivši u nominaciji za najbolji...

Flora & Ulysses (2021) Recenzija Filma

Jučer sam provjerio Disney + i vidio ovaj obiteljski film Flora & Ulysses za...

Mauritanac Dnevnik iz Guantanama – The Mauritanian (2021) Recenzija Filma

Temeljena na memoarima Mohamedoua Oulda Salahija, Mauritanac Dnevnik iz Guantanama, ova filmska adaptacija redatelja...

MJESTO ZA VAŠU REKLAMU