Tuesday, May 21, 2024

Samo more zna – The Mercy 2018 Recenzija Filma

Share

SUMIRANJE

Samo more zna - The Mercy 2018 je film koji podiže talente svojih glumaca, gledaju mentalno zdravlje u tako ekstremnoj situaciji i imaju sjajnu kinematografiju i dizajn produkcije.
- Advertisement -

Samo more zna (2018)
The Mercy

Žanr: Biografski | Drama | Avantura
Godina: 2018
Redatelj: James Marsh
Producent: Scott Z. Burns
Glavne uloge: Rachel Weisz, David Thewlis, Colin Firth, Genevieve Gaunt, Jonathan Bailey, Andrew Buchan, Tim Downie, Sebastian Armesto. Adrian Schiller. Dilyana Bouklieva, Sam Hoare, Laurence Spellman, Kit Connor, Oliver Maltman, Finn Elliot
Zemlja: Engleska
Trajanje filma: 01:52:00
Datum izlaska: 06.02.2018 (svjetska premijera)
U kinima od :
B i H –
Hrvatska – 15.03. 2018
Srbija –

 

Samo more zna Filmske Recenzije

Mercy je biopic o Donaldu Crowhurstu, amaterskom mornaru koji je nestao kada se takmičio na trci The Sunday Times Golden Globe Race in 1968. godine – trka za mornare za navigaciju širom sveta.

Donald (Colin Firth) je otac troje djece, izumitelj i vlasnik male tvrtke elektronike. Kad sazna za trku širom svijeta, on to vidi kao priliku da promoviše svoju kompaniju i još važnije postane poznat. Njegovo oduševljenje brzo je isprekidano nizom neuspjeha i ako nije u stanju dovršiti utrku, suočit će se s financijskim propastom.

SAMO MORE ZNA je treći dugometražni film redatelja Jamesa Marsha i prilagodio ga je Scott Z. Burns. Marshovi prethodni filmovi bili su drame postavljene u određenim razdobljima, Shadow Dancer je postavljen u Sjevernoj Irskoj tijekom ranih 90-ih godina, a The Theory of Everything postavljena je od 60-ih do 80-ih godina, kada je pogledao na odnos Stephena Hawkinga sa suprugom. Marsh je sjajan da ponovi ove periode i on to ponovno radi s The Mercy – setovi su bili toliko autentični da film izgleda kao da je snimljen 60-ih godina.

Obitelj i odnosi

Marsh je također zainteresiran za obitelj i odnose. The Theory of Everything bila je očigledno vezana za Hawkingovoj odnos i Shadow Dancer je govorio o jednoj majci u Sjevernoj Irskoj koja se koristi kao informatorica za MI5 – a film je gledao na složenu vezu između informatora i njezinog rukovodioca. The Mercy također ima ovaj obiteljski fokus. Donald Crowhurst (Colin Firth) ima voljenu obitelj i suprugu, Clare (Rachel Weisz) – ali putovanje im uzima danak. Donald pati od krivnje kad odluči varati dok je u Engleskoj, Crowhurstovi pate od takvih poteškoća da moraju ići na socijalnu pomoć.

Čak i sa trajanjem od sat vremena i 40 minuta Mercy je spor i metodičan film koji će ostaviti publiku podijeljenu – to se dogodilo s Shadow Dancer i dogodilo se ovdje. Neki mogu cijeniti spor spali pristup, ali drugima bi mogao postati dosadan i da izgube interes.

Veći dio filma usredotočio se na Donalda na moru i na depresiju u koju padne. On stalno održava svoj brod koji stvara fizički i mentalni pritisak na čovjeka, a povezan je i činjenicom da ako ga napusti gubi svoju kuću i posao. Ono što čini njegovu izolaciju i depresiju gorom je krivnja i sramota od koje pati kad odluči lagati o svom napretku. Bio je to izvrstan prikaz izolacije kada se neko podvrgava ovakvom izazovu kroz koji prolazi. Donald je to napisao u svojim zapisima i snimljenim trakama slično kao i Ellen MacArthuru, britanski mornar koji je prekinuo rekord u najbržem vremenu za obilazak svijeta 2005. godine – i njezin video dnevnik gdje je bilo vrlo emocionalno.

Optimizam

Posljednjih godina Colin Firth promijenio je svoj imidž od srcelomca u romantičnim filmovima do ozbiljnog dramskog glumca, a uloga poput Donalda Crowhursta bila bi posebno zahtjevna. Firth bilježi Donaldov neosnovani optimizam pri pripremi za putovanje, sumnje koje se pojavljuju u trenutku kada je primoran da postavi – unatoč tome što brod nije spreman – i naposljetku svoju depresiju i izolaciju. Uprkos tome što je Donaldov lagao o svom napretku, Firth, Marsh i Burns su se uvjerili da je Donald Crowhurst simpatičan lik i njegov razlog zašto to radi – jer je riskirao sve da hrani svoj ego.

Samo more zna se temeljio na dnevnicima i audio snimkama Donalda Crowhurst-a, no filmaši su morali popuniti praznine. Njegov je brod pronađen napušten na Karibima. Nitko zapravo ne zna što mu se dogodilo. Premda film favorizira standardno tumačenje da je on sam sebi oduzeo svoj život.

Samo more zna je film koji podiže talente svojih glumaca. Gledaju mentalno zdravlje u tako ekstremnoj situaciji i imaju sjajnu kinematografiju i dizajn produkcije. No, to je jedan od onih filmova koji zahtijevaju samo jedno gledanje. IMDB Ocjena: 6.0/10

 

Titlovan Trailer Filma: 

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave

Samo more zna - The Mercy 2018 je film koji podiže talente svojih glumaca, gledaju mentalno zdravlje u tako ekstremnoj situaciji i imaju sjajnu kinematografiju i dizajn produkcije.Samo more zna - The Mercy 2018 Recenzija Filma