Recenzije Filmova i Serija

Čitajte najbolje recenzije i gledajte nove trailere, novosti u vezi svijeta filma i serija.

― Advertisement ―

Knock at the Cabin Trailer sa Dave Bautista

To je najnoviji triler scenarista i redatelja M. Nighta Shyamalana, a pojavio se potpuno novi trailer baš na vrijeme da vas preplaši za ovu...
HomeAkcioni FilmoviSan Andreas (2015) Recenzija Filma

San Andreas (2015) Recenzija Filma

- Advertisement -
San Andreas (2015)
San Andreas

Žanr Akcija, Drama, Triler
Godina 2015
Redatelj:Brad Peyton
Glavne uloge: Alexandra Daddario, Dwayne Johnson, Carla Gugino
Trajanje filma : 01:55:00
Datum izlaska :  29. Svibanj 2015.Nakon niza zemljotresa koji su pogodili državu Nevadu, iskusni spasilac Ray i njegova bivša supruga lete preko zemlje kako bi spasili njihovu kćerku.

Nekad se počnem nervirati i prije nekog filma jer pretpostavljam šta će da mi ponudi pa sam tako i za ovaj ali me sam početak brzo prikovao uz samu televiziju no poslije je došo niz razočarenja, baš kao i niz zemljotresa u filmu. Svaki zemljotres – novo razočarenje.

Radnja započinje pukotinom u zemlji u koju upada mlada naivna djevojka i koja zamalo strada ali je ubrzo spašava ekipa opremljena za to i koju usput prati jedna televizijska ekipa koja će poslije služiti čitavoj ludoj priči. Naravno, oni se upuštaju u jako opasno spašavanje ali tu je i novinarka i kamerman i nabrijani su da vide kako Dwayne Johnson spašava dan. Tako se upoznajemo s njegovim likom i njegovom ‘rasturenom’ porodicom, koja ima sve u životu ali ipak joj nešto fali. Da, fali im par fatalnih zemljotresa da ih ujedini jer njegova bivša žena i kćerka koja bi i sama trebala imati makar supruga(djeca još nisu neophodna) a ponaša se kao klinka iz prvog razreda srednje, žive kod njenog očuha. On je bogataš, naizgled fin s dobrim namjerama, ali poslije će se ispostaviti da je đubre od čovjeka(naravno). Prije nego što nastavim sa premlaćivanjem filma na mrtvo ime u verbalnom smislu(a istaći ću i neke pozitivne trenutke, nećete vjerovati), želim reći da većinu filma koju pogledam u večernjim satima, recenziju za njih pišem dan nakon, uz doručak ili kahvu, a ovaj film sam sad završio i nisam mogao dočekati jutro da iznesem ono što mi je u mislima. Pa da nastavim. Dakle, ta tročlana ‘rasturena’ porodica treba da shvati da su se još više trebali držati zajedno nakon smrti mlađe kćerke, koja izgleda da je ispala žrtveno janje u ovom filmu kako niko više od njih, ili njima bliskih ljudi(Rayove odnosno Dwayne Johnsonove porodice) ne bi preminuo u katastrofi koja je zadesila u Ameriku. pa pomjeranje tektonskih ploča će ih naučiti lekciji bez obzira što će tamo stradati na stotine hiljada nevinih ljudi. Pustimo sad te nebitne ljude i vratimo se na Dwaynea. U početku se pokazao kao heroj koji odmah kupuje srca publike, ali poslije shvatamo da je on zapravo i anti-heroj svojoj porodici jer se njegova žena razvela od njega vjerovatno jer je on previše vremena proveo spašavajući druge ljude. Da bi joj se vratio, radeći to podsvjesno ili ne, u nastavku filma on se posveti samo njoj i kćerki a ove ostale – ma ko vas šiša, džaba što sam ja šef spasilačke službe, bagro jedna, spašavajte se sami ni ja ne znam kud udaram. Da, takav je tok kompletnog filma, da bi u zadnjoj trećini on spasio tu i tamo koju osobu čisto da znamo da nam se on treba sviđati i da je on pozitivac. Sve vratolomije u filmu koje izvodi, glumeći poboljšanu verziju Christiana Greya jer on umije sad voziti helikopter, avion jedrilicu i motorni čamac, on se zapravo bori da stekne status akcione zvijezde 21. stoljeća ili barem ovog desetljeća, ali očigledno mu to ne polazi za rukom pored žestoke konkurencije(Vin Diesel, Tom Cruise) a i pored činjenice da pored ovog filma i ‘Hercules’a, većina njegovih filmova nisu egocentrični i jednostavno su loši. Da su devetesete kada su vladali Schwarzenegger i Bronsan, ovaj film bi možda i bio proglašen klasikom, ali ovako – teško.

Što se tiče efekata, film brljilira u većini slučajeva ostavljajući stvarno bez daha jer sve te scene urušavnanja, dima koji se diže, vatre i eksplozija nije bilo lako predstaviti na ovakav način i ukomponovati da liči na nešto, ali jedna od finalnih scena kada se Dwayne i njegova ex-supruga voze na čamcu u rijeci koja sadrže sve otpade poslije katastrofe i ruševine, stvarno je mizerna za filma koji je sve ostalo dobro prikazao i za inače film 21. stoljeća. Dvije glavne role inekako mogu proći, što se tiče performansa, ali ostatak je manje-više grozan. Ne smijem a da ne pomenem Ioan Gruffuda koji igra negativca u filmu i koji izgleda kao klaun koji je skoro skinuo šminku a njegovu ”jedvaprisutnost” na setu ne bih nešto naročito komentarisao. Paul Giamatti igra jednodimenzionalnog lika, al’ ga dobro igra. ‘San Andreas’ ima i par uzbudljivih i napetih momenata i to je to dragi moji.

Ocjena na IMDb.com 6,5/10 a na Tomatoesima 50%. Film je zaradio više od 469 miliona dolara na 110 milona. Brad Peyton je reditelj filma, koji iza sebe ima neke ‘shitty’ nasove poput: ‘Cat vs. Dogs 2’, ‘Put u središte zemlje 2’ itd.

Ovaj glupavi i predvidljivi film sa svim mogućim klišee momentima jednog akcionog filma katastrofe predstavljen nam je kao blockbuster sezone i raja ga je u milionima išla gledala i što je najgore neki su se i zabavili a zapravo ne shvataju da je u pitanju jedna besmislena priča, bez imalo sentimentalne vrijednosti i epskih momenata koja je poslužila da zgrabi što više para, što pomalo liči na onu katastrofu iz 2012te, ”2012” ali koja će isčeznuti vrlo brzo. Nažalost, filmska industrija još nije shvatila da pare gledaoca ne plate i dugovječnost filma.

Ocjena:3/10

- Advertisement -