Friday, July 19, 2024

Pravednik – The Equalizer 2014 Recenzija Filma

Share

- Advertisement -

Pravednik (2014)
The Equalizer

Žanr: Akcija, Krimi, Triler
Godina 2014
Redatelj: Antoine Fuqua
Glavne uloge: Chloë Grace Moretz, Denzel Washington, Melissa Leo
Trajanje filma : 02:11:00
Datum izlaska :  2014 Robert McCall misli da je ostavio svoju misterioznu prošlost iza sebe pa zato vodi miran i normalan život. No kada upozna problematičnu djevojku, koja je zapravo prostitutka i koja je pod vlasništvom ruske mafije, on će joj morati pomoći.

Htjeli mi to priznati ili ne, činjenica je da ameri vladaju mnogim industrijama pa tako i filmskom. Da ne bih opet raspravljao ono što sam nekad negdje raspravio, oko toga što su ameri glavni protagonisti, uvijek pozitivci, a rusi, kinezi, muslimani negativci, logično je da će jedan amerikanac upravo jedan takav film snimiti, u korist svoje nacije.

‘The Equalizer’ bio je na vrhu liste najočekivanijih filmova iz ove godine, al’ čudo i ne bi, jer pobogu, Denzel Washington je glavna uloga, a još triler, a on rijetko kad promaši s odabirom filma. Sve oko ‘Pravednika’ bilo je primamljivo, počevši od trejlera pa sve do same priče, pa sam se obradovao kada je izašao online jer mi je to bila odlična prilika da ga odgledam u cugu bez obzira što je bio petak veče. Dakle, sa visokim očekivanjima, krene čitava priča. Iako, sve sagledavši, stekao sam utisak da je pomalo ličio na neke prethodne uratke, ali ruku na srce, film je opet odrađen s velikom preciznošću i stvarno je u pitanju odlična stvar koja sa dosta napetih momenata, odličnih dijaloga i pamtljivih scena, ”dostavlja” odnosno ”isporučuje”, ko što bi rekli američki kritičari. Želim naglasiti i svu tu neku mračnu atmosferu filma koja je iznjedrila dosta brutalnih i naslinih scena, ali pošto to ide u korist filma, onda zašto da ne, jer se u to sve odlično i uklopi Denzel Washington pa zato mislim da ne bi bilo boljeg glumca na njegovom mjestu jer je on to radio samo na jedan način kojeg on poznaje, dakle, najbolje što zna. Vjerujem da, što prije krenete s gledanjem filma, tim prije imate šansu za uživanje uz ono što vam je priređeno. Još će vam veće ohrabrenje biti ako kažem da je u pitanju jedan od boljih trilera u ovoj godini i da, bez obzira što su rusi negativci u ovom filmu, čak su i oni prikazani tako vjerodostojno da to predstavlja problem onima koji se trude da nađu bilo kakvu manu u ovom filmu. Nije da ih nema, ali, ali…

Ocjena na IMDb.com mu je odličnih 7,4/10 a na Tomatoesima solidnih 61%. Reditelj filma je Antoine Fuqua, poznat po filmovima kao što su ‘Savršena Meta’, ”Mamac”, ”Dan obuke”, ”Suze boga sunca”, ”Zakon ulice”, ”Pad olimpa” itd. Film je zaradio 191 milion dolara na budžet od 55 miliona dolara što je itekakva isplata.

Odlični performansi, brutalne scene nasilja koje su brutalno dobro urađene, fino razrađena priča koja možda u samo jednom dijelu ne liči na ostatak ‘Pravednika’, nepredidljiv kraj i dosta napetih momenata, to je sve što čini ovaj film a mislim da vam više i ne treba.

Ocjena:9/10

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave