Sunday, June 2, 2024

Run All Night – Noćna potjera 2015 Recenzija Filma

Share

- Advertisement -

Noćna potjera (2015)
Run All Night

Žanr:  Akcija, Drama, Krimi
Godina 2015
Redatelj: Jaume Collet-Serra
Glavne uloge: Liam Neeson, Genesis Rodriguez, Joel Kinnaman
Trajanje filma : 01:54:00
Datum izlaska : 2015.Kriminalac i plaćeni ubojica Jimmy Conlon ima jednu noć da nađe svog sina koji je u opasnosti i da sazna gdje se nalazi njegov dugovječni prijatelj Shawn Maguire zbog kojeg su u opasnosti i njegov život i život njegovog sina.

Karijera Liama Neesona, nakon kultnih filmova i neponovljivih drama popout ‘Kingsey’a, ‘Husband & Wives’ ili ‘Schindlerove liste’, krenula je drugom putanjom. Ne govorim o nužno lošem odabiru, ali počeo je snimati akcione trilere i neke su ga dodatno vinuli u nebesa, ali nije ostao dosljedan svojim počecima i onome što mu je donosilo nominacije za Oskare, pa ja kažnjen i sa par propaliteta koji definitivno neće niko skoro zaboraviti. ‘Taken’ trilogija, ‘The Grey’, ‘Batman Begins’, neki su od filmova u kojima je pokazivao svoj talenat, ali kao lika koji se zna tući i ima stragetiju i plan, ali je rijetko uspio doista pokazati kakav je glumac i improvizirati sa svojim ulogama.

Ovaj film u najavi je izgledao jako solidno, još uzmete li u obzir da je dobio relativne dobre kritike, da je ekipa ispred kamere itekako kvalitetna i da je reditelj jedan od onih za čije ste filmove sigurno čuli i čije ste filmove gledali i gotivili. Uglavnom, radnja se vrti o odnosu plaćenika Conlona, kojeg igra Neeson i njegovog dugogodišnjeg šefa Shawna, kojeg igra odlični Ed Harris i čiji odnos biva narušen kada Shawnov sin bude ubijen od strane Conlona koji je zapravo samo štitio svog sina s kojim zapravo ima i više nego loš odnos. Ne bojte se, nije toliko komplikovano, čak štaviše, ovakvu postavu likova, ove odnose i razvoj događaja već ste prije vidjeli. I ako sjednete da odgledate ovaj film, gledat ćete sve opet iznova, samo sada sa malo mračnijom atmosferom. Da je rediteljima u Holivudu koji plasiraju velike i gledane filmove ponestalo ideja, govori i naslov ‘Run All Night’. Ali opet, zavisi to koliko ste im to željni opraštati, koliko na to obraćate pažnju ili ne i koliko ste milostivi. O svemu tome ovisi da li će vam se ovaj film u konačnici svidjeti ili ne. Meni je bio onako, solidan i gledljiv, s isuviše lako primjetnih grešaka, s previše klišee momenata da bih ga zaista i od srca preporučio i nazvao odličnim. Pred sami kraj film nekako iznenada doživljava neko sentimentalno uzdizanje i tada ćete i mariti za lik kojeg igra Neeson, ali sve u svemu, mislim da je tip prolaznog filma koji neće ostaviti pečat, nikada i nigdje. Smatram da je premalo vremena poklonjeno nekim sporednim likovima, poput ženi sina od Liama Neesona, poznatoj i atraktivnoj glumici Genesis Rodriguez, te negativcu kojeg igra Common, koji je nekako i najkul stvar iz ovog filma. U suštini, sumnjam da će vas oduševiti i oboriti s nogu, ali nećete ga ni zamrziti. A da, umalo da zaboravim i to da se svega pet minuta, možda i manje, u filmu pojavljuje vrhunski glumac Nick Nolte koji je ujedno i najbolji što se tiče svog nastupa. Toliko o performansima iz ‘Run All Night”.

Ocjena na IMDb.com mu je soldinih 6,9/10 a na Tomatoesima simboličnih 61%. Film se nije proslavio zaradom jer je uspio supiti tek nešto više od 66 miliona dolara a koštao je oko 50. Reditelj filma kojeg sam gore pomenuo, Jaum Collet-Serra, otkako je radio na hororima, rimejku ‘Kuća voska’, sasvim solidnom filmčiću, te odličnoj horor drami ‘Orphan’ i ne baš popularnom ‘Golu 2’, okrenuo se akcionim trilerima sa Liamom Neesonom, snimvši ‘Unknown’, mnogo popularan ‘Non-stop’ koji je odlično prošao u kinima, te ovaj.

Ako imate višak vremena a gleda vam se neka bezazlena nova krimi-triler pucačina, ‘Run All Night” je jednokratno riješenje.

Ocjena:6/10

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave