Tuesday, July 2, 2024

Sicario (2015) Recenzija Filma

Share

- Advertisement -

Sicario (2015)
Sicario

Žanr: Drama, Krimi, Misterija
Godina: 2015
Redatelj: Denis Villeneuve
Glavne uloge: Jon Bernthal, Emily Blunt, Josh Brolin
Trajanje filma : 01:59:00
Datum izlaska : 18. Rujan 2015.Predana FBI agentica pristaje na misiju raskrinkavanja šefa meksičkog kartela no ubrzo shvati da su u igri mnogo veće zvjerke i ulozi.

Ne samo da je proglašen jednim od najboljih akcionih filmova nego i na vrhu je liste najboljih filmova inače iz ove godine na isteku. Ja sam čekao dobru snimku, čisto da ne nazirem oblike i obrise gledajući onu piratsku i čekanje se isplatilo.

U pitanju je maestralni uradak, film koji od početka do kraja drži pažnju, koji je inteligentan i napet te će vas usitinu zadiviti. Iako me pomalo tematikom i pričom podsjetio na ‘Zero Dark Thirthy’, ovdje se radnja vrti oko meksičkih kartela i bandi i pošto smo imali priliku u filmu ‘Cartel Land’ prodrijeti u srž ovih opasnih organizacija, sada sa fiktivnom(a vjerovatno i istinitom pričom) pokazano nam je i dokazano da niko nije siguran, da se nikom ne može vjerovati i da su najzad i Amerikanci prljava nacija. Ne samo Rusi, Kinezi, Korejci i Muslimani. Glavnu ulogu igra Emily Blunt koja je btw. igra na nivou i koja je sa rom-com filmova konačno prešla na ozbiljnije i kompleksnije priče u želji da pokaže svoj talent, a kolege su joj Del Toro i Brolin i čine savršen trojac za ovu priču o kartelima tako da vjerujem da će biti uzbudljivo na predstojećim Oskarima. Priča o ratu protiv droge neće vas otaviti ravnodušnim, a u tome će mnogo pomoći i muzička pozadina, kostimografija, postava i okruženje te stilski izričaj koji odskače od standardnih trilera danas i lako pronalazi put do zvijezda. Vrlo lako. Ono što film još izdvaja i čini posebnom jeste mračna i siva atmosfera koja se proteže od početka do kraja te upotpunjuje efekt zastrašivanja, strave i užasa. Mogu olako proglasiti ovaj film, pored ‘Mad Max’a i ‘Mission Impossible 5”, najboljom akcijom godine. Ne dajte da vas zavara spor početak jer vjerujem da će se isplatiti strpljenje ako ste u potrazi za nečim stvarno, stvarno dobrim.

Ocjena na IMDb.com mu je zavidnih 8/10 a na Tomatoesima još boljih 93%. Denis Villeneuve je reditelj filma poznat po filmovima sa zavidnom reputacijom tipa ‘Enemy’, ‘Zatočene’ ili ‘Naša majka”. Kanada je u Ameriku ušla na pamtljiv način. Film je zaradio više od 80 miliona dolara na budžet od 30 miliona dolara što je i više nego dobro.

Napet i intrigantan, ‘Sicario’ privlači pažnju i ne ostavlja ravnodušnim te definitivno prikuplja simpatije publike koja je u potrazi za akcionim filmom a na meni je još samo da vam ga preporučim i da se nadam da će vas ovaj post navesti na pravi put.

Ocjena:9/10

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave