Thursday, July 25, 2024

Tajlandski ratnik 2 ONG BAK 2, 2008 Recenzije Filmova

Share

- Advertisement -

a

Žanr: Akcija

Scenario: Panna Rittikrai (Ong-bak, 2003.)

Režija: Tony Jaa, Panna Rittikrai

Glavne uloge: Tony Jaa, Sorapong Chatree, Sarunyu Wongkrachang, Nirut Sirichanya, Santisuk Promsiri, Primorata Dejudom

Godina proizvodnje: 2008

Zemlja porekla: Tajland

Trajanje: 98 minZa one koji nisu upoznati s time tko je Tony Jaa, smatra se, a i ja ga smatram, jednim od najboljih poznavalaca i prezentera istočnjačkih borilačkih vještina “širokim narodnim masama”, bez obzira na svoju mladost.

Ong Bak 2: The Beginning (kod nas krivo preveden kao “Zaštitnik”, ovo ime se odnosi na drugi Jaaov film iz 2005) je Tajlandski epski film borilačkih vještina. To je nastavak (mada se meni baš i ne čini jer nemaju nikakvu niti sadržajnu, niti vremensku povezanost) filma Ong Bak: Muay Thai Warrior.

Dok je film Ong Bak smješten u modernije vrijeme, skoro pa današnje, Ong Bak 2: The Beginning je smješten u vrijeme 1974. godine Budističkog kalendara, koja odgovara 1421. godini zapadnog Gregorijanskog kalendara. To je vrijeme političkih previranja, izdaja i opasnosti. Sam početak filma objašnjava sukob Ayutthaya kraljevstva i Sukhothai kraljevstva.

Radnja se odvija oko mladića Tiena (Jaa), sina gospodara Sihadecho, plemića u nekadašnjem kraljevstvu Siam (današnji Tajland). Za vrijeme puča u tadašnje vrijeme obitelj je dječaka Tiena sklonila u udaljenu provinciju da ga zaštiti od moguće pogibelji. Mjesto gdje je Tien skriven napadaju plaćenici neprijatelja njegova oca, koji je inaće vojskovođa kralja i od sigurne smrti ga spašava vojnik odan njegovom ocu. Nakon spašavanja od pobunjenih vojnika, mladog Tiena pronalaze i odvode trgovci robovima. Prije same trgovine robovima, trgovci se zabavljaju mučeći robove i bacajući neke od njih krokodilu kladeći se koliko će dugo koji ostati živ.

Tiena je spasio Chernang, vođa slavne gerilske grupe bandita koje zovu “Pha Beek Khrut” (Garuda Wing Cliff). Ovo je prekretnica u životu Tiena, a i u samom filmu gdje Tien odlučuje ostati s njima i učiti borilačke i ratničke vještine. U samim prizorima učenja prikazani su različiti stilovi azijskih borilačkih vještina uključujući tajlandski muay boran, krabi krabong, japanski kenjutsu, aikido, ninjutsu, malezijski silat i mnogi drugi stilovi. Nakon mnogih godina učenja mladić izrasta u velikog borca i počinje svoj put…

Izvrsne scene borbi. Iako pripremljene za film , daleko realističnije nego u zapadnjačkim filmovima. Sjajna koordinacija pokreta i prekrasan ambijent-okoliš, pogotovo za one koji su ga imali priliku posjetiti na Tajlandu.

Ovdje nema pretjeranog zadržavanja udaraca, već su glumci istinski majstori borilačkih vještina. Scene borbi su me istinski oduševljavale. Tko voli borilačke vještine, preporuka je…obavezno pogledati.

Neću vam otkriti kraj filma, ali ću reći da je za kraj 2010. najavljen nastavak ovog drugog dijela (Ong Bak 3) Ako borbe budu kao u ovom filmu, a vjerujem da će Jaa biti dosljedan sebi sudeći prema trailerima koje sam pogledao, biti će to još jedna poslastica za pogledati.

Ocjena: 9,5/10

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave