Friday, April 19, 2024

Rogue One: Priča iz Ratova zvijezda – Rogue One: A Star Wars Story 2016 Recenzija Filma

Share

- Advertisement -

Rogue One: Priča iz Ratova zvijezda (2016)
Rogue One: A Star Wars Story

Žanr Akcija, SF
Godina 2016
RedateljGareth Edwards
Glavne ulogeFelicity Jones, Mads Mikkelsen, Alan Tudyk
Trajanje filma : 02:13:00
Datum izlaska :   15. Prosinac 2016.Izraz “univerzalno prihvatljiv” film je da u jednakoj mjeri razumiju i prihvate djeca, novi fanovi i stari fanovi Star Wars-a. Nije to baš tako lagan zadatak, ali mi se čini da Disney-u unatoč velikom uspjehu, nije pošlo po pitanju sedmog nastavka. Hype je bio na razini kao i gledanost, ali uvijek se mogu cuti komentari da je film eventualno solidan (barem bolji od tri prethodna nastavka) pa do komentara da je užasan.

Prvo sto sam primijetio je to da reditelj Gareth Edwards niti u jednom trenutku nije razvlačio radnju u tih nekih dva sata filma. To je veliki plus što film od samog početka pa do kraja drži vašu pažnju, ali i mana jer nemate previše vremena za detaljnu karakterizaciju likova. Radnja počinje prikazom obitelji Erso u lijepom okruženju kako žive mirnim životom sve dok ih ne posjeti jedan od glavnih Imperijala po imenu Orson Krennic (Ben Mendelsohn) kako bi razgovarao s Galenom Ersom (Mads Mikkelsen). inženjerom koji je napravio Death Star. Tokom posjete, Galenova supruga, Lyra (Valene Kane) upućuje njihovu kćer Jyn (glavnu protagonisticu filma) da se sakrije po uvježbanom postupku u slučaju neželjenih posjetitelja. Razgovor između dvojice bivših kolega i ne ide baš u prijateljskom tonu iz čega je moguće vidjet kakva ce atmosfera vladati filmom. Lyra nastupa na scenu i puca u Krennica okrznuvši mu rame, a za uzvrat prima smrtonosni hitac.Moglo se već pretpostaviti da će nastupiti takav klišej gdje je obitelj razorena tako da majka umire, otac je uhvaćen a kćer uspješno skrivena tako da je ne mogu naci. Jyn adolescentica zarobljena u vozilu s ostalim zarobljenicima. Nakon “totalnog nepredvidljivog” napada na vozilo i oslobođenja ostalih i nje, upoznajemo ekipu na čijim će krilima pobunjenici krenuti u akciju krađe nacrta Death Stara radi uništenja istog.

Tu nastaje prvi problem o kojem sam ranije pisao, a to je nerazrađena i nedovoljna karakterizacija likova. To dovodi do toga da ih u jednom trenutku upoznajemo i previše, a ni jedan se dovoljno ne ističe da ga zapamtimo. Da se odmah razumijemo, svi glumci su solidno odglumili svoje uloga, ali tekstovi su im neupečatljivi. Jedini lik koji je meni bio upečatljiv, a vjerujem i ostalim koju su gledali film, ni manje ni više, nego robot imena K2SO.Izgleda da su ga programirali za ironiju ili sarkazam jer gotovo 98 posto svog teksta će izreci uz dozu takvog britkog humora da će izmamiti smijeh na lice svima. Dokaz tome bio je smijeh u kinodvorani na svaki njegov monolog ili dijalog. Svi ostali likovi su manje više (pre)ozbiljni, da ne kažem težu riječ – dosadni.

Prica implicira turobnu, tešku, ozbiljnu situaciju s dozom čupanja živaca s obzirom na to da se ratuje, ali ipak malo više diverzifikacije i distinkcije medu njima ne bi bilo naodmet. To povlači za sobom ozbiljnu atmosferu koja se proteže kroz film uz dozu drame i osjećaja bespomoćnosti nad promjenom sudbine. Da ne bude sve tako loše, vizualna prezentacija je na razini baš kako i treba biti i tu nema zamjerki. Moram priznati da sam bio malo razočaran prikazom 3D-a. Očekivao sam dobar SC Fi 3D vizualni showcase koji bi opravdao stavljanje naočala na glavu, i uživanje u 3D čaroliji. 3D je bio primjetno premalo i baš ispod razine koje je pružio film Fantastic Beasts. CGI efekti su super, velike borbe i mjesta su prekrasna. Na muziku ne postoje zamjerke jer tačno prati i naglašava situacije po potrebi, a borbe čini epskima.

Film Rogue One: A Star Wars Priča neće vas oboriti s nogu, niti će vam dati nešto novo i nedoživljeno što se tiče tog univerzuma, ali to što nudi bit će vam sasvim dovoljno do izlaska novog filma. Film je dosta predvidljiv, ali dovoljno je dinamičan da vas drži do kraja i da vam izmami osmijeh na lice i podsjeti vas koji film gledate. Možda nije losa ideja gledati film kao zaseban, a ne kao Star Wars film. Onda je poprilično vrlo dobar, dok ovako, iako solidan, ostavlja sasvim dovoljno prostora za napredak i ostvarivanje nečega novog i neviđenog.U svakom slučaju, čak i ako niste ljubitelj Star Warsa, pogledajte film jer je, osobno, bolji nego sedmi nastavak iz jednog razloga. A šta je to razlog?Ostavljam čitaocima da vi otkrijete.

Ocjena 7.5/10

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave