Thursday, June 13, 2024

Spectre (2015) Recenzija filma

Share

- Advertisement -

Spectre (2015)
Spectre

Žanr:  Akcija, Avantura, Krimi
Godina 2015
Redatelj: Sam Mendes
Glavne uloge: Dave Bautista, Christoph Waltz, Daniel Craig
Trajanje filma : 01:57:00
Datum izlaska : 5. Studeni 2015.Poruka iz prošlosti koja dolazi do agenta 007, usko je vezana za novu zločinačku organizaciju Spectre i on mora krenuti na put potrage za zločincima, dok se sama tajna agencija bori da ne bude ugušena od stran države.

”The Martian”, ‘The Walk” ili ”Spectre”? Koji film gledati u kinu kada ti se već ide i voljan si izdvojiti 17ak maraka? Od ova tri izbora, računajući obaveze koje me ne zaobilaze i preostalo vrijeme koje imam, odluka je pala na ‘Spectre’, oko kojeg sam bio relativno uzbuđen jer su ga prije izlaska u kina najavljivali kao najbolji Bondov film do sada, ujedno i najduži, koji je zbog jedne scene u filmu ušao u Guinissovu knjigu rekorda, u kojem se pojavljuje žena dobra kao vino, Monica Belucci itd. itd. Sve ovo ukazuje na dobar marketinški rad oko filma koji očigledno uspijeva jer se već drugu sedmicu zaredom drži na prvom mjestu ljestvice po najvećoj zaradi.

Na početku bih odmah naglasio da nisam ostao impresioniran ponuđenim, ali nemojte me pogrešno shvatiti i brzopleto zaključiti da je riječ o lošem filmu. Kada vas nešto ne impresionira, nešto od čega očekujete toliko toga, onda to nužno nije loša stvar, samo je zakazala i podbacila, ali vam je ostala draga, vašem subjektivnom i napaćenom srcu. Kada je Daniel Craig, kao novi James Bond, zagazio u franšizu, mnogi su bili skeptični jer su vjerovali da ovaj plavooki i plavokosi glumac neće donijeti ništa dobro, ali on je naprotiv osvojio srca svih fanova 007 agenta i već sada ima četiri Bondova filma iza sebe. ”Casino Royale”, koji je postavio standarde i raznio sumnje i predrasude o ovom glumcu, ”Quantum of Solace” koji je više bio reklama za manekene i šetanje polugolih guzova po ekranu koji su zamalo narušili izgled ovog agenta, ali koji se uzdigao iz pepela ‘Skyfall’om iz 2012te godine koji je skoro u svakom svom segmentu bio maestralan. I evo sada četvrti dio u novom poglavlju ‘Bonda’, koji nije loš, ali nije ni odličan kako bi smo ga htjeli osloviti kada krene odjavna špica. Ima previše onih ‘cheesy’ dijaloga koji se mogu oprostiti samo filmovima tipa ’50 nijansi sive”, suviše se razvukao pa gubi na intezitetu s akcijom i napetošću, a pretjerivanje mu nije nimalo strana stvar. Bond u jednom filmu bukvalno ima četiri ženske, ali ako prihvatimo da je on najbolji špijun na svijetu, bolji i od Ethana Hunta, Bryana Millsa ili Bournea, onda ćemo mu oprostiti i tu neobjašnjivu seksipilnost i sva kršenja zakona fizike i zdravog razuma. Nije sve tako sivo jer film je u početku, sa otvaranjem i uvodnom špicom gdje čujemo izvedbu Sam Smitha ”Writing’s on the Wall”, pre*ebao a pored gore onih sladunjavih dijelova dijaloga, koji nikako ne pašu uz jednu, testosteronima nabijenu akciju, film ima i nekih pamtljivih dijaloga koji se uvuku pod kožu, a zadnja četvrtina filma je također fenomenalna gdje riječ akcija konačno opet dolazi do izražaja. Već i vrapci na grani znaju i shvatili su da je Monica Belucci u filmu samo da ga proda jer se ona pojavljuje bukvalno oko pet minuta, možda sedam, da ne budem zao, a premalo je vremena poklonjeno i negativcu Waltzu, austrijskom glumcu koji se proslavio ulogom u ‘Nemislordnim gadovima’ gdje je dobio i Oskara i od tada je sinonim za riječ ‘negativac’, mada mi se njegov lik činio suviše poznatim, skoro kao da su kopirali sve njegove dosadašnje uloge. U suštini, ‘Spectre’ je za gledanje kod kuće, gdje možete stopirati kad hoćete, pa nastaviti poslije kad nešto pregricnete ili ne nastaviti nikako, a za kina bi već bilo preambiciozno s vaše strane da ga odete pogledate.

Ocjena na IMDb.com mu je solidnih 7,2/10 a na Tomatoesima 63%.Koštao je 254 miliona dolara a zaradio preko 324 i cifra još raste. Sam Mendes je reditelj filma poznat po klasicima tipa ‘American Beauty’, ‘Jarhead’, ‘Put oslobođenja”, ”Skyfall’ i ”Away We Go’.

‘Spectre’ je trebao biti akcijski spektakl godine ali teško će to ko ove godine preuzeti titulu ‘Maxu’ i ‘Nemogućoj misiji”, tako da Bond neko vrijeme treba u mirovinu dok mu ne dođe teži zadatak kojeg će bolje odraditi. Solidna zabava i ništa više.

Ocjena:6/10

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave