Thursday, June 13, 2024

Point Break – Pakleni val 2015 Recenzija Filma

Share

- Advertisement -

Pakleni val (2015)
Point Break

Žanr: Akcija
Godina 2015
Redatelj: Ericson Core
Glavne uloge: Teresa Palmer, Luke Bracey, Édgar Ramírez
Trajanje filma : 01:44:00
Datum izlaska :   2015.Mladi FBI agent, pokušat će infitrirati se u zločinačku organizaciju koja izvršava nevjerovatne podvige i sofisticirane krađe, kako bi doživjeli stanje nirvane.

Zadnjih dvadesetak dana, a i više, vlada nevjerovatna nestašica filmova na popularnim sajtovima za gledanje istih, a ja sam u obavezama i u besparici da bih otišao u kino i vidio neki novi naslov koji se trenutno prikazuje.

Ovaj rimejk je izašao u decembru 2015., ali još nije kasno bilo da ga pogledam i napišem recenziju. Rimejk? Onaj ko nije upućen trebao bi da zna da je original ovog filma snimljen davne ’91 kada se rediteljica, bivša žena Jamesa Camerona, Kathyrn Bigelow, njime i proslavila. U kultnom originalu, glumili su legendarni Patick Swayze i Keaanu Reeves, ali eto neko osjeti potrebu da snimi rimejk i da unese novu dimenziju u film koji je s razlogom dobio status “kultni”. Jedino što mogu izdvojiti pozitivno kod ove nove verzije jesu akcione sekvence koje nose veliku dozu uzbuđenja i adrenalina i koje su odrađene k’o pod konac, ali ostatak filma je veliki promašaj, puno uzalud protraćenog vremena i daleko, daleko od onoga što su htjeli postići. Radnja filma nije odlutala puno od ”Point Break”a iz 1991. Čak mnogo scena se i ponavlja, ali bukvalno su prekopirane i to je to; samo što ovaj film sa sobom nosi jeftine i loše dijaloge, predvidljive trenutke i očigledno da svojom premisom cilja na širok spektar publike, pogotovo na muški dio naravno, ali mislim da će samo dječaci koji su tek krenuli u srednju školu istinski zavoljeti ovaj film. Negativci u ovom filmu, odnosno sporedni glumci mogu inekako proći uz čitavu ovu zbrku adrenalina i isforsiranih momenata, ali glavni glumac, Luke Bracey, koji tumači FBI agenta Utaha je dokaz kako se svako živ može probiti u svijet filma, naročito u Holivudu ali rijetko ko opstaje. Svojom koreografijom i stilom pomalo podsjeća na ”Brze i žestoke”, ali taj film barem ima svoje fanove koje je prikupljao godinama na račun atraktivnih i harizmatičnih glumaca i nevjerovatnih obrata i akcionih trenutaka dok će ovaj propasti kako je i došao. Besmislen i stvarno nepoterban, kao i skoro svaki rimejk kojim nas bombarduju u zadnje vrijeme, pa ćete ga vi zaobići prije nego vas trejler navede na pogrešan put.

Ocjena na IMDb.com mu je malih 5,4/10 a na Tomatoesima sićušnih 9%. 131 miliona dolara je zaradio širom kina na budžet od 105 miliona. Da, nisu se zezali – ozbiljno su se pozabavili da s*ebu sve što se dalo – s*ebati. Erison Core je reditelj filma poznat po filmu ‘Invincible’ iz 2006.

Radije pogledajte original, ako već niste ili ako jeste, nemojte ništa. Pročitajte neku knjigu. Prošetajte, jer ovakvi filmovi mogu samo biti uzročnici anksioznosti i depresije.

Ocjena:4/10

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave