Thursday, February 25, 2021

Pride and Prejudice and Zombies (2016) Recenzija Filma

Pride and Prejudice and Zombies (2016)

Žanr:   Action, Horror, Romance
Godina 2016
Redatelj:  Burr Steers
Glavne uloge:  Lily James, Sam Riley, Jack Huston
Trajanje filma : 01:48:00
Datum izlaska :  5 February 2016 (USA)

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAPet sestara u 19. stoljeću moraju se boriti sa željama roditelja da se udaju za one koje oni žele dok u Engleskoj vlada velika populacija zombija.

Jedna od dužih stanki i to samo jer je na internetu zavladala nestašica noviteta, ali zato se vraćam sa jednim, poprilično popularnim i atraktivnim filmom koji zbog naslova izgleda poznato, ali sada imamo zombije, najpopularnije ubice u novom desetljeću pa je stvar dodatno začinjena.

Prije su to bili koljači sa mačetama, pa nekad vampiri, ali u zadnjih par godina, zombiji su najpopularniji krivci za ubistva i to ne samo u filmovima nego i na tv-serijama. Jeste da mi zombije prepoznajemo kao one koji sporo hodaju, koji jedu mozak i koji samo mumljaju ali ne mogu progovoriti jer su zapravo mrtvi, ovaj film je stvorio neke nove zombije. Koji pričaju i planiraju. Iskren da budem, ne sviđaju mi se, ali mi se sviđa taj koncept miksanja dva žanra; horora i romanse. Međutim, u ovom filmu preovladava nešto sasvim drugo. Na kašikicu su nam poslužene doze akcije, zabave i adrenalina, a ostatak je tipična romantična pričica protkana nekim humorističnim tonom i, umjesto da se od mnogobrojnih likova načini nešto dopadljivo, nešto unikatino, da svako od njih ima svoj cilj postojanja, reditelj i scenarist kao da nisu znali šta će s tolikim likovima pa se malo igraju, vrte neke scene u krug i onda sve postaje pomalo dosadno i suhoparno. Sve ono što bi se inekako moglo strpati u žanr “horora” su zapravo “jump scares”-i odnosno oni ‘bu’ momenti. Romanse smo već dovoljno imali u onom ”Ponosu i predrasudama” iz 2005. godine, a sada smo mogli imati više zombija i malo više akcije jer smo ovako dobili i ponos i predrasude ali dosta zijevanja do odjavne špice. Pored markantnih i odličnih Charles Dancea i Lene Heady, oboje iz GoT-a, glavna heriona Lily James, koja je utjelovila ”Pepeljugu” prošle godine, sasvim odlično se snašla u ulozi djevojke razapete između očekivanja ljudi i borbene cure koja ubija zombije. Efekti, šminka i kostimografija – sve na svom mjestu ali daleko od toga da je to moglo postaviti film na pravo mjesto.

Ocjena na IMDb.com mu je solidnih 6,2/10 a na Tomatoesima 43%. Film je zaradio više od 15ak miliona dolara na budžet od 28 miliona što dokazuje još jednom da je uvijek klimavo početkom godine za filmove koji nastoje biti “veliki”. Burr Steers je reditelj filma i iza sebe ima filmove tipa ‘Igby’, ‘Charlie St. Cloud’, ‘Ponovo 17’.

Ovakvi filmovi imaju tendeciju da postanu klasici, da postanu omiljeni i najbolji svoje generacije i neki postanu a nekima se planovi izjalove. ”Ponos i predrasude i zombiji” su donekle okej, a odnekle – “hvala Bogu pa im se izjalovio plan”.

Ocjena:5/10

Mauritanac Dnevnik iz Guantanama – The Mauritanian (2021) Recenzija Filma

Temeljena na memoarima Mohamedoua Oulda Salahija, Mauritanac Dnevnik iz Guantanama, ova filmska adaptacija redatelja...

Jako mi je stalo – I Care A Lot (2020) Recenzija Filma

U filmu Jako mi je stalo Marla Grayson (Rosamund Pike - Informer, Jack Reacher...

Tenet (2020) Recenzija Filma

Tenet je fascinantan i uzbudljiv znanstveno-fantastični triler potkrijepljen Nolanovom velikom vizijom akcije i snažnim...

MJESTO ZA VAŠU REKLAMU