Tuesday, July 2, 2024

Sherlock – The Abominable Bride (2016) Recenzija

Share

- Advertisement -

Sherlock – The Abominable Bride (2016)

Žanr:  Crime, Drama, Mystery
Godina 2016
Redatelj: Douglas Mackinnon
Glavne uloge:  Benedict Cumberbatch, Martin Freeman, Una Stubbs
Trajanje filma : 01:29:00
Datum izlaska :  Episode aired 1 January 2016Sherlock Holmes i njegov pomoćnik, Dr. Watson su smješteni ovoga puta u 1890te i pokušavaju otkriti misteriju ”Mladenke”.

Riječ je o užini dok čekamo glavni obrok koji nastupa tek u 2017oj. Ali nema veze, barem su nam servirali jednu malo dozu Šerloka koja, priznajem, nije kao ostatak serije ali je opet nevjerovatno dobra, od početka do kraja i oduševljava kao i svaka epizoda do sada.

Ako neko već nije upućen, ‘Sherlock’ je britanska televizijska serija koja se počela emitirati 2010. godine. Sa prvom epizodom stekla je nevjerovatno popularnost, hvalu publike i kritičara. Svaka sezona prikazuje samo po tri epizode ali caka je u tome što svaka epizoda traje po sat i po, dakle kao jedan prosječan dugometražni film. Radnja naravno prati genija Sherlocka, koliko god pametnog, dopadljivog i strašno inteligentnog, toliko i iritantnog i arogantnog koji otkriva najteže misterije uz pomoć svog partnera(ne ljubavnog, naravno) Dr. Watsona. Radnja serije je smještena u modernom dobu ali u ovom specijalu, radnja je smještena tamo gdje se i izvorno sve odvija. U 1890te u Lonodonu. Slučaj je ponovo težak i neobjašnjiv ali ne i nerješiv. Uz retrospektivne osvrte protkane humorom ali jednom dozom strave i horora, ovaj specijal će zadovoljiti sve fanove ovog genija/manijaka jer imamo zanimljivih sat i po koji će proći vrlo brzo uz odličnu priču, jake performanse i kraj koji će nas držati u nestrpljenju sve do sledeće godine kada kreće prikazivanje četvrte sezone. Donio sam odluku da napišem ovu recenziju kako bih već jednom prelomio – ko je bolji Sherlock? Američki Robert Doweny Jr. ili engleski Cumberbatch. Odluka nije bila jednostavna ali mislim da je engleska odnosno britanska verzija itekako bolja, ozbiljnija i zapravo ono o čemu bi mislio Sir Arthur Conan Doyle da je znao da će njegovog detektiva ekranzirati desetljećima poslije njega. Downey Jr. je simpatičan i vjerovatno dopadljiviji nego ovaj Sherlock ali isuviše podsjeća na lik Iron Mana a ovakvu genijalnost u glumi i inače u čitavoj režiji, produkciji i scenografiji nismo gledali dugo vremena. Ukoliko ste zaista veliki fan ove serije – bujrum.

Ocjena ovom specijalu na IMDb.com je 8,4/10 a na Tomatoesima solidnih 64%. S obzirom da je riječ o tv-specijalu, nema podataka o zaradi ili budžetu. Douglas Mackinnon je reditelj ove specijalne epizode koji iza sebe ima većinom epizode poznatih serija tipa ‘Doctor Who’.

Vjerovatno bi bilo ”specijalnije” gledati ovaj specijal pred Novu Godinu kada je praznična atmosfera na maksimumu i kada vas većina stvari raznježi i otopli ledene sante oko srca ali ja nisam tada uhvatio priliku već sada u jeku ispita i testova i zato hvala filmu odnosno ovoj epizodi što me na sat i po odvela u svoj svijet.

Ocjena:9/10

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave