Sunday, July 21, 2024

Ronin 47 (2013) Recenzija Filma

Share

- Advertisement -

Ronin 47 (2013)

Žanr: Akcija, Drama
Godina: 2013
Redatelj: Carl Rinsch
Producent: Chris Morgan, Hossein Amini
Glavni Uloge: Rinko Kikuchi, Keanu Reeves, Hiroyuki Sanada, Cary-Hiroyuki Tagawa, Tadanobu Asano, Yorick van Wageningen, Kô Shibasaki, Togo Igawa, Rick Genest, Haruka Abe, Yuriri Naka, Akira Koieyama, Jin Akanishi, Chillie Mo, Junichi Kajioka
Zemlja: SAD
Trajanje filma: 02:08:00

Verovatno ste primetili da su mišljenja o ostvarenju 47 Ronin vrlo podeljena, ukoliko ste se već susretali sa ovim naslovom. Koliko smo zapazili, mišljenja su čak pretežno negativna. Odmah ćemo reći da smo mi lično veoma “laki” na temu samuraja, te da nas ovakvim pričama nije teško kupiti, bez obzira na njihov realan kvalitet. Ovim će vam biti jasno kojim bi se tokom ova recenzija mogla na dalje kretati, iako ćemo po običaju maksimalno pokušati da se osvrnemo i na potencijalne mane ovog ostvarenja. 47 Ronin je baziran na legendarnoj japanskoj priči o 47 Ronina iz osamnaestog veka, koji su osvetili smrt svoga gospodara, te je samim tim radnja ovog ostvarenja za nas dovoljno intrigantna. Priča je takođe ekranizovana više puta u prošlosti, uglavnom u okviru japanske kinematografije.

Napomena: Recenzija sadrži elemente zapleta filma

Glavni ili jedan od glavnih likova filma 47 Ronin je Kai (Keanu Reeves), polutan od majke Japanke i oca Britanca, pronađen je u obližnjoj šumi od strane gospodara sela Ako, Asano-a (Min Tanaka), koji ga prima pod svoje okrilje uprkos protivljenju njegove zajednice, a naročito samuraja, koji u Kai-u vide otpadnika i demona. Jednom prilikom selo posećuje gospodar Kira (Tadanobu Asano), kako bi povodom nadolazeće posete Šoguna Tsunayoshi-a (Cary-Hiroyuki Tagawa) organizovao borbu između Asano-vog i svog najboljeg borca. Međutim, Asano-v borac, Yasuno (Masayoshi Haneda), biva začaran od strane Kira-ine veštice, Mizuki (Rinko Kikuchi). Sticajem okolnosti Kai preuzima ulogu Asano-vog predstavnika, međutim, biva poražen, otkriven i javno ponižen. Iste večeri, gospodar Asano pod činima Mizuki, napada svoga gosta Kira-u, što predstavlja veliku uvredu, koja se kažnjava smrću. Međutim, imajuću Asano-vu reputaciju u vidu, Šogun Tsunayoshi mu dozvoljava da na častan način sebi oduzme život, dok njegove samuraje proteruje i proglašava ih Roninima, odnosno samurajima bez gospodara. Svesni Asano-ve zle namere i njegove odgovornosti za smrt njihovog gospodara, Oishi (Hiroyuki Sanada) i ostali ronini odlučuju da osvete smrt gospodara Asano-a, uprkos što im je Šogun to zabranio.

Primećujete da smo u okviru opisa priče naveli dosta informacija, koje pomalo deluju i zbunjujuće. Možda ćete pomisliti da smo ovoga puta u tome preterali, ali sve što smo o filmu 47 Ronin do sada naveli, spada u samu osnovu njegove radnje, koja se odvija na njegovom samom početku. Kao što verovatno pretpostavljate, Kai naravno nije deo izvorne priče o 47 ronina, no čini se da holivudski film nikako ne može biti operisan klasičnog ubacivanja svojih likova u kulture koje nisu njihove, što se često može okarakterisati kao neka vrsta kulturološke okupacije. Ovakvi likovi naravno imaju ključni uticaj na ishod priče, kao i mnogo puta do sada, čemu je najbolji primer tematski srodno ostvarenje The Last Samurai (2003). Ova činjenica ume da iritira gledaoca, ukoliko je osetljiv na pomenute tendencije u holivudskim ostvarenjima, ali ukoliko vam ovo nije slaba tačka, to ne mora nužno biti mana ovog filma. Pored toga, jedna od stvari koja nam je zasmetala je i ubacivanje nedefinisanog čudovišta na samom početku filma, čija pojava u ovoj priči nije naročito smislena, te najverovatnije predstavlja još jedan suvišan pečat Holivuda.

Poseban akcenat u ovoj priči, stavljen je na japansko poimanje časti koje u njihovom društvu i kulturi ima posebno mesto i značaj, što je zapadnom čoveku uglavnom potpuno strano i gotovo besmisleno, bez obzira koliko puta se susretao sa njim. Kulturološki jaz između istoka i zapada je prisutan i u današnjosti, dok je u odnosu na period radnje ovog filma gotovo nepremostiv. U ovom slučaju, diskutabilno je da li Holivud pomenuti segment kodeksa časti može predstaviti na adekvatan i smislen način, premda već inicijalno ne vidi smisao u njemu.

Za potrebe filma poput 47 Ronin, može se reći da je kompletna glumačka ekipa bez zamerki, sa posebnim akcentom na upečatljivog Hiroyuki Sanada-i u ulozi Oishi-a i Rinko Kikuchi, kao veštice Mizuki. Reeves poslednjih godina kao da se bori sa viškom kilograma, ali se čini da je za ovu ulogu malo popravio liniju, iako se mogao stesati još barem za nijansu, ali nećemo cepidlačiti.

Vizuelni dojam koji ostavljaju scene ovog ostvarenja je takođe sjajan, sa svim lepotama tradicionalnog Japana i još po nečeg više. Na kraju nam zaista nije najjasnije zbog čega je ovaj film ostavio toliko bled utisak, ukoliko isključimo takoreći ideološke razloge koje smo i sami naveli, a kojih prosečan gledalac verovatno nije ni svestan. Takođe, treba uzeti da se loši utisci o nekom ostvarenju šire baš kao i u slučaju opšte pomame u nekim drugim slučajevima, bez obzira na realan kvalitet objekta na kome se zasnivaju. U svakom slučaju, ukoliko vam drugi nisu preporučili ovaj film, mi ćemo to svakako učiniti.

Ocjena Filma: 3/5

IMDB Ocjena Filma: 6.3/10

Titlovan Trailer Filma:

 

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave