Thursday, June 13, 2024

Scouts Guide to Zombie Apocalpyse (2015) Recenzije

Share

- Advertisement -

Scouts Guide to Zombie Apocalpyse (2015)

Žanr: Komedija, Akcioni, Horor,
Godina 2015
Redatelj: Christopher Landon
Glavne uloge: Tye Sheridan, Logan Miller, Joey Morgan
Trajanje filma : 01:33:00
Datum izlaska :   30 October 2015 (USA)Trojica izviđača, na zadnje veče njihove misije, otkrivaju pravo značenje prijateljstva kada njihov gradić zadesi virus koji pretvara ljude u krvoločne zombije.

Prvi inserti iz ovog filma i sama tematika pomalo me podsjećala na skorašnji ”Goosebumps”, ali kad sam vidio relativno slabe kritike i prijem kod publike, mislio sam da će biti još jedno u nizu razočarenja. Zombi pojava je najčešća stvar u zadnjih par godina kod horor žanra, barem tako pokazuje statistika popularnosti ali jako je teško u pravom duhu predstaviti zombije i sve što ide uz njih.

”Scouts Guide to Zombie Apocalpyse” je miks žanrova, horora i komedija, a suradnje između ta dva žanra rijetko kada ispadnu dobro. Još su zombiji glavna tema… sve šanse su bile okrenute protiv filma, da bi za finalni rezultat imali neviđenu količnu zabave i jedno pravo pozitivno iznenađenje. Radnja filma se vrti oko trojice izviđača i njihovog ‘vođe’ koji su svoje srednjoškolske dane posvetili otkrivanju prirode i razvijanju osnovnih vještina iako ih je to strpalo u koš sa luzerima. U noći kada zombi virus zadesi njihov grad, na njima trojici je da ga izvuku iz propasti. Pomalo zvuči apsurdno, ali ne možemo računati ni na šta ozbiljnije kad je riječ o fiktivnim ”negativcima”, ali jedino možemo očekivati zabavu, humor i dosta mrak scena. Osim što nudi dosta napetih trenutaka i prepadanja nespremne publike, film ujedno pruža neke urnebesne momente i dijelove koji ovaj film u globalu čine jednim savršenim filmom za jednokratno gledanje s društvancem. Svako će znati cijeniti vulgaran i ekscplicitan humor u ovakvoj mjeri i sa ovim simpatičnim likovima, a ja stojim iza mišljenja da je ovo jedan od najpodcijenijih filmova godine jer mu se trebala pružiti veća pažnja, što medijska, što ona od publike, kako bi čitav projekat dobio više značaju pored onih koji to jesu, ali koji su daleko ispod linije gledanosti i ikakvog kvaliteta. Svakako bi trebali očekivati i dosta nasilja i nekih uznemirujućih scena koji idu u opus ovog filma, ali sa ovakvom formulom, ekipa filma za rezultat ima jedan instant klasik koji dočarava karakteristike današnje generacije i uspješno se smješta u jedan period kao ”a must-see film”. Jedna od negativnih komponenti filma koje moram pomenuti je svakako nastup mlade Sarah Dumont koja igra lokalnu konobarku koja dobro barata s oružjem. Slabo, ali može se progledati kroz prste. Okej?

Ocjena na IMDb.com mu je 6,4/10 a na Tomatoesima niskih 44%. Na budžet od 15 miliona dolara film je širom svijeta zaradio malo jače od 14. Upravo o ovoj podcijenjenosti govorim. Film je definitivno zaslužio veći broj fanova, veću zaradu i mnogo više hvalospjeva. Reditelj filma je Christopher Landon koji je poznat po filmovima tipa ‘Burning Palms’ i ‘Paranormalno:Obilježeni’.

Ova ‘Zombi apokalipsa’ je najpozitivnije iznenađenje godine, jedna od najjačih horor-komedija u zadnjih par godina i nešto što ne bi ste trebali tek tako propustiti. Utočište za oni koji će se smijati dok sjede na ivici sjedišta.

Ocjena:8/10

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave